Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:58 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 10:16

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα αποφασίζει ο πρωθυπουργός, πιθανό το διάγγελμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών μετά τη χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Πρωταθλήτρια στις μολύνσεις αναδείχθηκε η Αττική με 331 κρούσματα, ενώ 181 κατεγράφησαν στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece πως, μετά την πρωινή σύσκεψη, θα αποφασιστεί, εάν ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, στο οποίο θα περιγράφονται νέες παρεμβάσεις και θα τονίζεται πιστής τήρησης των μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει καταρτίσει μια δέσμη μέτρων, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών που παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο κρουσμάτων, δηλαδή καταγράφουν ιδιαίτερα βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν στενά τα νέα δεδομένα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και η «έκρηξη» των κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τετάρτη, πιθανότατα θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό στο να αποφασίσει την επιβολή νέων μέτρων.

Εν τω μεταξύ αυξημένα μέτρα προβλέπονται σε περιοχές της χώρας που τίθενται στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 3 (αυξημένης επιτήρησης) λόγω της αυξημένης διασποράς του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Λάρισας και Σερρών αναβαθμίζονται στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 3 (αυξημένης επιτήρησης) λόγω της αυξημένης διασποράς του κορωνοϊου.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και επιβάλλεται αυξημένη επιτήρηση από όλους», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση την Τετάρτη, μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκε στη χώρα μας.

Για ακόμη μία φορά ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να παραμείνουν σε εγρήγορση λόγω της επιθετικότητας του κορωνοϊού.

«Έχουμε κάνει μια σπουδαία προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, ας μην εγκαταλείψουμε τώρα αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη του στο CNN Greece είπε, αναφορικά με την πιθανότητα λήψης επιπλέον μέτρων, μετά και το αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων:

«Σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και το πρόσφατο και το απώτερο. Όμως εδώ πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη, από σήμερα για παράδειγμα, με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο “πορτοκαλί”, θα παρθούν κάποια μέτρα -όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη».
«Το θέμα είναι, τα μέτρα που λαμβάνονται -και είναι ήδη πολλά- να εφαρμόζονται, να τηρούνται», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

«Γιατί δυστυχώς, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι μια πλημμελή εφαρμογή των μέτρων, ιδίως σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Και αυτό είναι που κορυφώνει την ανησυχία μας φαίνεται ιδίως οι νεότερες ηλικίες να μη δίνουν τη σημασία που έδιναν πριν ή να θεωρούν πολύ υπερβολική τη σύσταση των μέτρων που κάνουν οι ειδικοί και εφαρμόζει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να τα παρακάμπτουν. Αυτό είναι ένα βασικό λάθος, δεν πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και η καθολική χρήση μάσκας, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου.

cnn.gr

Διαβάστηκε 520 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 10:21
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/

Τελευταία άρθρα