Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:22 μμ
 
wm small
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 22:22

Αγρίνιο: Για την οικονομία και όχι την επάρκεια αγαθών το άγχος των καταναλωτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επάρκεια αγαθών στα super market 

Μικρές ανατιμήσεις καταγράφονται στην αγορά

Ψωνίζουν βάσει των ημερήσιων αναγκών τους οι Αγρινιώτες καταναλωτές έχοντας  εμπεδώσει ότι υπάρχει επάρκεια αγαθώς στα super market περιοχή. Ποιες είναι οι διαφορές του πρώτου και δεύτερου lockdown δια στόματος των επαγγελματιών του κλάδου

Σίγουρος για την επάρκεια αγαθών είναι στο δεύτερο lockdown ο κόσμος, με αποτέλεσμα οι εικόνες των ατελείωτων ουρών που υπήρχαν σε όλα τα super market της χώρας και του Αγρινίου να έχουν εκλείψει! Καθ’ όλη την διάρκεια του πρώτου lockdown η κίνηση στα super market του Αγρινίου είχε αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25% σε εβδομαδιαίο επίπεδο και τα ντουλάπια των σπιτιών είχαν γεμίσει προϊόντα μακράς διάρκειας. Αυτή τη φορά οι καταναλωτές έχουν γνώση και ρυθμίζουν τα ψώνια τους με βάση τις ανάγκες και το πορτοφόλι τους, επιλέγοντας ακόμη και να ψωνίζουν μόνο τα βασικά της ημέρας και ούτε καν της εβδομάδας!

Η απόλυτη επάρκεια αγαθών στα ράφια εμπεδώθηκε και παράλληλα, εν αντιθέσει με κάποιες μικρές ελλείψεις που υπήρχαν κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown σε απολυμαντικά είδη και μάσκες ,τώρα δεν υπάρχει απολύτως καμία έλλειψη. Οι τιμές είναι σε καλά επίπεδα και δεν σχετίζονται με αυτές που υπήρχαν στον πρώτο lockdown σε προϊόντα που παρουσίαζαν έλλειψη, λ.χ. σε απολυμαντικά είδη, όπως προαναφέραμε, των οποίων η τιμές συχνά παρουσίαζαν αύξηση σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή ακόμη και κατά 200%.

Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος

Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος που διατηρεί super market στο Αγρίνιο τόνισε: «το πρώτο lockdown ήταν αυστηρότερο και παράλληλα ο κόσμος δεν γνώριζε τι είναι το lockdown με αποτέλεσμα να είχε «ξεχυθεί» στα super market μη γνωρίζοντας και πώς να συμπεριφερθεί, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα. Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων και οι καταναλωτές δεν είναι πανικόβλητοι, όπως τη πρώτη φορά. Μέχρι τώρα η καταναλωτική συμπεριφορά δεν άλλαξε σε σχέση με αυτή που είχε πριν τον κορονοϊό, ψωνίζει σχεδόν το ίδιο καλύπτοντας τις ανάγκες του και μόνο, χωρίς να καταφεύγει σε περιττά έξοδα. Παρουσιάζεται μόνο μια μικρή αύξηση της τάξης του 15% σε σνακ, γαριδάκια, πατατάκια, μπισκότα κλπ. Στο πρώτο lockdown η αύξηση στα ίδια προϊόντα άγγιζε το 50%. Στα υπόλοιπα είδη που υπάρχει αύξηση προσδιορίζεται στο 5%, το πολύ 10% στα χαρτιά υγείας, ενώ στο πρώτο lockdown η αύξηση γενικότερα στα χαρτικά είχε ξεπεράσει κατά πολύ το 40%. Υπάρχει γνώση τώρα για το πώς θα πρέπει να «συμπεριφερθεί» ο κόσμος, συνεπώς οι αγορές του βασίζονται στις ανάγκες που έχει ή στο πόσο λιγότερο επιθυμεί να βγαίνει από το σπίτι του».

Ο Δημήτρης Τσέπας

Ο Δημήτρης Τσέπας υπάλληλος super market στο Αγρίνιο ανέφερε: «υπάρχει επάρκεια αγαθών. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος  και οι καταναλωτές δεν έχουν τέτοια ανησυχία. Στο πρώτο lockdown ο κόσμος δεν ήξερε πώς να «συμπεριφερθεί» και ψώνιζε μεγάλες ποσότητες προϊόντων μακράς διάρκειας όπως αλεύρι, ζυμαρικά, κονσέρβες κλπ . Το άγχος και η ανησυχία του κόσμου είναι μόνο για την εξέλιξη του covid-19. Τώρα έρχεται στο super market για να ψωνίσει μόνο προϊόντα που έχει ανάγκη. Ο Νοέμβριος ήταν ανέκαθεν μήνας δύσκολος και αυτό φαίνεται και τώρα, καθώς η κίνηση είναι μειωμένη στα «γνωστά» όμως επίπεδα, καθώς ο κόσμος έχει εμπεδώσει πως δεν υπάρχει ζήτημα με την επάρκεια αγαθών. Επομένως, κοιτάζει μόνο τις ανάγκες του και πότε επιθυμεί να βγει από το σπίτι».

Ο Γιώργος Σούμπασης

Ο Γιώργος Σούμπασης που διατηρεί super market στο Αγρίνιο δήλωσε: «ο κόσμος είναι φοβισμένος σχετικά με την πανδημία και τα οικονομικά του, όχι με την επάρκεια αγαθών. Στο πρώτο lockdown υπήρξε πανικός γιατί δεν ήξερε τι είναι το lockdown και πώς να αντιδράσει, ενώ τώρα έρχεται να ψωνίσει για να καλύψει τις ανάγκες του. Η κίνηση είναι υποτονική λόγω και του Νοεμβρίου που ανέκαθεν ήταν δύσκολος μήνας με πολλές πληρωμές. Ψωνίζουν οι καταναλωτές για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους, ούτε καν για τις ανάγκες τις εβδομάδας και αυτό οφείλεται στην σιγουριά που νιώθουν ότι τα καταστήματα τροφίμων δεν θα κλείσουν. Παράλληλα είναι και «μαζεμένος» πολύ ως προς τα οικονομικά του ο κόσμος, γιατί δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτό και πόσο «βαθύ» θα είναι το αντίκτυπο στην τσέπη του».

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 503 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.