Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:15 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 19:46

Παραμένει ισχυρό το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση covid-19, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ παρέμεινε ισχυρό κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2020.  
Οι εξαγωγές της ΕΕ των 27 για τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2020 έφθασαν συνολική αξία 105,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 2,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019), ενώ οι εισαγωγές στην ΕΕ27 έφτασαν την αξία των 72,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 1,7%).
 

Ως αποτέλεσμα, για τους πρώτους επτά μήνες του 2020, το πλεόνασμα εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής ανήλθε σε 32,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αυτά είναι από τα κύρια ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μηνιαία εμπορική έκθεση για τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2020.

Η Κίνα εξακολούθησε να είναι ο μεγαλύτερος προορισμός ανάπτυξης για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ.

Οι αυξημένες πωλήσεις χοιρινού κρέατος (των οποίων η αξία εξαγωγής στην Κίνα τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου), το σιτάρι, τα παραπροϊόντα σφαγίων και οι βρεφικές τροφές προώθησαν αύξηση 2,55 δισ. Ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εξαγωγές της ΕΕ, όπως το κριθάρι και το σιτάρι, σημείωσαν επίσης έντονη απόδοση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), κυρίως στη Σαουδική Αραβία (όπου η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 562 εκατομμύρια ευρώ), το Μαρόκο (αύξηση 368 εκατομμυρίων ευρώ) και την Αλγερία (αύξηση 337 εκατομμυρίων ευρώ). Η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης στην Ελβετία (κατά 365 εκατ. Ευρώ) και στην Ουκρανία (αύξηση 275 εκατ. Ευρώ).

Μείωση 452 εκατομμυρίων ευρώ σημειώθηκε στην αξία των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, καθοδηγούμενη από αλκοολούχα ποτά και κρασί, χυμούς φρούτων και τυρί, ενώ η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής μειώθηκε κατά 451 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης η πρόσληψη σόγιας στις ΗΠΑ από την ΕΕ.

Η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 927 εκατομμύρια ευρώ. Τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ, τα ζυμαρικά και τα γλυκά, καθώς και η σοκολάτα και τα ζαχαροπλαστικά ήταν μεταξύ των κύριων κατηγοριών προϊόντων που παρουσίασαν πτώση. Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ27 στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 359 εκατομμύρια ευρώ, με αξιοσημείωτη πτώση στις εξαγωγές κρασιού, κρέατος πουλερικών, βουτύρου, παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών και ζώντων ζώων.

Οι δυσκολίες στο εμπόριο γεωργικών ειδών διατροφής καταγράφηκαν επίσης σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, όπου η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ μειώθηκε κατά 288 εκατομμύρια ευρώ και 284 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Οι πτώσεις στην αξία των εισαγωγών στην ΕΕ σημειώθηκαν σε σχέση με προϊόντα από την Ουκρανία (κατά 457 εκατομμύρια ευρώ) και την Ινδία (κάτω από 253 εκατομμύρια ευρώ)

Οι υψηλές εισαγωγές κραμβόσπορων και κόκκων από ελαιοκράμβη, σιτάρι και φασόλια σόγιας οδήγησαν σε αύξηση αξίας εισαγωγής 590 εκατομμυρίων ευρώ από τον Καναδά, ενώ η αύξηση της πρόσληψης φοινικέλαιου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών εισαγωγής από την Ινδονησία (622 εκατομμύρια ευρώ) Μαλαισία (352 εκατομμύρια ευρώ). Οι αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην αξία των εισαγωγών από τη Βραζιλία (όπου οι σπόροι σόγιας προώθησαν αύξηση 519 εκατομμυρίων ευρώ) και η Τουρκία (ένα άλμα 404 εκατομμυρίων ευρώ, με επικεφαλής τους ξηρούς καρπούς και τα εσπεριδοειδή).

Ορισμένα προϊόντα γεωργικής διατροφής της ΕΕ παρουσίασαν εξαιρετική απόδοση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ισχυρότερες αυξήσεις στις εξαγωγικές αξίες σημειώθηκαν στις περιπτώσεις χοιρινού κρέατος (αύξηση 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) και σίτου (αύξηση 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ), ακολουθούμενες από χονδροειδείς κόκκους (έως 454 εκατομμύρια ευρώ) και ελαιοκράμβη και ηλιέλαιο (αύξηση 325 ευρώ) εκατομμύριο).

Ωστόσο, σημειώθηκαν σημαντικές πτώσεις στην εξαγωγή αλκοολούχων ποτών: η αξία εξαγωγής του οίνου της ΕΕ μειώθηκε κατά 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ μειώθηκαν κατά 1,11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άλλες κατηγορίες προϊόντων που αντιμετώπισαν δυσκολίες ήταν τα ακατέργαστα δέρματα (των οποίων η αξία εξαγωγής μειώθηκε κατά 650 εκατομμύρια ευρώ) και το βαμβάκι (των οποίων η αξία μειώθηκε κατά 308 εκατομμύρια ευρώ).

Οι αυξήσεις στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ οφείλονται σε φρέσκα και αποξηραμένα τροπικά φρούτα (αύξηση 767 εκατ. Ευρώ), ελαιούχους σπόρους εκτός από τη σόγια (αύξηση 539 εκατ. Ευρώ, κυρίως σπόρους ελαιοκράμβης και ηλίανθου) και φοινικέλαιο και φοινικέλαιο (523 εκατ. Ευρώ).

Ωστόσο, οι μειώσεις καταγράφηκαν στην εισαγωγή χονδροειδών σπόρων (850 εκατ. Ευρώ), οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ (349 εκατ. Ευρώ) και κέικ ελαίου (420 εκατ. Ευρώ) και βοείου κρέατος (267 εκατ. Ευρώ).

Διαβάστηκε 537 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία