Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:55 μμ
 
wm small
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 19:45

ΕΕ-Κίνα: Δόθηκε το τελικό πράσινο φως στη συμφωνία για τις γεωγραφικές ενδείξεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανάμεσα στη λίστα με τα 100 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα διατροφής που προστατεύονται είναι η φέτα και το ούζο.

Το Συμβούλιο εξέδωσε χτες απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με τη συνεργασία και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ).

Μια λίστα με 100 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα διατροφής, όπως οι Queso Manchego, Champagne, Cava, Polska Wodka, Feta, Munchener Bier, Irish whisky, Porto, Prosciutto di Parma και Ouzo, θα προστατεύονται νόμιμα στην Κίνα από απομιμήσεις και κακή χρήση του προϊόντος. Παρομοίως, 100 κινεζικά προϊόντα, για παράδειγμα Pixian Dou Ban (Pixian Bean Paste), Anji Bai Cha (Anji White Tea), Panjin Da Mi (Panjin Rice) και Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger), θα προστατεύονται στην ΕΕ διασφάλιση του αμοιβαίου σεβασμού των καλύτερων και των δύο γεωργικών παραδόσεων

"Είναι η πρώτη φορά που υπογράψαμε συμφωνία με την Κίνα για αμοιβαία προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα προστατεύονται καλύτερα στην κινεζική αγορά σε σχέση με παρόμοια προϊόντα που δεν έχουν την καταγωγή που υποδεικνύεται από αυτήν τη γεωγραφική ένδειξη. Αυτό θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα και θα ενισχύσει τη θέση τους στην αγορά", επισήμανε σχετικά ο Peter Altmaier, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίου.

Επόμενα βήματα

Μετά τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Νοεμβρίου 2020 και την απόφαση που εγκρίθηκε χτες 23 Νοεμβρίου 2020 στο Συμβούλιο, η συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Εντός τεσσάρων ετών, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύψει επιπλέον 175 γεωγραφικές ενδείξεις και από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για την προσθήκη περισσότερων GI στη συνέχεια.

Ιστορικό

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων ξεκίνησε το 2006 και οδήγησε σε μια πρώτη δέσμη 10 προϊόντων που προστατεύθηκαν από κάθε πλευρά έξι χρόνια αργότερα.

Το 2019, η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για προϊόντα γεωργικής διατροφής στην ΕΕ, αξίας 14,5 δισ. Ευρώ

Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές προϊόντων της ΕΕ που προστατεύονται από GI, αντιπροσωπεύοντας το 9% κατ 'αξία, συμπεριλαμβανομένων κρασιών, οινοπνευματωδών ποτών και άλλων προϊόντων διατροφής

Σε όρους αξίας, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ είναι περίπου 74,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 6,8% των τροφίμων και ποτών της ΕΕ, και οι εξαγωγές αξίας 16,9 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιπροσωπεύουν το 15,4% όλων των εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ. 

Διαβάστηκε 878 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία