Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:11 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 19:06

Η ανακύκλωση σε ένα app – Πώς δουλεύει η πράσινη εφαρμογή του υπουργείου Περιβάλλοντος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα υποδοχής και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων

Όλη την ανακύκλωση σε μια …εφαρμογή φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικείωση των πολιτών και με τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, αλλά και την αμεσότερη απάντηση σε ερωτήματα και την ταχύτερη αποκατάσταση βλαβών σε κάδους, κλπ.

Αυτός είναι ο σκοπός του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εξυπηρέτησης πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της πράξης «ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή» και θα συνοδεύεται από ψηφιακό χάρτη, στον οποίο θα αποτυπώνεται κάθε χρήσιμη πληροφορία από τους κάδους έως τα πράσινα σημεία ανακύκλωσης.

Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 70.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην ανάπτυξη και εγκατάσταση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας με ενσωματωμένο ψηφιακό χάρτη. Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα υποδοχής και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων καθώς και εντοπισμού, ψηφιακής απεικόνισης και διαχείρισης σημείων και περιοχών.

Η εφαρμογή για την ανακύκλωση στα κινητά

Το υποσύστημα των πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων θα αποτελείται από μια εφαρμογή για έξυπνες κινητές συσκευές (smartphones, tablets), η οποία θα διατίθεται δωρεάν σε έκδοση για Android, iOS και WindowsPhone, μέσω των αντιστοίχων ApplicationStores. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στη συσκευή τους και να τη χρησιμοποιούν προκειμένου να δηλώνουν τα προβλήματα που τους απασχολούν στα σημεία που επιθυμούν.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης, η επιχείρηση ή ο φορέας θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τη θέση του μέσω της εφαρμογής, η οποία θα διενεργεί αυτόματο έλεγχο χωροθέτησης. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα επιλογής κατηγορίας απορίας – προβλήματος (π.χ. ερωτήματα πολίτη σχετικά με τους κάδους ανακύκλωσης, καταγγελίες για σπασμένους ή γεμάτους κάδους, ερωτήματα επιχείρησης σχετικά με το είδος ή/και την ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, ερωτήματα φορέα (π.χ. δήμου) σχετικά με την επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) από έτοιμο μενού και στη συνέχεια επιλογής είδους απορίας – προβλήματος με τον ίδιο τρόπο.

Στη συνέχεια θα συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, ενώ θα μπορεί να εισαγάγει φωτογραφία με δυνατότητα λήψης μέσω της εφαρμογής. Επιλέγοντας «υποβολή» το σύστημα θα καταχωρεί την αίτηση και θα αποδίδει αριθμό πρωτοκόλλου, τον οποίο και θα κοινοποιεί στον πολίτη, την επιχείρηση το φορέα. Παράλληλα, θα τον ενημερώνει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την παραλαβή του αιτήματος. Μετά την διεκπεραίωση του αιτήματος, το σύστημα θα τους ενημερώνει εκ νέου για την επιτυχή έκβαση του αιτήματός τους.

Εντοπίζει τη θέση στο χάρτη
Αναφορικά με την ακρίβεια εντοπισμού θέσης, η οποία εξαρτάται και από τον τύπο της συσκευής θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης της θέσης με χειροκίνητο τρόπο εντός της εφαρμογής. Συγκεκριμένα, αφού εντοπιστεί η θέση του πάνω στο χάρτη, ο πολίτης θα μπορεί να σύρει το στίγμα του και να το τοποθετήσει στο σημείο που επιθυμεί. Επιπλέον, θα υπάρχει και δυνατότητα διόρθωσης (επανεντοπισμού) της θέσης με αυτόματο τρόπο.

Το νέο σύστημα, πάντως, θα λειτουργεί και σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να δηλώσει απορία ή πρόβλημα από τον προσωπικό του υπολογιστή και όχι σε πραγματικό χρόνο. Οι δυνατότητες της desktop έκδοσης θα είναι ίδιες με αυτές του app, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα μετακίνησης της εντοπισμένης θέσης στο σημείο ενδιαφέροντος από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.

Από την πλευρά τους οι διαχειριστές του συστήματος θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν και να τοποθετήσουν στον ψηφιακό χάρτη του συστήματος, όλα τα σημεία αστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (π.χ. πράσινα σημεία, κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων κ.λπ.). Μέσω της εφαρμογής θα είναι δυνατός ο επιτόπιος εντοπισμός θέσης και η τοποθέτηση σημείων ενδιαφέροντος.

Τα αιτήματα των πολιτών, φορέων ή δήμων θα ομαδοποιούνται σε κατηγορίες, ανάλογα με τη φάση διεκπεραίωσης που βρίσκονται. Κάθε φορά που θα υποβάλλεται ένα αίτημα, θα αποθηκεύεται στη λίστα των μη επεξεργασμένων αιτημάτων και θα «χρεώνεται» σε κάποιον υπάλληλο.

Κυκλική οικονομία
Στο μεταξύ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παρουσιάσει τον Οδικό Χάρτη της χώρας για την Κυκλική Οικονομία το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, συγκάλεσε σήμερα -μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Κυκλικής Οικονομίας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες φορείς να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις.

Ο Οδικός Χάρτης για την «εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία» αναπτύσσεται στους εξής πέντε άξονες:

  • Δράσεις για βιώσιμη παραγωγή και βιομηχανική πολιτική
  • Δράσεις για βιώσιμη κατανάλωση
  • Δράσεις για λιγότερα απόβλητα με μεγαλύτερη αξία
  • Οριζόντιες δράσεις
  • Ειδικές δράσεις για βασικά προϊόντα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.

Ο ορίζοντας του υπό τελική διαμόρφωση Οδικού Χάρτη για τη Κυκλική Οικονομία εκτείνεται έως και το 2024 και σκοπός της κατάρτισής του είναι η εμπλοκή όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας, των συναρμόδιων υπουργείων και Οργανισμών καθώς και η κινητοποίηση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας για την περιβαλλοντικά ορθή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που βασίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

«Μετά από ενδελεχή διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς, φιλοδοξούμε η Ελλάδα να αποκτήσει σύντομα εκείνον τον Οδικό Χάρτη που θα την κατατάξει στις πρωτοπόρες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την υιοθέτηση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης.

Πηγή:ethnos.gr
Φώτο:pixabay
Διαβάστηκε 521 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.