Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:58 πμ
 
wm small
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 11:12

Χ. Τρικούπης: Το ταξίδι ξεκινά … σήμερα γράφεται ιστορία!!!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου, μετά από 65 χρόνια ζωής, ξεκινά σήμερα το απόγευμα να γράψει την μεγαλύτερη, την πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας του, με την συμμετοχή του στην Α1 Εθνική κατηγορία (Basket League).

Ένας σύλλογος που στην αρχή είχε σαν κύρια δραστηριότητά του τον κλασσικό αθλητισμό και αργότερα δημιούργησε και τμήμα μπάσκετ, που την περίοδο 1981-82 συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ. Την δεκαετία του ΄90 ο Χ. Τρικούπης εμφανίζεται για πρώτη φορά σε εθνικό πρωτάθλημα, με την πενταετή συνεχή παρουσία του στην Γ΄ Εθνική (1993-98). Δυστυχώς ακολουθεί ο υποβιβασμός και το 2007 η διάλυση του συλλόγου λόγω χρεών.

Το 2011 μια ομάδα νέων και δραστήριων ατόμων της πόλης επανιδρύει τον Γ.Σ. Χαρίλαο Τρικούπη, με την συγχώνευση των τοπικών σωματείων Λόρδος Βύρων και ΑΣ Μεσολόγγι.

Ακολουθεί μία συνεχής ανοδική πορεία με τον σύλλογο να αγωνίζεται στην Α2 ΕΣΚΑΒΔΕ (2011-12), στην Α΄ΕΣΚΑΒΔΕ (2012-15) και το 2015 να επιστρέφει στα εθνικά πρωταθλήματα. Οι φιλοδοξίες όμως της διοίκησης αυτή την φορά είναι μεγάλες.

Έτσι την περίοδο 2015-16 τερματίζει 3ος στη Γ΄ Εθνική και για πρώτη φορά στην ιστορία του ανέρχεται στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Κι από εκεί όμως είναι περαστικός. Το 2016-17 τερματίζει 8ος και το 2017-18 παίρνει πανάξια την 2η θέση και ανέρχεται για πρώτη φορά στην Α2. Ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για τα επίπεδα του τοπικού μπάσκετ. Το Μεσολογγίτικο τρένο όμως δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το ανοδικό του ταξίδι.

Την περίοδο 2018-19 μετά από έναν εξαιρετικό 2ο γύρο, κάνει την έκπληξη και αν και νεοφώτιστος στην κατηγορία τερματίζει στην 5η θέση και μπαίνει στα play off ανόδου. Κάποια τρελά όνειρα ίσως πέρασαν από το μυαλό κάποιων. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι αυτά θα γίνονταν πραγματικότητα την αμέσως επόμενη περίοδο.

Το 2019-20 είναι χρονιά ορόσημο πλέον για την αθλητική ιστορία του τόπου μας. Ο Γ.Σ. Χ. Τρικούπης μετά από επιβλητικές εμφανίσεις καπαρώνει από την αρχή την 1η θέση της βαθμολογίας και δεν θα την χάσει ποτέ ως το τέλος του πρωταθλήματος, που θα διακοπεί 3 αγωνιστικές πριν τη λήξη του, λόγω της γνωστής πανδημίας. Η άνοδός του στην Α1 κατηγορία είναι πανάξια και αδιαμφισβήτητη. Ένα μικρό θαύμα έχει επιτελεστεί και για πρώτη φορά στην ιστορία μια ομάδα της πόλης μας, από οποιοδήποτε άθλημα, θα βρεθεί στα σαλόνια της πρώτης τη τάξει κατηγορίας του αθλήματος, αντιμέτωπη με τις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Ας δούμε όμως και με κάποιους αριθμούς το μέγεθος της επιτυχίας της ομάδας του Μεσολογγίου.

Ο Χ. Τρικούπης είναι η πρώτη και μοναδική ομάδα του νομού μας, που ανέρχεται στην Α1 κατηγορία του αθλήματος (ή και στην Α΄ Εθνική παλιότερα), κάτι που δεν κατάφερε να πετύχει τις παλιότερες δεκαετίες ούτε η ιστορική ΓΕΑ Αγρινίου.

Ταυτόχρονα η Αιτωλοακαρνανία γίνεται ο 19ος νομός της χώρας που αποκτά ομάδα στην Α1. Προηγήθηκαν Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Βόλος, Λάρισα, Κατερίνη, Σέρρες, Ηράκλειο, Δράμα, Δωδεκάνησα, Ρέθυμνο, Καβάλα, Τρίκαλα, Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία, Λευκάδα και Λέσβος. Επίσης ο Χ. Τρικούπης γίνεται η 2η μόλις ομάδα της ΕΣΚΑΒΔΕ που αγωνίζεται στην Α1, μετά από την Δόξα Λευκάδος, που αγωνίστηκε την περίοδο 2016-17. Τέλος, εξαιρώντας την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, η ομάδα του Μεσολογγίου γίνεται ο 24ος κατά σειρά επαρχιακός σύλλογος που συμμετέχει στην κορυφαία κατηγορία του αθλήματος. Προηγήθηκαν κατά σειρά οι Απόλλων Πατρών, Νίκη Βόλου, ΓΣ Λάρισας, Πιερικός, Θύελλα Σερρών, Ηράκλειο, ΚΑΟ Δράμας, Ολύμπια Λάρισας, Κολοσσός Ρόδου, Ολυμπιάδα Πατρών, ΑΕΛ 1964 (Λάρισα), ΑΓΟ Ρεθύμνου, Καβάλα, Τρίκαλα, Ίκαρος Χαλκίδας, Κόροιβος Αμαλιάδας, Αρκαδικός, Λαύριο, Προμηθέας Πάτρας, Κύμη, Δόξα Λευκάδας, Ήφαιστος Λήμνου και Ερμής Αγιάς (Λάρισα).

Δυστυχώς η πανδημία δεν επέτρεψε στους συντελεστές αυτής της ανόδου, στους φιλάθλους της ομάδας, αλλά και στην πόλη ολόκληρη, να πανηγυρίσει όπως έπρεπε αυτό το τεράστιο επίτευγμα. Όπως και δεν θα επιτρέψει, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, την φυσική παρουσία των φιλάθλων στο γήπεδο, στερώντας τους έτσι το δικαίωμα να θαυμάσουν, να χειροκροτήσουν και να εμψυχώσουν την αγαπημένη τους ομάδα, σε αυτούς τους ιστορικούς αγώνες που θα δώσει φέτος.

Ο Χ. Τρικούπης ή K.A.E. Μεσολόγγι ΒΑΧΙ, όπως θα ονομάζεται από φέτος, θα στερηθεί συγχρόνως και την φυσική του έδρα, καθώς το ΔΑΚ Μεσολογγίου δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή αγώνων της Basket League και αναγκαστικά θα αγωνιστεί στο ΔΑΚ Αγρινίου, σε μια ιστορική πρεμιέρα, απέναντι στον άλλοτε γίγαντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ Άρη Θεσσαλονίκης, την ομάδα του Γκάλη και του Γιαννάκη, που τόσο αγαπήθηκε εκείνα τα χρόνια από όλους τους Έλληνες φιλάθλους.

Όλες αυτές οι αντιξοότητες, τα προβλήματα της πανδημίας και του γηπέδου, οπωσδήποτε μετρίασαν κάπως την χαρά των φιλάθλων της πόλης, για την άνοδο και την συμμετοχή της ομάδας στην Α1. Ας ελπίσουμε αυτά τα προβλήματα να εκλείψουν το γρηγορότερο δυνατόν. Να μπορέσουμε να βρεθούμε γρήγορα στις εξέδρες, να δούμε από κοντά και να χειροκροτήσουμε την ομάδα μας αυτές τις ιστορικές στιγμές.

Ας ελπίσουμε τα έργα που έχουν συζητηθεί για το Κλειστό ΔΑΚ Μεσολογγίου να υλοποιηθούν και έστω από του χρόνου να καταφέρουμε να ζήσουμε το όνειρο της Α1 στην πόλη μας, στην έδρα μας, εφ΄ όσον η ομάδα πετύχει την παραμονή της στην Basket League.

Όπως και να΄χει σήμερα είναι μια μέρα σταθμός για τον Χ. Τρικούπη, που ξεκινά για το σημαντικότερο ταξίδι της ιστορίας του. Οι ευχές όλων μας ας συντροφεύσουν τον σύλλογο στη δύσκολη φετινή του αποστολή, με την ελπίδα να παρουσιαστεί αξιόμαχος και ανταγωνιστικός και στο τέλος να επιτευχθεί η παραμονή του στην μεγάλη κατηγορία.

Επιμέλεια: Μιλτιάδης Ζαβέρδας

aitosport.gr

Διαβάστηκε 497 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.