Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:12 πμ
 
wm small
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 17:14

Προστατευτείτε από τις απάτες στο διαδίκτυο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι εγκληματίες στο διαδίκτυο, αναζητούν συνεχώς τρόπους και εξελίσσονται όλο και πιο πολύ, στις προσπάθειές τους να πάρουν τα χρήματα ή τα προσωπικά σας στοιχεία. Οι συμβουλές που παρέχονται εδώ, στοχεύουν να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε.

Πρώτο και πιο σημαντικό : Η τράπεζα σας, δεν θα σας ζητήσει ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τα διαπιστευτήρια του διαδικτυακού σας λογαριασμού μέσω τηλεφώνου ή email.  Κάντε online πληρωμές μόνο σε ασφαλείς ιστoτόπους (ελέγξτε τη γραμμή διευθύνσεων URL για το πράσινο λουκέτο και https) και χρησιμοποιώντας ασφαλείς συνδέσεις (επιλέξτε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αντί για δημόσιο Wi-Fi).

Όλα τα email που σας έρχονται εκτός των επαφών σας, να τα βλέπετε καχύποπτα.Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι σχεδόν πάντα μια απάτη. Το ίδιο συμβαίνει και για τα sms αλλά και για το viber.

Θα κοιτάτε πάντα τη διεύθυνση του αποστολέα. Αν για παράδειγμα σας στείλει ένα email τα ΕΛΤΑ, τότε θα δείτε τη διεύθυνση elta.gr . Αν το elta δεν γράφεται με τον σωστό τρόπο και δείτε κάτι σαν αυτό πχ :el-ta ή eelta , τότε είναι απάτη. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα κατοχυρωμένα ονόματα στο διαδίκτυο. Πχ η εθνική τράπεζα είναι nbg.gr, η τράπεζα Πειραιώς το piraeusbank.gr κτλ.

Στις κάτωθι φωτογραφίες, είναι 2 εξόφθαλμα παραδείγματα από spam email που έφτασαν στο agriniopress.


Οι διευθύνσεις που είναι υπογραμμισμένες με κόκκινο χρώμα είναι ψεύτικες. Στην πρώτη φωτογραφία, υποτίθεται μας στέλνει μήνυμα η Εταιρεία φιλοξενίας, ότι έχουμε υπερβεί τη χωρητικότητα στο server. Στη Δεύτερη φωτογραφία υποτίθεται ότι μας στέλνει email το paypal! Βλέπετε εσείς πουθενά paypal; Άρα λοιπόν καταλήγουμε ότι θα δίνετε προσοχή πάντα τη διεύθυνση του αποστολέα.
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία υπάρχουν και συντακτικά λάθη, όπως σας γράφουμε να προσέχετε και πιο κάτω.

Διαβάστε προσεκτικά τα email. Συνήθως τα spam email, έχουν μια πρόχειρη μετάφραση στα Ελληνικά με πολλά συντακτικά λάθη.
Μην ανοίγετε συνδέσμους από αυτού του είδους τα email.

Να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πόσες προσωπικές πληροφορίες μοιράζεστε σε ιστοτόπους κοινωνικών δικτύων.
Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες σας για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη ταυτότητα ή να σας στοχεύσουν με μια απάτη.
Μην εμπιστεύεστε κανέναν.

Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρημένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.

Διατηρήστε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή. Ελέγχετε τακτικά τον τραπεζικό σας λογαριασμό και αναφέρετε τυχόν ύποπτη δραστηριότητα στην τράπεζά σας.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε παράσχει τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε έναν απατεώνα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας ή με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Να έχετε συναίσθηση της πραγματικότητας. Η επίγνωση είναι η καλύτερη άμυνα.

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 869 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.