Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:26 πμ
 
wm small
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 20:30

70 ευρώ ανά στρέμμα για τις ελιές Καλαμών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ευρωενίσχυση λόγω πανδημίας

Πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «έχτισε» τα ελληνικά επιχειρήματα για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Ανακοινώθηκαν οι ενισχύσεις που θα πάρουν οι Έλληνες παραγωγοί ελιάς Καλαμών, πρώιμων καρπουζιών χαμηλής κάλυψης, ανοιξιάτικης πατάτας και θερμοκηπίων Κρήτης, με βάση το αίτημα που έστειλε η Ελλάδα και εγκρίθηκε από την Κομισιόν. Αναφορικά με τις επιτραπέζιες ελιές «Καλαμών» το προγραμματισμένο μέτρο αφορά ενίσχυση για περίπου 188.041 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 15.291 αγρότες με το ποσό των 70 ευρώ ανά στρέμμα.

Είναι πάντως άξιο αναφοράς ότι ο ελληνικός φάκελος, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν ενίσχυση ως κορονόπληκτοι και να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση (που απαγορεύεται), καταρτίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά την ελιά Καλαμών στην έρευνα που έκανε η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας και η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας. Τα στοιχεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχαν αποσταλεί τον περασμένο Ιούλιο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με την επιστολή του Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκης, ο οποίος υπογράμμιζε ότι λόγω της πανδημίας στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς, ο οποίος έχει ιδιαίτερη οικονομική βαρύτητα για τη Δυτική Ελλάδα, η αδιάθετη παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 35.000 τόνους.

Πως όμως τεκμηριώθηκε κάτι τέτοιο; Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τις εξαγωγές του προϊόντος, που υπέστησαν καθίζηση λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης και στοιχεία από τη διάθεση του προϊόντος στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης. Αναφορικά με τις εξαγωγές τις ελιάς παρουσιάστηκαν στοιχεία που έδειχναν ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 παρουσιάζονταν δυναμική τάση αύξησης των εξαγωγών, η οποία σταθεροποιείται άρχισε να μειώνεται σημαντικά την περίοδο που διήρκεσε το lockdown λόγω covid-19. Μάλιστα από την Περιφέρεια παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις εισαγωγές της Ιταλίας, που ως γνωστόν είναι ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός της ελληνικής ελιάς Καλαμών. Επιπλέον συνεκτιμήθηκε το «κλείδωμα» του τουρισμού και η απώλεια περίπου 3,5 εκατ. τουριστών από τη χώρα, αναλογικά και για τη Δυτική Ελλάδα, και οι επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής διατίθεται σε χονδρεμπόρους

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι επιτραπέζιες ελιές καταλαμβάνουν έκταση 191.041στρ. με 3.299.501 δέντρα. Με μια μέση παραγωγή 50 κιλά/δέντρο, παράγονται 165 χιλ. τόνοι βρώσιμων ελιών. Αν λοιπόν υπολογιστεί μείωση της ζήτησης σε ποσοστό 20% που αντιστοιχεί μόνο στην παραγωγή που εξυπηρετεί εστίαση και τουρισμό, προκύπτει αδιάθετη παραγωγή 33 χιλ. τόνων. Ο παραπάνω υπολογισμός της αδιάθετης αυτής ποσότητας (αν συμπεριληφθεί και η απώλεια λόγω της μείωσης των εξαγωγών που αναφέρθηκε προηγουμένως) φαίνεται ότι συμφωνεί με την αναφορά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) που υποστηρίζει ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχει αδιάθετη παραγωγή περίπου 35.000 τόνων επιτραπέζιας ελιάς στην περιοχή μας.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 828 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία