Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:30 μμ
 
wm small
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 20:46

Στο επίκεντρο η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε μια σειρά συμπερασμάτων σχετικά με τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», υποστηρίζοντας τον στόχο της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού βιώσιμου συστήματος τροφίμων , από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Τα συμπεράσματα συνεπάγονται ένα διπλό πολιτικό μήνυμα από τα κράτη μέλη: εξασφάλιση επαρκούς και προσιτού φαγητού, ενώ συμβάλλει στην κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ έως το 2050 και εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος και ισχυρή υποστήριξη για τους παραγωγούς.

Η ομόφωνη απόφαση που λαμβάνεται είναι ένα κρίσιμο μήνυμα και μια σαφής δέσμευση για έναν οικονομικά βιώσιμο τομέα των γεωργικών τροφίμων. Για πρώτη φορά, ολόκληρο το σύστημα τροφίμων λαμβάνεται υπόψη στο σύνολό του - από παραγωγούς έως καταναλωτές. Είναι ένα σταθερό σημείο εκκίνησης για ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο σύστημα τροφίμων στην Ευρώπη και πέρα.

Η Julia Kluckner, Ομοσπονδιακή Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας δήλωσε σχετικά: "Μέσω των συμπερασμάτων, το Συμβούλιο ζητά την επιστημονικά ορθή εκ των προτέρων αξιολόγηση των επιπτώσεων να αποτελέσει τη βάση των νομοθετικών προτάσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork». Καλεί επίσης να συνεχίσει να προωθεί τη συνετή και υπεύθυνη χρήση φυτοφαρμάκων, αντιμικροβιακών και λιπασμάτων , προκειμένου να παράγει βιώσιμη τροφή και να υποστηρίζει ταυτόχρονα το περιβάλλον. Επιπλέον, οι υπουργοί ζητούν ισότιμους όρους ανταγωνισμού στις ανταγωνιστικές αγορές γεωργικών προϊόντων διατροφής και τη συμβατότητα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Στα συμπεράσματα, τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι τα ευρωπαϊκά τρόφιμα είναι ήδη ένα παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας, διατροφικής αξίας και υψηλής ποιότητας και, επομένως, αναγνωρίζουν τη σημασία της προώθησης της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο . Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις από χώρες εκτός ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, τη χρήση φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών, την υγεία των ζώων και άλλα.

Ιστορικό

Η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική «Farm to Fork» τον Μάιο του 2020, τονίζοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που θέτει το στόχο ενός «δίκαιου, υγιούς και φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος τροφίμων». Η μετάβαση σε αυτό το νέο σύστημα τροφίμων θα υποστηριχθεί από τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ.

Οι υπουργοί επανέλαβαν στο παρελθόν τη σημασία να συμπεριληφθούν οι στόχοι και οι στόχοι της στρατηγικής στα μελλοντικά εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ μέσω συγκεκριμένων συστάσεων ανά χώρα. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και ότι θα λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή τους κατά την έγκριση κάθε εθνικού στρατηγικού σχεδίου.

Διαβάστηκε 665 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία