Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:10 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 10:18

Γ. Παπαναστασίου: «Ήμασταν έτοιμοι να εντάξουμε έργα πολλών εκατομμυρίων» (Ηχητικό Βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι είπε για το θέμα των υπερωριών των εργαζομένων, την υπηρεσία καθαριότητας και πως ο δήμαρχος Αγρινίου συσχέτισε αυτά τα δύο με την εικόνα της καθαριότητας στην πόλη

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στο «Δυτικά Fm 92,8» και την εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη.

Μιλώντας για έργα που προωθεί η δημοτική αρχή μέσα από πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο Γ. Παπαναστασίου δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τις πρόσφατες εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη βάση όσων ανακοινώθηκαν από τον ίδιο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας το καλοκαίρι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου είναι θέμα ημερών και η τυπική ένταξη της ανάπλασης του Πάρκου και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους τα κτιριακά έργα, όπως το κτίριο του Πάρκου και η ανακατασκευή των Καπναποθηκών Παπαστράτου, το ανοικτό θέατρο στον Άγιο Κωνσταντίνο και την ανάπλαση στο ρέμα του Αγίου Θωμά.

Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε με τις εντάξεις αυτών των έργων (όπως η ανάπλαση της Χαριλάου Τρικούπη, ο ποδηλατόδρομος στον Αη Γιάννη Ρηγανά κα.) φάνηκε η προετοιμασία που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα στο δήμο Αγρινίου για να υπάρχουν ώριμα έργα. «Ήμασταν έτοιμοι και ώριμοι να εντάξουμε έργα πολλών εκατομμυρίων και να πάρουμε ένα σημαντικό ποσοστό από την ανακατανομή πόρων που έκανε ο Περιφερειάρχης στο ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου.

Αναφορικά με το έργο που εξελίσσεται στην περιοχή της Γιαννούζι και τα όσα ειπώθηκαν περί κακοτεχνιών στον κόμβο που κατασκευάζεται κοντά στην αερογέφυρα, ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε πως ο δήμος Αγρινίου επιβλέπει την εξέλιξη των εργασιών και πως ολοκληρωθεί το έργο η τελική του εικόνα δεν έχει καμία κακοτεχνία. «Κατά τη διάρκεια των εργασιών είναι λογικό να υπάρξει και κάποια κατασκευαστική αστοχία, όμως το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί και δεν θα παραληφθεί από το δήμο αν στην τελική του εικόνα υπάρχουν κακοτεχνίες» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας όμως για την μεγάλη χρονική απόκλιση που υπάρχει από την ένταξη μέχρι τη δημοπράτηση και τη συμβασιοποίηση πολλών έργων, ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος των δημοσίων συμβάσεων και τις ενστάσεις που γίνεται κατά την εξέλιξη των διαγωνισμών από τους συμμετέχοντες σε αυτούς. «Είναι ένα θέμα που σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση το έχει θέσει στην κυβέρνηση και περιμένουμε να αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου.

  • «Δεν αρνήθηκα να δώσω υπερωρίες – Δεν είναι δουλειά του δημάρχου, να λύσει θέματα που δημιουργούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες»

Αναφορικά με την εικόνα της καθαριότητας στην πόλη και την εν γένει λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο δήμαρχος Αγρινίου εκτίμησε ότι η καθαριότητα στην πόλη παραμένει πάνω από το μέσο όρο, ωστόσο συσχέτισε τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας με το ζήτημα των απλήρωτων υπερωριών στο δήμο Αγρινίου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου «δεν έχει να κάνει με το δήμαρχο, γιατί εγώ ποτέ δεν αρνήθηκα να δώσω υπερωρίες».  Όπως εξήγησε ο Γ. Παπαναστασίου το θέμα αυτό προέκυψε από το γεγονός ότι καταργήθηκε ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου  και ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας έκανε τη δουλειά του επιτρόπου. «Με τον ίδιο τρόπο που δινόταν οι υπερωρίες παλιότερα, δίνονταν και μετά, το μόνο που άλλαξε είναι η φιλοσοφία του ελεγκτή που πριν τις θεωρούσαν και μετά όχι. Σε αυτό το θέμα μερικοί θεωρούν ότι ο δήμαρχος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο και υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αν έγινε μία υπερωρία το ξέρει ο προϊστάμενος, ο διευθυντής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και στη συνέχεια ο δήμαρχος. Πρέπει να υπογράψουν όλοι αυτοί για να πληρωθούν υπερωρίες. Οι υπερωρίες είχαν υπογραφεί και από εμένα, μπήκαν όμως από την οικονομική υπηρεσία διάφορα ζητήματα, τα οποία εγώ δεν θα μπω στην ουσία αν είναι σωστό ή λάθος, αλλά ξέρω ότι πάντα βρίσκονται λύσεις» είπε ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το θέμα είχε ένα αποτέλεσμα: ο δήμαρχος να φαίνεται ότι δεν θέλει να γίνουν υπερωρίες και κατά δεύτερο λόγο οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και η πόλη πολύ να μην είναι τόσο καθαρή».

Ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε η δημοτική αρχή στοχεύει ψηλά στο τομέα της καθαριότητας γι’ αυτό σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα ο δήμος Αγρινίου θα έχει προμηθευτεί 13 νέα απορριμματοφόρα. «Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμέτοχους και τους εργαζομένους. Οι υπηρεσίες λοιπόν πράγματα που είναι διαδικαστικά θέματα των υπηρεσιών, θα πρέπει να λύνονται με αυτόματο τρόπο. Δεν είναι αυτή η δουλειά του δημάρχου, να καθίσει δηλαδή να λύσει θέματα που δημιουργούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες» ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου.

Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι πίσω από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ο δήμαρχος Αγρινίου βλέπει την προσπάθεια του Κράτους να δεσμεύει τους δημάρχους. Έφερε μάλιστα το εξής παράδειγμα: «Μπορεί να θέλει αύριο ο δήμαρχος να γίνει μία οργανωμένη δουλειά το Σαββατοκύριακο σε μία περιοχή,  να πάει δηλαδή η καθαριότητα, το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός, η αυτεπιστασία και να γίνει μία γενική καθαριότητα και ανάπλαση σε μία συγκεκριμένη περιοχή.  Για κάτι τέτοιο θα πρέπει να πάρω την άδεια της οικονομικής υπηρεσίας… Αν είναι δυνατόν αυτά τα πράγματα…  Εκεί έχει ξεφύγει η κατάσταση.

  • Κάνουν αντιπολίτευση οι εργαζόμενοι; – Απάντηση Παπαναστασίου με πολλές ερμηνείες

Κληθείς να απαντήσει εάν αισθάνεται ότι οι εργαζόμενοι του δήμου Αγρινίου ή μια μερίδα τους λειτουργεί αντιπολιτευτικά απέναντι στον ίδιο, ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε με νόημα:  «Εγώ προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα  και κάποια στιγμή θα πρέπει και ο δημόσιος τομέας να μάθει να λειτουργεί, όπως ο ιδιωτικός τομέας. Είναι αδιανόητο να μην ακολουθείται το προβλεπόμενο ωράριο, είναι αδιανόητο να κάνουν τη δουλειά που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος τρεις και τέσσερις άνθρωποι. Αυτή είναι η πραγματικότητα».  Και πρόσθεσε : «Η διαφορά όμως είναι ότι εγώ δεν έχω δικαίωμα, ούτε να ορίσω διευθυντές και προϊσταμένους. Είναι δυνατόν αυτό; Με ποιους θα κάνω τη δουλειά μου;»

Ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε πως όλα αυτά είναι στρεβλώσεις της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν καθώς επίσης και να υπάρξει αξιολόγηση στο δημόσιο. Ο δήμαρχος Αγρινίου εκτίμησε ότι αλλαγές στον οργανισμό, αλλά κυρίως χρειάζονται και αλλαγές νομοθετικές με κύρια την αλλαγή στον τρόπο που επιλέγονται οι διευθυντές και προϊστάμενοι.

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 419 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.