Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:49 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 10:56

Η τελευταία εμφάνιση των Αγραίων επί Ρώμης. Η καταδίωξή τους από τον πεθερό του Καίσαρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Οι Αγραίοι ήταν ένα τοπικό φύλο, το οποίο έδωσε κατά πολλούς το όνομά του στο σημερινό Αγρίνιο. Λέγεται ότι προέρχονται από την Εφύρα, πόλη ψηλά στον Αχελώο, η τοποθεσία της οποίας σήμερα καλύπτεται από τη λίμνη Κρεμαστών. Όπως αναφέρει ο Στράβων (Η΄ ΙΙΙ. 5) στην περιγραφή της Πελοποννήσου: «…και εν τη Αγραία όπως Αιτωλίας Εφύρα κώμη…». Στην περιγραφή της Αιτωλίας οι Αγραείς μνημονεύονται και πάλι παρεμπιπτόντως, σε κάποια σημεία που ο Στράβων απαριθμεί διάφορα γένη (υπο-φύλα) των Αιτωλών (Ι΄ ΙΙ. 5 και ΙΙΙ. 6).

Φαίνεται ότι οι Αγραίοι ήταν ένα πολεμοχαρές φύλο, με κύρια ασχολία το κυνήγι (Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα), το οποίο ήταν στην αφάνεια μέχρι τους κλασσικούς χρόνους, οπότε αρχίζουν και να συμμετέχουν στα πολιτικο-στρατιωτικά γεγονότα της εποχής.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Βυζάντιο «…έθνος πλησίον Ακαρνάνων, ως Θουκυδίδης εν Τρίτη, το θηλυκόν επί της χώρας Αγραία. Λέγονται δε και Αγραείς, ως Ερατοσθένης».
Κατά τον Θουκυδίδη (Γ΄ 106, 111, 114), οι Αγραίοι ήσαν σύμμαχοι των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό πόλεμο και αναφέρονται στα γεγονότα που συνέβησαν στην Αιτωλία και στις εχθροπραξίες του έκτου έτους του πολέμου (425 π.Χ.).
Για τους Αγραίους, τους “ιδρυτές του Αγρινίου” υπήρχε η εντύπωση ότι οι αναφορές χάθηκαν στην Ελληνιστική περιοχή. Σημαντικό όμως στοιχείο είναι ότι οι Αγραίοι παρουσιάζονται καταδιωκόμενοι από τον “πεθερό” του Καίσαρα, τον Πείσωνα. Συγκεκριμένα ο L. Calpurnius Piso έδωσε την κόρη του Καλπούρνια στον Ρωμαίο αυτοκράτορα. Κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών εμφυλίων, ο Πείσωνας ήταν κυβερνήτης  της Μακεδονίας.  Στα 57-55 π.Χ. επέλεξε να καταδιώξει τοπικά φύλα που συνεργάστηκαν με τις αντίπαλες δυνάμεις, μεταξύ αυτών τους Αγραίους και τους Δόλοπες. Οι ορεσίβιεις αυτές φυλές με τη σειρά τους επειδή πιέστηκαν από τον Πίσωνα λεηλάτησαν τη Ναύπακτο και άλλες Αιτωλικές πόλεις.

Η εμπλοκή της περιοχής στους Ρωμαϊκούς εμφυλίους.

Από το 50 π.Χ. η περιοχή έγινε θέατρο των πολεμικών συγκρούσεων του Καίσαρα με τον Πομπήιο, ο οποίος διατηρούσε στρατεύματα στην Αιτωλία και είχε εγκαταστήσει φρουρές στη
Ναύπακτο και στην Καλυδώνια. Με την άφιξη του Καίσαρα, οι Αιτωλοί του ζήτησαν να παρέμβει, εκδιώκοντας τις φρουρές του Πομπηίου, ενώ ομάδες Αιτωλών και Λοκρών ενώθηκαν με τα
στρατεύματα του και εισέβαλαν στη Θεσσαλία. Αιτωλοί άλλωστε βρίσκονται ανάμεσα στις δυνάμεις του Καίσαρα και στη μάχη των Φαρσάλων το 48 π.Χ.

Αυτή ήταν και η τελευταία καταγεγραμμένη εμφάνιση των Αγραίων στην αρχαία ιστορία. Περισσότερα για την εμπλοκή των Αιτωλών στις διαμάχες του Καίσαρα: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Με πληροφορίες από:

Χ. Παπαγεωργιάδου, Εύρημα IGCH 317 και η νομισματική κυκλοφορία στην Αιτωλία το 2ο αιώνα π.Χ. Αθήνα 1996.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lucius_Calpurnius_Piso_Caesoninus_(consul_58_BC)

http://ethnologic.blogspot.com/2011/05/blog-post_19.html

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1220 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.