Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:34 πμ
 
wm small
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 18:07

Π. Κατσούλης : Ο “θάνατος των εμποράκων” δια χειρός και της Περιφέρειας!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

“Στεκόμαστε με πράξεις και όχι με λόγια στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τόπου μας… έχουμε ήδη ενεργοποιήσει το σύνολο του επιχειρησιακού μας προγράμματος…”.
Νεκτάριος Φαρμάκης – Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, 2/10/2020

Όντως “με πράξεις” η Περιφέρεια ΔΕΝ στέκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τόπου μας. Τα στοιχεία και οι διεκδικήσεις των συλλογικών οργάνων του κλάδου το αποδεικνύουν. Για να μην αδικήσω όμως την Περιφερειακή Αρχή, σημειώνω πως δυστυχώς αυτή η διαπίστωση ισχύει μέχρι σήμερα για το σύνολο των περιφερειών της χώρας οι οποίες συνολικά διαχειρίζονται 1,5 δισ. ευρώ, εκτός εκείνης του Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:
1.Το συνολικό ποσό των 30.000.000 € της μη επιστρεπτέας χορήγησης που απευθύνεται στις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα χαμηλό για την περιφέρεια μας όταν:

Πανελληνίως βρισκόμαστε στην 1η θέση, τόσο στην ανεργία με 23,2 % και 947 ανέργους προ πανδημίας, όσο και στη φτώχεια με ποσοστό κινδύνου φτώχειας 44,6 %, όταν ο μέσος όρος της χώρας ήταν στο 31,8%.
665 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους προ COVID-19.
Την ώρα που οι πόροι είναι πολλαπλάσιοι σε άλλες περιφέρειες, όπως 200 εκατ. € στην Αττική, 150 εκατ. € στην Κεντρική Μακεδονία και σχεδόν 90 εκατ. € στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.

Ο Πρόεδρος του 10ου Π.Τ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Γ. Παππάς, δηλώνει “πως θα πρέπει να υπάρξει ανακατανομή των διαθεσίμων κονδυλίων που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια, ώστε να αυξηθεί το ύψος των κονδυλίων της μη επιστρεπτέας χορήγησης τουλάχιστον σε ποσοστό 100% του αρχικού προϋπολογισμού (σύνολο € 60 εκ)”.

2. Από τη χρηματοδότηση αποκλείονται το 70 έως 80% των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής μας, αφού στα κριτήρια αξιολόγησης της πρόσκλησης έχει ενταχθεί με σημαντικό συντελεστή βαρύτητας το στοιχείο της ύπαρξης ή μη εργαζομένων το 2019.

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για άνω των 200.000 επιχειρήσεων που πανελλαδικά αποκλείονται. Διαμαρτύρεται εγγράφως στους Περιφερειάρχες και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως “Τα εργαλεία ρευστότητας χρειάζεται να αμβλύνουν και όχι να οξύνουν τις ανισότητες που προκαλεί η πανδημία στην αγορά”.

3. Δυστυχώς η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας βρίσκει κλειστή την πόρτα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος στην πρόσφατη συζήτηση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), με θέμα: “Αναπτυξιακές και δημοσιονομικές προοπτικές & προκλήσεις μετά την πανδημία – Προετοιμάζοντας την επόμενη δεκαετία”, “στο διάστημα της πανδημίας η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9,2%, ενώ για τις μικρομεσαίες μειώθηκε κατά 0,5%”.

Έξι δε από αυτές (ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Lamda Olympia Village AE), έλαβαν το 50% των δανείων που χορηγήθηκαν το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, συνδυάζοντας τις ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το νέο πτωχευτικό κώδικα, σημειώνει πως “εργαλειοποιείται η κρίση της πανδημίας για βίαιη μετακίνηση πλούτου, για συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε λίγους και ισχυρούς … πάμε σε εθνοκάθαρση σε επίπεδο μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων”.

4. Οι Αιτιάσεις της Περιφερειακής Αρχής, σύμφωνα με τις οποίες “Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τους όρους των προγραμμάτων της μη επιστρεπτέας χορήγησης”, δεν ευσταθούν. Η Ε.Ε. ενέκρινε μόνο τους όρους που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι όροι αυτοί δεν είναι απαράβατοι για τις προσκλήσεις των Περιφερειών.

Επομένως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ΔΕΝ ΛΑΘΕΨΕ. ΕΠΕΛΕΞΕ!

5. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί το αντίθετο υπόδειγμα. Τροποποίησε τους όρους της πρόσκλησης κατανέμοντας τον προϋπολογισμό αυτής σε τρεις κατηγορίες, εκ των οποίων η τρίτη κατηγορία αφορά αποκλειστικά το λιανεμπόριο, ώστε να καλύψει τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που διαφορετικά θα αποκλείονταν. Έτσι το 50% των πόρων κατευθύνεται στις επιχειρήσεις αυτές.

Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη άμεσα. Να διαμορφώσει μια νέα τροποποιημένη ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας πρόσκληση, στην οποία οι πληττόμενες από την πανδημία μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας δεν θα χάνουν το δικαίωμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης αν δεν απασχολούσαν εργαζόμενους.

Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Εκπαιδευτικός
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου
Μέλος Ν.Ε. Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νιας

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 744 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.