Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:13 πμ
 
wm small
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 01:09

Γιώργος Μάρτος - Δόξα & Χρήμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Δόξα & Χρήμα»:  Ο Γιώργος Μάρτος επιστρέφει δισκογραφικά με νέο τραγούδι

Ο Γιώργος Μάρτος επιστρέφει δισκογραφικά με το νέο του τραγούδι «Δόξα & Χρήμα», βασισμένο στο ιταλικό τραγούδι "L' Avvelenata" του σπουδαίου Ιταλού τραγουδοποιού Francesco Guccini.

Ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός συνεχίζει να δημιουργεί ασυμβίβαστα, αμφισβητώντας σε βάθος και με συνέπεια το σύγχρονο πολιτισμικό γίγνεσθαι, προτάσσοντας δυναμικά απέναντι του τη δική του αλήθεια, το δικό του όραμα, τη δική του δημιουργική προσωπικότητα.
Το «Δόξα & Χρήμα» είναι το πρώτο από έναν κύκλο τραγουδιών που πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Αποτελεί ένα εξόχως αποκαλυπτικό τραγούδι βασισμένο εκφραστικά στον αυτοσαρκασμό και την κοινωνικοπολιτική σάτιρα με τρόπο άλλοτε χιουμοριστικό, άλλοτε κριτικό και άλλοτε ακραία σκωπτικό.

Οι ελληνικοί στίχοι του τραγουδιού αποτελούν ελεύθερη μετάφραση των στίχων του Francesco Guccini, σε ένα από τα πλέον αγαπημένα τραγούδια που κυκλοφόρησαν τις περασμένες δεκαετίες στην Ιταλία, που ο Γιώργος Μάρτος προσέγγισε με σεβασμό και ακρίβεια τόσο στην επιλογή των λέξεων όσο και στην απόδοση των νοημάτων του πρωτότυπου κειμένου.

Ο Francesco Guccini, γεννημένος το 1940 στη Μόντενα της Ιταλίας, αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους σημαντικότερους και πιο ξεχωριστούς Ιταλούς τραγουδοποιούς (cantautori), μετρώντας στο ενεργητικό του 16 studio albums και 8 live albums στην 60χρονη, πλούσια μουσική διαδρομή του.
Το «Δόξα & Χρήμα» αμφισβητεί τους δύο βασικούς πυλώνες του σύγχρονου πολιτισμού, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του τραγουδιού. Καυτηριάζει και καταγγέλλει ευθέως τη μιζέρια, την ανοησία και την υποκρισία των σύγχρονων κοινωνιών. Καταφέρνει να προβληματίσει με τρόπο άμεσο και σαρκαστικό όσους ακόμα επιμένουν να αντιστέκονται στην καθ' όλα επιβαλλόμενη βαρβαρότητα, ενώ λειτουργεί απελευθερωτικά για όσους έχουν ανάγκη έναν διαφορετικό, αληθινό και συγχρόνως ευφυή και επαναστατικό στιχουργικό λόγο.

Δείτε στο ΥouΤube το video clip

Καλή Ακρόαση

Διαβάστηκε 811 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.