Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  6:09 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 19:02

Έφυρα: Η πόλη προέλευσης του Αρχαίου Αγρινίου. Βρισκόταν στη Δυτική Ευρυτανία κοντά στη σημερινή Λίμνη Κρεμαστών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το όνομα “Αγρίνιο” χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κατά μία εκδοχή δημιουργήθηκε από το φύλο των Αγραίων. Κατά το Στράβωνα υπήρχε η πόλη Έφυρα, όπου ανήκε στη χώρα των Αγραίων. Βρίσκονταν στην περιοχή όπου συναντώνταν ο Ταυρωπός ( Μέγδοβας) με τον Αγραφιώτη σύμφωνα με σοβαρούς ερευνητές όπως ο Woodhouse, ο Στεργιόπουλος και ο Phillipson.

Ο ίδιος ο Θουκυδίδης θεωρούσε ότι η Έφυρα ήταν ο πρώτος χώρος κατοίκησης των Αγραιών. Άρα λοιπόν το σημαντικό αυτό φύλο επέλεξε να κατοικήσει στην εύφορη κοιλάδα των δύο ποταμών, οι οποίοι συναντιώνταν με τον Αχελώο. Σήμερα η περιοχή αυτή σκεπάζεται από τη λίμνη Κρεμαστών.

Σαν λογική εξέλιξη φαίνεται οι Αγραίοι να κατήλθαν στην Αιτωλική πεδιάδα και να ίδρυσαν το Αγρίνιο.

Οι Αγραίοι ήταν ένα πολύ σημαντικό φύλο. Προϋπήρχε πριν την κάθοδο των Δωριέων και κατά μία εκδοχή η παρουσία τους στην Έφυρα και την εύφορη κοιλάδα των ποταμών Αγραφιώτη, Μέγδοβα και Αχελώου  ήταν εκείνη που εμπόδισε μετακινούμενα φύλα προς το νότο αλλά και ανατολικά.

Οι Αγραίοι φαίνεται να είχαν την περιοχή αυτή ορμητήριο τους όλη την αρχαιότητα, παρόλο που αργότερα ήταν υποτελής στους Αιτωλούς.  Διόλου τυχαία δεν είναι η τελευταία καταγραφή των Αγραίων να ήταν επί Ρωμαϊκής εποχής και να έχουν ορμητήριο αυτή την περιοχή, όπως αναφέρει προηγούμενο άρθρο του agrinionews.gr (https://www.agrinionews.gr/teleytaia-emfanisi-ton-agraion-epi-romis-katadioxi-toys-ton-pethero-kaisara/)

Σε κάθε περίπτωση ίσως η συνολική υπόθεση “Αγρίνιο” να ξεκίνησε από τη μυκηναϊκή Έφυρα. Όπως άλλωστε αναφέρει ο Γ.Κ. Καραγιώργος στο άρθρο του “Η εν Αγραία Έφυρα” αν υπήρχε το δίλημμα να ξεκινούσαν οι ανασκαφές από το Αρχαίο Αγρίνιο ή την Έφυρα για να μαθαίναμε περισσότερα για τους Αγραίους, η Έφυτα θα έπρεπε να προκρίνονταν…

Με πληροφορίες από:

Γ. Κ. Καραγιώργος, Η εν Αγραία Έφυρα”. Η σημασία της στις μετακινήσεις των διαφόρων φύλων και ειδικότερα στις σχέσεις Αιτωλών και Αγραίων.  Πρακτικά Β Διεθνούς Ιστορικού και Αρχαιολογικού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας. Αγρίνιο 2004.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1619 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.