Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:36 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 23:16

Αύξηση του αριθμού καρπών εσπεριδοειδών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενημέρωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS για την κίνηση των εξαγωγών Νωπών Οπωροκηπευτικών 27.11.2020.

Η παραγωγή εσπεριδοειδών καταγράφει αύξηση αριθμού καρπών για όλα τα είδη. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό μικρών μεγεθών, μερικά εκ των οποίων, πιθανώς, προορίζεται για τη βιομηχανία μεταποίησης (χυμοί κ.α) και εκτιμάται ότι η προς συγκομιδή εμπορεύσιμη ποσότητα θα είναι στα αυτά με πέρισυ επίπεδα για πορτοκάλια και ελαφρώς αυξημένων για το σύνολο των μανταρινιών.

Οι σημερινές μεσοσταθμικές τιμές κλημεντινών έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό τους είναι μικρού μεγέθους. Ελπίζουμε ότι με την ωρίμανση των Κλημεντινών, με ικανοποιητικό μέγεθος, την είσοδο νέων ποικιλιών μανταρινιών Νόβα και πορτοκαλιών Navel, εξαιρετικής ποιότητα και με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους και κυρίως λόγω βελτιωμένης ζήτησης εν όψει των εορτών Χριστουγέννων θα έχουμε διόρθωση των τιμών.

Η αγορά σήμερα είναι σε κατάσταση που πλήττεται η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας γεγονός που πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία άμεσα.

Επισημαίνεται ο κίνδυνος έλλειψης μεταφορικών μέσων λόγω μη ύπαρξης φορτίων επιστροφής και η ως εκ τούτου επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, αλλά και πολύωρων καθυστερήσεων λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε και συνεχίζει με ελάχιστες διακινούμενες ποσότητες Ανακεφαλαιωτικά οι τιμές τους κατά την φετινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -9% (29.716 τ. έναντι 32.645 τ.), σε αντίθεση με την αύξηση εισαγωγών τους κατά 18% .

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 58.947 t. εξ ών 24.373 τ. προς Ιταλία έναντι 60.891 τ. και 19.757 τ.αντίστοιχα πέρισυ, αλλά με τις εξαγωγές προς τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες να αποτελούν το 23,4% του συνόλου έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου του 26,6%

Σε σχετική του δήλωση ο Γ. Πολυχρονάκης ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS επισημαίνει ότι "εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Ζητείται από την Πολιτεία όπως μεριμνήσει

  • για την απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωση τους με την ενεργοποίηση των πράσινων λωρίδων διακίνησής τους κατ εξαίρεση στους προβλεπόμενους ελέγχους στα σύνορα ως ίσχυσαν στο πρώτο lockdown
  • Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (προληπτική απόσυρση κ.α) ήδη στην Ισπανία λήφθηκαν μέτρα για αγγούρια αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών με αυτά του πρώτου lockdown ,για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί»

BREXIT

Παράλληλα, σε ότι αφορά το Brexit ο Γ. Πολυχρονάκης σημειώνει ότι σε περίπου ένα μήνα οι Βρετανοί θα εγκαταλείψουν σίγουρα την ΕΕ. Όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι ακόμη πλήρως προετοιμασμένες για το τι έρχεται. Γενικά υπάρχει η εντύπωση ότι το νέο καθεστώς δεν θα είναι πολύ κακό, όμως υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία. Θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία;

Πολλοί κανόνες και πρωτόκολλα τροποποιούνται καθημερινά καθώς μέρα με την μέρα, η βρετανική κυβέρνηση ενημερώνει τους κανονισμούς του Brexit στις ιστοσελίδες της.

Οι εταιρείες εξακολουθούν να υποθέτουν ότι μια εμπορική συμφωνία δεν απαιτεί πλήρη τελωνειακά έγγραφα. Αυτό είναι λάθος. Τελωνειακά έγγραφα απαιτούνται σε όλες τις περιπτώσεις για εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από 1/1/2021 προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Βρισκόμαστε στη μέση της εποχής εμπορίας των χειμερινών οπωροκηπευτικών μας και τα φρούτα , τα λαχανικά, θα αντιμετωπίσουν τα πρώτα εμπόδια της νέας κατάστασης με επιβαρύνσεις τελωνισμού, κόστους μεταφοράς και δασμούς εισαγωγής (π.χ. μανταρίνια 16%) .

Διαβάστηκε 550 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία