Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:27 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 18:09

Συνέργειες και σημαντικές ανακοινώσεις στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Γεωργία Ακριβείας και την Καινοτομία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σημαντικές συνέργειες των προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Πρόγραμμα Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 (INCUBA, IR2MA) στον τομέα της Αγροδιατροφής και της Καινοτομίας παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου και του Workshop για τη Γεωργία Ακριβείας και την Καινοτομία σε Ελλάδα και Ιταλία, που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή, Παντελή Ε. Μπαρούχα, συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων Εθνικών Οργανισμών και φορέων, διακεκριμένοι επιστήμονες-ομιλητές και περισσότεροι από 200 επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ιταλία. 

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου TAGs - "Υπηρεσίες τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας για την τόνωση των τοπικών οικοσυστημάτων γεωργικών τροφίμων και για τη στήριξη διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ομάδων τοπικής δράσης", το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα InterregV/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας Καθηγητής Γεώργιος Σαλάχας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε την δημιουργία  μίας ομάδας διασυνοριακής συνεργασίας, υπό τη μορφή ενός διασυνοριακού πλέγματος φορέων-κόμβου καινοτομίας με  τίτλο «CrossHub» μέσω των δράσεων του έργου TAGs.

Στο Συνέδριο, παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας που εφαρμόζονται στην παραγωγή, όπως δορυφορική εγγύς ανίχνευση, ηλεκτρομαγνητική επαγωγή για την εκτίμηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας εδάφους, συστήματα λήψης αποφάσεων για την άρδευση ή την αντιμετώπιση ασθενειών, πρωτότυπα σχεδιασμένα συστήματα από Ελληνικές εταιρείες για ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και ανάλυση φασματικών δεδομένων με χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης. 

Επίσης, σημαντικές ήταν και οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν στις εργασίες του Workshop με θέμα ‘‘Καινοτομία στην Αγροδιατροφή – Ο ρόλος των Ομάδων Τοπικής Δράσης – Συνέργειες’’ που διεξήχθη στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Αναδείχθηκε έμπρακτα η ενεργός συμμετοχή των Ομάδων Τοπικής Δράσης, όπως η Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε., καθώς και των υπηρεσιών της Περιφέρειας για τη δικτύωση και τη διάχυση της πληροφορίας, προκειμένου οι τεχνικές που παρουσιάστηκαν να γίνουν προσβάσιμες σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού τομέα, ομάδες παραγωγών, νέους αγρότες και μεμονωμένους παραγωγούς.

Όλα τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και του Workshop θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας και της Καινοτομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία.

Διαβάστηκε 542 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία