Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:44 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 19:04

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό – Τι προβλέπει για την α’ κατοικία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

Η προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό έχει πάψει να υφίσταται από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που υπήρχε από τον συγκεκριμένο μήνα και μετά ήταν η δυνατότητα ένταξης στην “πλατφόρμα για την προστασία της κύριας κατοικίας” η οποία δημιουργήθηκε και ενεργοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση συγκεντρώνοντας όμως ελάχιστη συμμετοχή λόγω των πολύ αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που είχαν τεθεί.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της αποτυχίας: παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέτεινε την λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, τελικώς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τακτοποίηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων δεν έχουν ξεπεράσει παρά τις 4755 (και από αυτές είναι αμφίβολο το πόσες θα προχωρήσουν τελικώς).Τι συμμετοχή προσδοκούσε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από περίπου 1,5 χρόνο όταν διαπραγματευόταν με τους θεσμούς το όλο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας; Πάνω από 150.000 δάνεια ενώ ακόμη και τα κονδύλια που συμπεριελήφθησαν στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά μετά και του 2020 για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων έμειναν αδιάθετα.

Όσο για το επιχείρημα που ακούστηκε από την αντιπολίτευση ότι “επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν πλειστηριασμοί” η απάντηση είναι επίσης προφανής: Δεν έγιναν πλειστηριασμοί επειδή οι περισσότεροι κόκκινοι δανειολήπτες είχαν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ένα “καταφύγιο” (όχι μόνο για τους έχοντες οικονομική αδυναμία αλλά και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές) το οποίο επίσης καταργήθηκε με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Συμπέρασμα: ο πτωχευτικός κώδικας που ψηφίζεται (εκτός απροόπτου) σήμερα στην Βουλή δεν καταργεί κανένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, πολύ απλά διότι τέτοιο πλαίσιο δεν υπάρχει.

Πρόταση δυσπιστίας: Μύθοι και πραγματικότητες
Η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έδωσε το περιθώριο –σε ένα βαθμό- να αποκαλυφθούν μύθοι και πραγματικότητες σχετικά με το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας. Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών (υπέρ της πρότασης δυσπιστίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των βουλευτών του ΜΕΡΑ 25 που αποχώρησαν).

Η δέσμευση που ακούστηκε χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα καταργήσει τον νέο πτωχευτικό μόλις επανέλθει στην εξουσία, χρίζει και περαιτέρω εξηγήσεων. Ποιο ακριβώς θα είναι το καθεστώς που θα υπάρχει μετά την κατάργηση.

Οι δύο επιλογές για την κύρια κατοικία
Στην πράξη, οι δανειολήπτες, μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού (ενός νόμου που θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να διαγράψουν όλα τους τα χρέη και στις τράπεζες και στην εφορία ανακτώντας μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν και πάλι οικονομική δραστηριότητα) έχουν τις εξής επιλογές όσον αφορά στην κύρια κατοικία τους:

1. Καταρχήν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ το οποίο “κλείνει” στο τέλος του μήνα. Το πρόγραμμα αυτό ακόμη και για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης ώστε στη συνέχεια η δόση να επιδοτείται για ένα 9μηνο με υψηλά ποσοστά που θα φτάνουν ακόμη και στο 90%.

2. Κατά δεύτερον, και αυτό από την 1/1/2021 οπότε και θα ενεργοποιηθεί ο νέος πτωχευτικός, να καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα. Προβλέπεται και πάλι επιδότηση του στεγαστικού δανείου με ποσό που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Αυτή η επιδότηση είναι ουσιαστικά “επανάληψη” της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εφόσον δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα ρύθμισης του δανείου, υπάρχει πλέον η έσχατη λύση μεταβίβασης της κύριας κατοικίας στον ειδικό φορέα που θα δημιουργηθεί προκειμένου να ενοικιαστεί εκ νέου. Στο έσχατο στάδιο, ο νέος πτωχευτικός δεν προστατεύει την ιδιοκτησία αλλά το δικαίωμα οίκησης. Δηλαδή προστατεύει τον οφειλέτη από το να υποστεί τη διαδικασία της έξωσης. Φυσικά θα υποχρεούται να πληρώσει ενοίκιο αλλά και γι’ αυτό θα μπορεί να επιδοτηθεί εφόσον ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

πηγή : thetoc.gr

Διαβάστηκε 403 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.