Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:27 πμ
 
wm small
Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 15:17

Μεσολόγγι – Νάσος Γκούβας: Ο γητευτής της… στρογγυλής θεάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ονειρεμένο ταξίδι ενός μέγιστου μπαλαδόρου από τα «αλώνια» του Μεσολογγίου στα «σαλόνια» της Ελλάδας και της Αμερικής.

Ήταν ο πρώτος – άξιος πρεσβευτής της μεσολογγίτικης ποδοσφαιρικής σχολής στην Α’ Εθνική. Εκείνη της σχολής που γεννήθηκε στα σάλτσινα αυτοσχέδια γήπεδα και στις ξερές αλάνες και που ανέδειξε δεκάδες ατόφια ταλέντα. Παιδιά που ολομερής και ολονυχτίς κυνηγούσαν ξυπόλητα ένα τόπι και έσφυζαν οι γειτονιές από ζωή…

Ανάμεσα σε εκείνα τα παιδιά υπήρχε και το πρόσωπο της σημερινής μας αναφοράς και ξεχώριζε περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα, εξαιτίας των χορευτικών του κινήσεων και της ομολογουμένως ερωτικής επαφής του με τα “δίχτυα”. Επρόκειτο για έναν δεξιοτέχνη της μπάλας, από αυτούς που σπάνια συναντάμε στα γήπεδα. Με τις επελάσεις του από τη δεξιά πτέρυγα, σκόρπιζε τρόμο στους αντίπαλους αμυντικούς και χαρά στον φίλαθλο κόσμο. Ταχύς – διεμβολιστής – αέρινος, με εξυπνάδα και φαντασία στο παιχνίδι του, τεχνικά και δυνατά λακτίσματα, εκπληκτική κοφτή ντρίμπλα, απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση και εκτελεστική δεινότητα. Η ποδοσφαιρική του αξία εφάμιλλη με τον χαρακτήρα του. Άνθρωπος πράος, ταπεινός και δοτικός, με ηθική που εκλείπει στις μέρες μας. Ο λόγος βέβαια, για τον Αθανάσιο (Νάσο) Γκούβα, τη μεγάλη δόξα της Α.Ε.Μεσολογγίου και μετέπειτα της Α.Ε.Κ.

Αλλά ποιοι είμαστε εμείς να μιλήσουμε για τον Νάσο Γκούβα, όταν μιλάει για εκείνον ένας ζωντανός θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Κώστας Νεστορίδης, ο οποίος σημειώνει: «Με τον Νάσο παίξαμε λίγα χρόνια μαζί, αλλά τον θυμάμαι καλά και έχω όμορφα αισθήματα για εκείνον. Ήταν πράγματι ένας πολύ καλός παίκτης, ντελικάτος και από τους λίγους που καταλάβαιναν το στυλ παιχνιδιού μου.

Ήταν ομαδικός αλλά δεν παρέλειπε να παίρνει πρωτοβουλίες και να σκοράρει. Έτυχε να έρθει στην Α.Ε.Κ σε μια εποχή που υπήρχαν μεγάλοι παίκτες και δυστυχώς δεν έμεινε πολλά χρόνια για να καθιερωθεί και να τον μάθει όλη η Ελλάδα. Αλλά να σας πω κάτι; Δεν είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι ήτανε καλός παίκτης, όσο το ότι ήτανε πολύ καλό παιδί. Γιατί στο ποδόσφαιρο το να ξέρεις μόνο να κλοτσάς δεν μου λέει εμένα προσωπικά απολύτως τίποτα. Αυτοί που τα έχουν και τα δύο είναι που ξεχωρίζουν. Κι ένας από αυτούς ήταν κι ο Νάσος ο Γκούβας. Άμα τον δείτε να του δώσετε πολλά χαιρετίσματα και να του πείτε πως τον αγαπώ! Εύχομαι να είναι καλά…».

Ο Νάσος Γκούβας δυστυχώς από το 2014 αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, έχοντας προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ζει στο Μεσολόγγι με την αξιαγάπητη σύζυγό του Πέρσα και είναι πατέρας δύο εξαιρετικών παιδιών, του Παύλου και του Δημήτρη (από τον τελευταίο, ο οποίος “κληρονόμησε” το ταλέντο του, έχει αποκτήσει και τρία γλυκύτατα εγγονάκια).

  • Η γέννηση ενός… δεξιοτέχνη της μπάλας

Ο Νάσος Γκούβας γεννήθηκε το 1939 στο Μεσολόγγι, αλλά πέρα απ’ τα “τσαλιμάκια” στα σάλτσινα, τα πρώτα του ποδοσφαιρικά “βήματα” τα έκανε στον Ατρόμητο Ιωαννίνων. Στην Α.Ε. Μεσολογγίου εντάχθηκε σε ηλικία μόλις 16 χρονών, αλλά δεν άργησε να καθιερωθεί στο αρχικό σχήμα. Τουναντίον, από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και σε συνδυασμό με το επιτακτικό για την ηλικία του – ποδοσφαιρικό θράσος – έγινε σύντομα βασικός και αναντικατάστατος. Στην Α.Ε.Μ αγωνίστηκε δίπλα σε ποδοσφαιρικούς “ογκόλιθους”, όπως ο «Κέρβερος των γκολπόστ» Σωτήρης Κομματάς, ο «μέγας σκόρερ» Βασίλης Σοκόλας, ο «βιονικός χαφ» Γιάννης Σταθέλος, αλλά και με τους νεότερους και άξιους συνεχιστές του, τον Γεράσιμο Καββάγια και τον Μίμη Δενδρινό. Τα σπουδαία κατορθώματά του με την “κλωτσόσφαιρα”, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει πόλος έλξης της Α.Ε.Κ, στην οποία και μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 1959.

Στην «ένωση» αγωνίστηκε δίπλα σε “ιερά τέρατα” της εποχής εκείνης, όπως οι Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης, Σεραφείδης, Σκευοφάλακας και Σοφιανίδης. Στο διάστημα της τριετούς περίπου παραμονής του, θα προλάβει να ζήσει μεγάλες κι αλησμόνητες στιγμές, με αποκορύφωμα βέβαια την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος (το 1963). Είχε επίσης την τύχη να συνεργαστεί με κάποιους από τους σπουδαιότερους ξένους τεχνικούς που πάτησαν επί ελληνικού εδάφους, όπως ο Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι και ο Αυστριακός Χάρι Αουρέτνικ, αλλά και με φημισμένους Έλληνες προπονητές, όπως ο “δάσκαλος” Τρύφωνας Τζανετής και φυσικά ο ποδοσφαιρικός του “πατέρας” Χρήστος Παπαϊωάννου. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο, υπήρξε αναμφίβολα και η κλίση του στην εθνική Ελλάδος για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1966.

  • Και από την Α.Ε.Κ… στα γήπεδα της Αμερικής!

Το 1963 αποχωρεί από τους κιτρινόμαυρους και “ξενιτεύεται” στις ΗΠΑ, για λογαριασμό ενός ελληνοαμερικάνικου συλλόγου, του Ολυμπιακού Σικάγου. Μαζί του καταφθάνει μια πλειάδα Ελλήνων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι με τη σειρά τους, λίγους μήνες νωρίτερα είχαν “δώσει τα χέρια” με τον πρόεδρο του συλλόγου, Γρηγόριο Λίβα. Την επόμενη χρονιά «αλώνει» τα αμερικάνικα γήπεδα (πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος) και τον Απρίλιο του ίδιου έτους πετυχαίνει τα δύο από τα συνολικά τρία τέρματα της ομάδας του, στη φιλική επικράτηση με 3-0, απέναντι στην εθνική ομάδα των Η.Π.Α. Το 1967, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και συγκεκριμένα στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μεσολόγγι, όπου αγωνίζεται για έναν ακόμη χρόνο με τα χρώματα της Α.Ε.Μ κι έπειτα “κρεμάει” οριστικά τα παπούτσια του. Με το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ακολούθησε προπονητική θητεία, καθήμενος στους πάγκους αρκετών τοπικών ομάδων. Μάλιστα τα πήγε περίφημα και από το πόστο αυτό, αφήνοντας μια αξιοσημείωτη και πολύτιμη παρακαταθήκη.

  • Κάποιες από τις μεγάλες του «παραστάσεις»

Κλείνοντας, παραθέτουμε κάποιες από τις πολλές κι «αθάνατες» ποδοσφαιρικές αναμνήσεις του. Μεταξύ άλλων, η επιβλητική νίκη της Α.Ε.Κ με 4-1 απέναντι στον Ολυμπιακό, η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία του «δικεφάλου», απέναντι στο Αιγάλεω με 0-8 (όπου σημείωσε δύο τέρματα), η φιλική αναμέτρηση της Α.Ε.Κ με τη μεγάλη Μπαρτσελόνα το 1962 (στα εγκαίνια της κατασκευής του «πετάλου» στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας), το γκολ ενάντια στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο (στην αναμέτρηση που διακόπηκε λόγω επεισοδίων στο 88′ και τελικά πήραν οι «πράσινοι» στα χαρτιά…) και το γκολ στο θριαμβευτικό 3-1 των κιτρινόμαυρων απέναντι στη βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας, για το Βαλκανικό Κύπελλο.

aixmi-news.gr

Διαβάστηκε 1070 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.