Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:37 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 17:32

Επιστολή διαμαρτυρίας απλήρωτων εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άλλη μια φορά υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές των εργαζομένων σε δομές Βοήθεια στο Σπίτι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” διαμαρτύρονται. Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή για το “Βοήθεια στο Σπίτι”, του κοινωνιολόγου Χρήστου Αλεξόπουλου του Βοήθεια στο Σπίτι Δ.Ε. Μενιδίου:

Άλλη μια φορά υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές των εργαζομένων σε δομές Βοήθεια στο Σπίτι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Άλλη μια φορά εκφράζονται και διατυπώνονται διαμαρτυρίες και παράπονα και συντάσσονται επιστολές και δελτία τύπου, απευθυνόμενα σε κάθε αρμόδιο φορέα της Πολιτείας και στα ΜΜΕ.

Είναι όμως απλά άλλη μια φορά σαν τις άλλες;

ΟΧΙ, δεν είναι.

Γιατί η χώρα μας και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες της οικουμένης περνάνε μια πρωτοφανή δοκιμασία: την πανδημία του κορωνοϊού, με πολλά εκατομμύρια συνανθρώπους μας να έχουν νοσήσει, ένα μεγάλο μέρος αυτών να έχουν αποβιώσει και πολλούς ακόμα, εκατοντάδες χιλιάδες, να δίνουν τη μάχη με τον φονικό ιό σε μονάδες εντατικής θεραπείας…

Με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν μεγάλη μάχη κάθε λεπτό που περνάει για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, πολλοί από αυτούς δε να μην αποφεύγουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Μαζί με αυτούς, τη δική τους μάχη δίνουν στη χώρα μας, σε άλλο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Για να μη λείψουν σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο στους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ συνανθρώπους τους που εξυπηρετούν, φάρμακα, τρόφιμα, ξύλα για το τζάκι και ότι άλλο χρειαστούν.

Σε πολλές περιπτώσεις πηγαίνοντας σε χωριά και οικισμούς όπου υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Πολλές φορές μη εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να νιώθουν ασφαλείς και θωρακισμένοι.

Έχουν μάλιστα ήδη καταγραφεί κρούσματα του φονικού ιού και σε εργαζόμενους δομών Βοήθεια στο Σπίτι.

Όλο αυτό το διάστημα, τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη όσο και στο τωρινό, πιο επιθετικό και φονικό κύμα, όλοι οι φορείς της Πολιτείας (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, υπουργοί, ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Μητσοτάκης) εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι.

Όμως είμαστε ήδη στην καρδιά αυτού του φονικού κύματος της πανδημίας και πολλοί εργαζόμενοι σε διάφορες περιοχές της χώρας παραμένουν απλήρωτοι για 2 και 3, ακόμα και 5 μήνες!

Πλησιάζουν οι μέρες της εορταστικής περιόδου (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά), πολλοί από αυτούς (όπως ο υπογράφων αυτό το κείμενο) δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στις γενέτειρές τους για να γιορτάσουν αυτές τις άγιες μέρες με τις οικογένειές τους – εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα και τους περιορισμούς που είναι απαραίτητα για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας.

Σε προσωπικό επίπεδο, κατάγομαι από το Αγρίνιο, αλλά ζω και εργάζομαι στη δομή Βοήθεια στο Σπίτι Δ.Ε. Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας.

Είμαι απλήρωτος, εγώ και οι συνάδελφοί μου, ήδη 2 μήνες, και καλούμαι να περάσω με ελάχιστα χρήματα που μου έχουν απομείνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εκταμιευθούν τα χρήματα από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. (που είναι η διαχειρίστρια εταιρία) να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δήμων και στη συνέχεια αυτοί των εργαζομένων. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν τα τέλη Ιανουαρίου (!), όπως ανεπίσημα (τηλεφωνικά κυρίως) διαρρέουν εργαζόμενοι της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Υπήρξε βέβαια και το γνωστό μπέρδεμα όσον αφορά την παράταση των συμβάσεων των ήδη εργαζομένων – αν θα παρατεινόταν οι συμβάσεις τους μέχρι 31/12/2020 ή μέχρι την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για το Βοήθεια στο Σπίτι.

Ένα μπέρδεμα όμως που όπως πάντα το πληρώνει ο τελευταίος τροχός της άμαξας, οι εργαζόμενοι…

Κάθε φορά πάντως που υπάρχει παράταση συμβάσεων, από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μέχρι και την τελική πληρωμή των εργαζομένων, μένουμε απλήρωτοι μέχρι και 6 – 7 μήνες!

Φοβάμαι ότι εκ των πραγμάτων δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι να κάνουμε μια υπόθεση, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο:

Άλλη μια φορά η ΕΕΤΑΑ σνομπάρει το Βοήθεια στο Σπίτι;

Η ΕΕΤΑΑ όμως έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο που διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Άρα η εκάστοτε κυβέρνηση σνομπάρει το Βοήθεια στο Σπίτι, παρά τα καλά λόγια και τις ευχαριστίες;

Ελπίζω να αποδειχθεί ψευδής η υπόθεση αυτή.

Οι Δήμοι, ειδικά αυτοί της επαρχίας, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους εργαζόμενους από τα ταμειακά τους διαθέσιμα ή επικαλούνται νομικά κωλύματα ως προς τη δυνατότητα να γίνει αυτό.

Είναι άλλωστε σε μεγάλο βαθμό αποψιλωμένοι από προσωπικό, πόρους και αρμοδιότητες μετά τις περιοριστικές πολιτικές της προηγούμενης δεκαετίας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: αυτά τα τόσο δύσκολα και ιδιαίτερα Χριστούγεννα θα τα περάσουν, αρκετοί εργαζόμενοι, απλήρωτοι, κλεισμένοι στα σπίτια μας και μακριά – κάποιοι από αυτούς – από τα αγαπημένα τους πρόσωπα;

Δεν μπορεί να υπάρξει, ειδικά αυτή την περίοδο μια παράκαμψη των αργόσυρτων γραφειοκρατικών διαδικασιών μέσω της ΕΕΤΑΑ;

Ένα παράδειγμα: έκτακτη επιχορήγηση των δήμων στους οποίους υπάρχει το πρόβλημα με τους απλήρωτους εργαζόμενους με τα ποσά που χρειάζονται για την πληρωμή τους (με την ένδειξη “για το Βοήθεια στο Σπίτι”, προς αποφυγή…πειρασμών).

Και συμψηφισμός των ποσών όταν θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα από την ΕΕΤΑΑ;

Δεν ζητάμε τον ουρανό με τα άστρα, δεν ζητάμε δώρα, επιδόματα κλπ.

Τις κανονικές, τακτικές μηνιαίες αποδοχές μας ζητάμε.

Κάνοντας επίκληση στην ανθρωπιά των αρμοδίων.

Πιστεύω προσωπικά ότι κάτι έχει απομείνει…

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 693 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία