Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:05 μμ
 
wm small
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 19:19

Το μάζεμα της ελιάς….σήμερα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όπως τον παλιό καλό καιρό!

Τότε που όλη η οικογένεια, μικροί και μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μαζί και φίλοι ή συγγενείς που πήγαιναν να δώσουν «χέρια» στη δουλειά με αντάλλαγμα το απαραίτητο «φίλεμα», όταν θα έβγαινε το λάδι.

  • Εικόνες που φέτος είναι πιο έντονες από ποτέ.

Τουλάχιστον τα τελευταία αρκετά χρόνια. Πιθανολογώ εξ αιτίας της πανδημίας και της σφοδρής επιθυμίας των πολιτών να «αποδράσουν» απ’ τους περιορισμούς, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που βγήκαν σε αναστολή εργασίας ή απλά έκλεισαν τα μαγαζιά, τις επιχειρήσεις τους και ήρθαν στον τόπο μας να μαζέψουν κι αυτοί τις ελιές τους.

♦ Με απλωμένα τα ελαιόπανα να σκεπάζουν το έδαφος, με καλάμια, «λούρους» ή σύγχρονα ραβδιστηκά μηχανήματα, χτυπούν τα κλαδιά για να πέσει στα πανιά ο καρπός.

♦ Άλλοι προσπαθούν να «μαδήσουν» με το χέρι, άλλοι   ανεβαίνουν στα δέντρα για να τινάξουν τους «αετούς», άλλοι κλαδεύουν, άλλοι με τα μικρά ραβδιά τινάζουν τα κομμένα κλαδιά και άλλο μαζεύουν τα «πετάματα».

♦ Μετά γεμίζουν τα τελάρα. Ο καρπός θα περάσει στη συνέχεια απ’ το διαλογέα, θα μπει μετά στον πάγκο διαλογής και με το χέρι μια – μία οι ελιές θα ξεχωρίσουν, αυτή την περίοδο σε πράσινα, ασπροκόκκινα και μαύρα.

  • Άλλα θα πάνε στο εμπόριο ως βρώσιμη ελιά και άλλα στο ελαιοτριβείο για λάδι.

Και αύριο, από νωρίς το πρωί μέχρι να σουρουπώσει, πάλι απ’ την αρχή. Με ένα μικρό διάλλειμα για κολατσιό και με πολύ κουβέντα, για να βγει η μέρα.

Το γεγονός ότι όλα αυτά δεν είναι η εξιστόρηση σε κάποια ανάμνηση λαογραφίας, αλλά η ζωντανή πραγματικότητα στην Αιτωλοακαρνανία του 2020, είναι, νομίζω, αισιόδοξο όσο τίποτε άλλο.

⇒ Μην ξεχνάμε ότι η ιερή ελιά απ’ τα πανάρχαια ακόμη χρόνια ήταν, είναι και θα είναι η σφραγίδα και η υπογραφή στην ταυτότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

⇒ Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, εκατομμύρια δέντρα, χιλιάδες παραγωγοί.

⇒ Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει μέσα σε κάποιον ελαιώνα. Και άλλες τόσες θα ακολουθήσουν.

Δεν έχει σημασία αν κάποιες χρονιές δεν είναι καλές. Η ελιά (λέξη που χρησιμοποιούμε και για τον καρπό και για το δέντρο) είναι αιωνόβια. Δεν είναι για μια χρονιά μόνο….

Διαβάστηκε 713 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία