Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:34 μμ
 
wm small
Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020 22:45

Πριν γίνει νέο Βατοπέδι ο φάκελος βοσκοτόπια του ΟΠΕΚΕΠΕ στη δικαιοσύνη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η απαίτηση Βορίδη να απομακρυνθεί ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας, βάζει σε σκέψεις.

Παύλος Σατολιάς-Κτηνοτρόφος, πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ

Ευρύτατες πολιτικές διαστάσεις δείχνει να παίρνει το θέµα των ψευδεπίγραφων δικαιωµάτων που έχουν κατανεµηθεί αφειδώς την τελευταία τριετία και τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε επιτήδειους και µάλιστα άσχετους µε το αγροτικό επάγγελµα, να εισπράττουν γενναίες κοινοτικές επιδοτήσεις υποβάλλοντας ψεύτικες δηλώσεις κατοχής σε δηµόσιες και ιδιωτικές χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Για καλοστηµένη απάτη που εκµεταλλεύεται τις τρύπες του χρυσοπληρωµένου µηχανογραφικού συστήµατος του τεχνικού συµβούλου και δήθεν συντονιστή του ΟΣ∆Ε, κάνει λόγο αναφερόµενος στην υπόθεση των βοσκοτόπων ο κτηνοτρόφος, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καλαβρύτων και της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς, µε συνέντευξή του στην Agrenda.

Είναι ευτύχηµα, τονίζει, ότι στο τιµόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ βρέθηκε ένας άνθρωπος µε υψηλό αίσθηµα ευθύνης και καθήκοντος που όχι µόνο να κουκουλώσει δεν θέλησε, αλλά αντίθετα, µε γνώµονα το δηµόσιο συµφέρον και την υπεράσπιση του δικαίου των κτηνοτρόφων της χώρας, άνοιξε το φάκελο και έστειλε στη δικαιοσύνη τα πρώτα ευρήµατα µε αποδείξεις της µεγάλης απάτης. Το «κύκλωµα» βέβαια, επισηµαίνει, παίζει τα ρέστα του και προσπαθεί να εκδιώξει το «αγκάθι», ώστε να συνεχίσει ανενόχλητο να ελέγχει απόλυτα το χώρο.

Γεννήθηκε το 1971 στη Σκοτάνη Καλαβρύτων. Από την ηλικία των 19 χρόνων µέχρι και σήµερα ασχολείται επαγγελµατικά µε την κτηνοτροφία. Το 2003 εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Καλαβρύτων και από το 2007 µέχρι και σήµερα είναι Πρόεδρος του νυν Αγροτικού Γαλακτοκοµικού Συνεταιρισµού Καλαβρύτων. Από την ίδρυση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ τον Σεπτέµβριο του 2016 είναι µέλος του ∆Σ και από τον Μάιο του 2017 είναι Πρόεδρος.

Καλοστημένη απάτη στους φωτοχάρτες με τα βοσκοτόπια. Είναι ευτύχημα που υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Βάρρας.


Συνέντευξη στον:   ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟ


Τον τελευταίο καιρό δείχνει να είναι σε εξέλιξη µια µεγάλη έρευνα σχετικά µε τα βοσκοτόπια, τη λεηλασία στο Εθνικό Απόθεµα και στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων. Μάλιστα, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ έχει εγκαίρως προχωρήσει σε συγκεκριµένες καταγγελίες επί του θέµατος. Πού βρισκόµαστε σήµερα;

Σας ευχαριστώ θερµά κ. Πανάγο που µου δίνετε αυτή την ευκαιρία να πω πράγµατα µε το όνοµά τους.

Την υπόθεση την γνωρίζεται πολύ καλά, λόγω της σοβαρής δηµοσιογραφικής σας έρευνας, η οποία ώθησε και εµάς στο να προχωρήσουµε στις δικές µας ενέργειες.

Το ευτύχηµα είναι ότι στο τιµόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ βρέθηκε ένας άνθρωπος µε υψηλό αίσθηµα ευθύνης και καθήκοντος, που όχι µόνο να «κουκουλώσει» δεν θέλησε, αλλά αντίθετα, µε γνώµονα το δηµόσιο συµφέρον και την υπεράσπιση του δικαίου και των κτηνοτρόφων της χώρας, άνοιξε το φάκελο και έστειλε ήδη στη ∆ικαιοσύνη τα πρώτα ευρήµατα, µε αποδείξεις της µεγάλης απάτης.

Το κύκλωµα, βέβαια, παίζει τα ρέστα του και µε κάθε θεµιτό και αθέµιτο τρόπο προσπαθεί να εκδιώξει το «αγκάθι», ώστε να συνεχίσει ανενόχλητο να ελέγχει απόλυτα το χώρο.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα τιµωρηθεί η προσπάθεια κάθαρσης και πως η έρευνα που τώρα ξεκίνησε θα φτάσει µέχρι το τέλος.

Θυµίζω ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε την αρωγή των αντιπροέδρων, είναι αυτός που αντιστάθηκε σε φωτογραφικούς διαγωνισµούς και διαδικασίες που µόνο τιµή δεν περιποιούσαν για τη λειτουργία του Οργανισµού, είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να ανακτήσει το ίδιο το κύρος και την αυτονοµία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θυµίζω επίσης ότι ο Οργανισµός φέτος πλήρωσε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και σε µεγαλύτερο ποσοστό, µε περισσότερους ελέγχους από κάθε άλλη χρονιά.

Θα επιµείνω στα βοσκοτόπια. Πόσο σοβαρή είναι αυτή η ιστορία;

Θα το δείξει η ίδια η έρευνα στην εξέλιξή της. Ωστόσο, ως  Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε ότι πρόκειται για απάτη µεγάλων διαστάσεων. Τα µέχρι τώρα ευρήµατα, άλλωστε, σ’ αυτό κατατείνουν.

Και δεν σας κρύβω ότι το συγκεκριµένο θέµα µε θλίβει και µε θυµώνει ταυτόχρονα, διότι ως κτηνοτρόφος βλέπω καθηµερινά συναδέρφους µου, από το πρωί µέχρι το βράδυ να δουλεύουν µε τα ζώα, µέσα στην κοπριά, για να εξασφαλίσουν τα απολύτως αναγκαία και λαµβάνουν µια επιδότηση πραγµατική ελεηµοσύνη των 1000 ευρώ. Και την ίδια στιγµή, κάποιοι  αετονύχηδες, θησαυρίζουν αποµυζώντας, αυτοί και στενά ακόµη συγγενικά τους πρόσωπα, επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται της τάξης των 30 και 40 χιλιάδων ευρώ, µε καταπάτηση δηµόσιων βοσκοτόπων που τα δηλώνουν µε ψέµατα ως ιδιόκτητα βοσκοτόπια στο Ε9.

Η µηχανή αυτή της κλοπής των επιδοτήσεων πρέπει να ελεγχθεί από το 2017 µέχρι το 2020. Αυτά τα λεφτά δεν περισσεύουν από κανένα, µειώνονται τα χρήµατα των πραγµατικών κτηνοτρόφων.  Γιατί να τα λυµαίνονται ψευτο -κτηνοτρόφοι;

Τι ακριβώς συµβαίνει µπορείτε να µας το εξηγήσετε µε δύο λόγια;

Είναι µία καλοσχεδιασµένη απάτη που εκµεταλλεύεται τις τρύπες του χρυσοπληρωµένου µηχανογραφικού συστήµατος, του τεχνικού συµβούλου και του δήθεν συντονιστή.

Οι φερόµενοι ψευτοβοσκοί, λοιπόν, έχοντας πρόσβαση στο λογισµικό του ΟΠΕΚΕΠΕ, µέσω επιτήδειων υπαλλήλων ΚΥ∆ ή και ορισµένοι ιδιοκτήτες ΚΥ∆, µε πρόσβαση επίσης στο χαρτογραφικό σύστηµα και γνωρίζοντας το πώς γίνεται η διανοµή των δηµόσιων βοσκοτόπων από την περίφηµη τεχνική λύση, που, όπως πολλές φορές έχουµε τονίσει, µόνο τεχνική και µόνο λύση δεν είναι (άναρχο παρκάρισµα την αποκαλούµε εµείς εδώ και χρόνια), δεσµεύουν τεράστιες δηµόσιες εκτάσεις ως µισθωµένες από ιδιώτη – συγγενικό τους πρόσωπο, που πρόσφατα φρόντισε ψευδώς να τα δηλώσει στο Ε9, ώστε να λάβει τον αναγκαίο για το ΟΣ∆Ε αριθµό αγροτεµαχίου, τον λεγόµενο ΑΤΑΚ.  Έτσι παρουσιάζονται ιδιοκτήτες ΚΥ∆ να έχουν δηλώσει χιλιάδες στρέµµατα ιδιωτικά, ακόµη και στον φηµισµένο Γράµµο.

Αυτό µπορεί να αποφέρει ανά δήλωση, από 30 έως 60 χιλιάδες ευρώ ανά ψευτοβοσκό ανά έτος, χωρίς, µάλιστα, οι αιτούντες να έχουν έστω ένα πρόβατο, να έχουν παράξει ένα κιλό γάλα ή να έχουν προσφέρει το ελάχιστο στην κοινωνία παραγωγικά.

Το µεγάλο ερωτηµατικό που µας βασανίζει είναι πώς οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ σε διοίκηση και διευθυντικές θέσεις δεν έβλεπαν κάτι που ο πιο απλός κτηνοτρόφος έβλεπε. Ποιος κάλυπτε αυτό το πράγµα;

Είναι όντως τόσο απλό όσο το περιγράφετε και ποια η πραγµατική του έκταση;

Τόσο απλό, αρκεί ο υπουργός να συναινέσει µε την κατανοµή των βοσκοτόπων, δηλαδή να υπογράψει ότι συµφωνεί µε την κατανοµή, όπως προκύπτει από την «τεχνική λύση». Κάπως έτσι εµπλέκουν και τον εκάστοτε υπουργό στην απάτη, για να τον έχουν µετά σε οµηρία.

Ταυτόχρονα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους, µοιράζει στους ψευτοβοσκούς, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το Εθνικό Απόθεµα τα τελευταία χρόνια.

Το όλο κύκλωµα ξεκίνησε να δουλεύει πειραµατικά πριν από 5 -6 χρόνια, αλλά µετά το 2018 αποθρασύνθηκε. Μάλιστα µε την αλλαγή κυβέρνησης όχι µόνο δεν σταµάτησε, αλλά συνέχισε και συνεχίζει να επιθυµεί να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Η εκτίµησή µου είναι ότι η απάτη αγγίζει δεκάδες εκατοµµύρια κάθε χρονιά και εκατοντάδες αν το αφήσουµε να εξελιχθεί µέχρι το 2027, αφού οι ψευτοβοσκοί τρέχουν να κατοχυρώσουν δικαιώµατα για άλλα 7 χρόνια.

Και είναι µεγάλο ερωτηµατικό αν τελικά οι πραγµατικοί κτηνοτρόφοι θα βρίσκουν σε λίγο ελεύθερο χώρο να δηλώσουν βοσκότοπο για τα ζώα τους και την παραγωγή τους.

Είναι επίσης αξιοσηµείωτο ότι υπάρχει σηµαντική συγκέντρωση του φαινοµένου σε συγκεκριµένες περιοχές, εκεί που έχουν τα συµφέροντα τους εµπλεκόµενοι στο κύκλωµα.

Τελικά δεν είναι τόσο απλό όσο είπατε πριν, καθώς θα πρέπει και ο υπουργός να βάλει µία υπογραφή.

Έτσι είναι. Και δυστυχώς για το 2019 ο κ. Βορίδης την έβαλε. Για το 2020 δεν το έχει κάνει ακόµη και µακάρι να µην τον οδηγήσουν να το πράξει, οι διάφοροι διαδροµιστές που θεωρεί ότι είναι µαζί του, αλλά επί της ουσίας, υπονοµεύουν και τη θέση του και την υστεροφηµία του.

Και ξέρετε ποιο είναι το πιο παράδοξο, ο άνθρωπος που τον προστατεύει από τις κακοτοπιές, δηλαδή ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει γίνει ο νούµερο ένα στόχος από αυτούς για να συνεχίσουν την δουλίτσα τους. Θεωρώ, πάντως, ότι ήρθε η ώρα να κριθούµε όλοι µας.

Γιατί το λέτε αυτό; Έχετε να προσάψετε κάτι συγκεκριµένο στον υπουργό;

Όχι. Και πως θα µπορούσα, εξάλλου… Όλοι, όµως, κρινόµαστε από το τι κάνουµε, αλλά και από τι δεν κάνουµε.

Κατά την άποψή µου έχει τη χρυσή ευκαιρία να βγει µπροστά, να καθαρίσει το χώρο απ’ τα κυκλώµατα και τους απατεώνες, να γίνει ο υπουργός που θα συνδέσει το όνοµά του µε την απαλλαγή των κτηνοτρόφων απ’ τα βαµπίρ που τόσα χρόνια τους ρουφάνε το αίµα. Εξαρτάται απ’ τον ίδιο το τι τελικά θα επιλέξει. Περιµένουµε. Και, για µία ακόµη φορά θα επαναλάβω, όλοι κρινόµαστε πια. Προσωπικά θα περίµενα, πάντως, ήδη να έχει τοποθετηθεί ο υπουργός. Όχι µε λόγια. Να έχει τοποθετηθεί δίπλα στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να υπερασπιστεί µε το κύρος της θέσης του την προσπάθειά του.

∆εν χωράνε µισόλογα εδώ. Ούτε το κρυφτούλι µπορούµε να παίζουµε. Ο υπουργός γνωρίζει καλά. Και γνωρίζει τα πάντα. Για την τεχνική λύση, για τα ΚΥ∆ που κάποιοι ήθελαν να παραµείνουν κλειστά λόγω κορονοϊού, τα οποία δώσαµε µάχη και έτοιµες λύσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν µε πλήρη ασφάλεια για τους εργαζοµένους και τους παραγωγούς. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν η σωστή απόφαση που επίσης υιοθέτησε ο υπουργός, χάρη στην οποία πληρώθηκαν φέτος οι αγρότες µας την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Είναι ώρα, ολόκληρη η βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε να φιλοξενηθεί στο opengov.gr, είναι ώρα, το έργο του τεχνικού συµβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεφύγει από φωτογραφικές προκηρύξεις που το προσφέρουν πλουσιοπάροχα εδώ και µια δεκαετία σε συγκεκριµένα ιδιωτικά συµφέροντα, είναι ώρα ο Οργανισµός Πληρωµών να γίνει κυρίαρχος µιας υπόθεσης που αφορά όχι µόνο στις πληρωµές αλλά στην τεκµηρίωση πολιτικών για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής για τη βελτίωση της θέσης των αγροτών.

Μήπως και ο κάθε υπουργός πέφτει θύµα µιας καλοστηµένης ιστορίας, αυτής που κάθε χρόνο λέει ότι κινδυνεύει η καταβολή των επιδοτήσεων;

Πράγµατι, το γνωστό παραµυθάκι. Ξέρετε ότι το βράδυ της προηγούµενης Παρασκευής, στήθηκε πλεκτάνη για να µην γίνει η πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα; Ξέρετε ότι η ίδια πλεκτάνη στήθηκε και για την πληρωµή της προκαταβολής; Μας έχουν κουράσει µε τα ίδια κόλπα του αναντικατάστατου που έχουν αφήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ δέκα χρόνια πίσω. Αντί να επενδύουν σε τεχνολογίες, επενδύουν να στήνουν τερατουργήµατα µε πολιτικές πλάτες και εκβιασµούς.

Κοιτάχτε να δείτε, έχει έρθει πλέον η ώρα όπως σας είπα. Οι φάκελοι πηγαίνουν στον εισαγγελέα. Το απόστηµα έσπασε και η δικαιοσύνη πια παίρνει τη σκυτάλη. Και θα δούµε πολλά…

agronews.gr

Διαβάστηκε 473 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία