Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 23:45

Κέντρο Γνώσης για τη βιοποικιλότητα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο πλαίσιο της τρέχουσας Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει ένα νέο Κέντρο Γνώσης για τη Βιοποικιλότητα: ένα ενιαίο κατάστημα για επιστημονικά τεκμήρια για την αποκατάσταση και προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων που μας παρέχουν τρόφιμα, φάρμακα, υλικά, αναψυχή και ευεξία.

Το Κέντρο Γνώσης θα διαθέσει τις τελευταίες γνώσεις σχετικά με τη βιοποικιλότητα για να ενισχύσει τον αντίκτυπο των πολιτικών της ΕΕ. Θα συμβάλει επίσης στην παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030, η οποία στοχεύει να θέσει τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης σε μια πορεία προς την ανάκαμψη έως το τέλος της δεκαετίας.

Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevi saidius, δήλωσε:

Μόνο αυτό που μετράται γίνεται. Εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, πρέπει να συνδέσουμε καλύτερα όλες τις τελείες και γι 'αυτό χρειαζόμαστε υγιή δεδομένα. Είτε πρόκειται για την κατάσταση των επικονιαστών, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων, την αξία της φύσης για τις επιχειρήσεις ή την οικονομική λογική των φυσικών λύσεων. Πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε πλήρως τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την παρατήρηση της Γης και την επιστήμη των πολιτών. Το νέο κέντρο γνώσεων θα τα συνδυάσει όλα αυτά, βελτιώνοντας τον τρόπο δημιουργίας και διαχείρισης της γνώσης για τη βιοποικιλότητα, για χρήση σε διάφορους τομείς πολιτικής.

Η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, υπεύθυνη για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, η Mariya Gabriel πρόσθεσε:

Η επιστήμη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μας. Με επικεφαλής τους δικούς μας επιστήμονες στο Κοινό Κέντρο Ερευνών, το νέο Κέντρο Γνώσης για τη Βιοποικιλότητα θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συλλέξουν και να κατανοήσουν το ευρύ φάσμα διαθέσιμων πληροφοριών, εξορθολογώντας τις σε αποτελεσματικές πολιτικές που προστατεύουν τα οικοσυστήματα της Ευρώπης και τις υπηρεσίες που παρέχουν για τους ευρωπαίους πολίτες.

Επιπρόσθετα, η πρώτη αξιολόγηση οικοσυστήματος σε όλη την ΕΕ βγαίνει σήμερα, η οποία διαπιστώνει ότι υπάρχει πληθώρα δεδομένων βιοποικιλότητας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη λήψη της σωστής δράσης για την ανακούφιση των πιέσεων στα οικοσυστήματά μας, αλλά μεγάλο μέρος αυτών παραμένει αχρησιμοποίητο. Η αξιολόγηση δείχνει ότι εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα οικοσυστήματά μας, τα οποία παραμένουν υπό υψηλή πίεση από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Διαβάστηκε 715 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.