Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:48 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 19:26

Οι Περιβαλλοντικές Ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, συμφώνησε δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη για μεγαλύτερη περιβαλλοντική πολιτική με μέσα όπως τα υποχρεωτικά οικολογικά συστήματα στην γεωργία (καινοτομία σε σύγκριση με την τρέχουσα πολιτική) για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των παραγωγών.

Ταυτόχρονα, η συμφωνημένη θέση επιτρέπει στα κράτη μέλη να έχουν την απαραίτητη ευελιξία ως προς τον τρόπο επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων. Για παράδειγμα, θα υπήρχε μια διετής πιλοτική φάση για οικολογικά συστήματα στην γεωργία και στα κράτη μέλη κατανέμονται κονδύλια βάσει διαφορετικών πρακτικών. Με τον τρόπο αυτό - όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση - το Συμβούλιο έχει τώρα την πολιτική εντολή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση "η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική. Τα κράτη μέλη απέδειξαν τη φιλοδοξία τους για υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα στη γεωργία και ταυτόχρονα υποστήριξαν την απαιτούμενη ευελιξία στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών. Αυτή η συμφωνία ικανοποιεί την επιθυμία μιας πιο πράσινης, δικαιότερης και απλούστερης ΚΑΠ".

Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ προβλέπει ότι, ενώ θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη κατά τη διαμόρφωση κανόνων και τη διάθεση χρηματοδότησης μέσω της ανάπτυξης εθνικών στρατηγικών σχεδίων, θα υποχρεωθούν να επιδείξουν υψηλότερη περιβαλλοντική φιλοδοξία σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο. Το λεγόμενο "νέο μοντέλο παράδοσης" θα ευνοούσε την απόδοση έναντι της συμμόρφωσης: θα επέτρεπε στις χώρες να επιλέξουν τα καλύτερα εργαλεία και ενέργειες που έχουν στη διάθεσή τους (και επίσης λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες) για να επιτύχουν τους συμφωνημένους στόχους και πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ.

Μερικά παραδείγματα των κρατών μελών, που θα πληρούν υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, τα οποία συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου Συμβουλίου, περιλαμβάνουν:

  • Οι αγρότες θα λάβουν οικονομική υποστήριξη υπό τον όρο ότι θα υιοθετήσουν πρακτικές ευεργετικές για το κλίμα και το περιβάλλον, για να κάνουν την ΚΑΠ ακόμη πιο πράσινη από ό,τι πριν.
  • Οι αγρότες που υπερβαίνουν τις βασικές απαιτήσεις περιβάλλοντος και κλίματος θα λάβουν πρόσθετη οικονομική υποστήριξη μέσω της εισαγωγής "οικολογικών σχεδίων". Αυτά τα νέα μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος θα συνδέονται με έναν ειδικό προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού για τις άμεσες πληρωμές. Θα ήταν περιφραγμένο στο 20%, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξεκλειδωθούν μέσω της χρήσης οικολογικών σχεδίων. Μια αρχική πιλοτική φάση δύο ετών θα εξασφάλιζε ότι τα κράτη μέλη θα αποφύγουν να χάσουν τα απαραίτητα κεφάλαια ενώ θα εξοικειωθούν με τα νέα μέσα. Ενδεικτικά παραδείγματα οικολογικών σχεδίων περιλαμβάνουν πρακτικές όπως η γεωργία ακριβείας, η αγροδασική και η βιολογική γεωργία, αλλά τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να σχεδιάσουν τα δικά τους μέσα βάσει των αναγκών τους.
  • Όλοι οι αγρότες θα δεσμευτούν σε υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. ακόμη και τα μικρότερα. Για να τους βοηθήσουν σε αυτήν την πράσινη μετάβαση, οι μικροκαλλιεργητές θα υπόκεινται σε πιο απλοποιημένους ελέγχους, μειώνοντας το διοικητικό φόρτο, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμβολή τους στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους.

 

Διαβάστηκε 598 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία