Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:01 μμ
 
wm small
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 21:19

Γιατί νηστεύουμε πριν τα Χριστούγεννα; | Ρωτήστε τον Γέροντα (Γέρων Νεκτάριος Μουλατσιώτης)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γιατί νηστεύουμε πριν τα Χριστούγεννα; Τι είναι η Σαρακοστή των Χριστουγέννων; Γιατί νηστεύουμε και τι νηστεύουμε; Πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων και πόσες ημέρες διαρκεί; Ποια είναι η διαφορά της νηστείας των Χριστουγέννων με τη νηστεία του Πάσχα, δηλαδή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής; Η νηστεία των Χριστουγέννων έχει χαρμόσυνο σκοπό. Ναι μεν, ως νηστεία πάλι μας βοηθά να πολεμήσουμε τα πάθη μας, όμως λόγω του χαρμόσυνου γεγονότος που είναι η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δηλαδή η Γέννηση του Σωτήρα μας, νηστεύουμε για να μπορέσουμε να ενταχθούμε καλύτερα σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής μας.

Και αυτό είναι το κεφάλαιο της σωτηρίας μας που γεννιέται ο Σωτήρας μας, Ιησούς Χριστός. Για να τιμήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός για τη ζωή μας που είναι η σωτηρία της ψυχής μας, αλλά και για να κόψουμε τα πάθη μας, νηστεύουμε πριν την εορτή της Γέννησης του Χριστού και επειδή το γεγονός αυτό είναι χαρμόσυνο η νηστεία αυτή δεν είναι τόσο πολύ αυστηρή. Η νηστεία γενικά, είναι ένα βοήθημα για τον άνθρωπο, για να μπορέσει να απαλλαγεί από τα πάθη. Κατά την διάρκεια της νηστείας ο άνθρωπος γενικά ατονεί. Ατονούν οι ορμές, οι επιθυμίες, τα νεύρα, ο θυμός, οι σκέψεις, η ενέργεια του ανθρώπου και έτσι είναι πιο δύσκολο να αμαρτήσει ο άνθρωπος. Στη νηστεία των Χριστουγέννων τρώμε καθημερινά ελαιόλαδο, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής ή αν την Τετάρτη ή την Παρασκευή έχουμε εορτή μεγάλου αγίου της Εκκλησίας μας. Επίσης την περίοδο αυτή, τρώμε ψάρι και γενικά θαλασσινά, ενώ δεν τρώμε κρεατικά, γαλακτοκομικά και αυγά. Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου μια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα.

--
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος
Holy Monastery of Saint Augustine & Saint Seraphim of Sarov
Trikorfo Fokidos, Greece
Διαβάστηκε 489 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.