Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:52 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 18:48

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Επιδότηση έως και 85%

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ εντάχθηκε το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στο ΕΠΑνΕΚ

Την ένταξη της δράσης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020), με προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας το ύψος του προγράμματος θα φτάσει τα 850 εκ. ευρώ.

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα παρέχει κίνητρα για 10 βασικούς τύπους παρεμβάσεων που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των κατοικιών.

Σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό που έχει δημοσιευθεί, το πρόγραμμα επιδοτεί έως 85% και με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών αναγκών, ο περιορισμός της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων και η μετάβαση σ’ ένα «Έξυπνο Σπίτι».

Στη δράση μπορούν να ενταχθούν κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, των οποίων οι ιδιοκτήτες επιδοτούνται ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια σύμφωνα με τον σχετικό Οδηγό. Προαιρετική είναι η λήψη δανείου του οποίου οι τόκοι επιδοτούνται. Στη δράση περιλαμβάνονται και κίνητρα για παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες και κοινόχρηστους χώρους.

Διαβάστε τον Οδηγό εφαρμογής του προγράμματος ΕΔΩ.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, που έχει ανακοινώσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για κάθε Περιφέρεια της χώρας για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ώστε οι πολίτες να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων.

Η εφαρμογή του για τις κατοικίες θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου στις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στην Αττική οι αιτήσεις θα αρχίσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Για τις πολυκατοικίες, όπου προβλέπονται δύο ειδών αιτήσεις («Α» για κοινόχρηστες και μη παρεμβάσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και «Β» αποκλειστικά για κοινόχρηστες εργασίες), η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 30.11.2020
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 02.12.2020
Δυτικής Μακεδονίας: 04.12.2020
Κεντρικής Μακεδονίας: 07.12.2020
Θεσσαλίας: 09.12.2020
Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 11.12.2020
Αττικής: 14.12.2020
Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 16.12.2020
Δυτικής Ελλάδας: 18.12.2020
Πολυκατοικίες: 11.01.2021

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κριθεί επιλέξιμη μία κατοικία (μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα ή διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α);

Να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Γ» (από «Δ» που ήταν στους προηγούμενους κύκλους).

Helpdesk

Ήδη έχει ενεργοποιηθεί η ειδική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών (helpdesk) για την καλύτερη ενημέρωση και σωστή προετοιμασία των ενδιαφερόμενων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 6241829 (20 γραμμές), το οποίο λειτουργεί καθημερινά -εργάσιμες ημέρες- από τις 7.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση θα καλύπτει όχι μόνο τα «βασικά» ερωτήματα (ποιοι είναι δικαιούχοι, οδηγίες για την υποβολή της αίτησης κ.λπ.) αλλά και εξειδικευμένα θέματα για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, τη χρήση της πλατφόρμας κ.ά. στα οποία θα απαντούν μηχανικοί και εξειδικευμένοι τεχνικοί σύμβουλοι.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εξής διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Διαβάστηκε 526 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.