Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:54 μμ
 
wm small
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 19:36

Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται για ένα χρόνο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προς κατάργηση για ένα έτος βαίνει η εισφορά αλληλεγγύης καθώς η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές και επιβάλλεται κλιμακωτά επί του ετησίου αυτού εισοδήματος με συντελεστές 2,2%-10%.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2020 από ελεύθερο επάγγελμα, ενοίκια, μερίσματα, αγροτική δραστηριότητα.

Το όφελος για τους φορολογούμενους θα φανεί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2021.

Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η ελάφρυνση θα φανεί από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2021, στην μισθοδοσία του Ιανουαρίου, καθώς η ειδική εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από τις μηνιαίες αποδοχές.

Ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που αποκτούν εισοδήματα και από άλλη πηγή, π.χ. από ενοίκια, θα έχουν φορολογικό όφελος το 2021.

Με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματά τους καθώς αυτή θα υπολογιστεί μόνο για το εισόδημα που προκύπτει από τον μισθό ή τη σύνταξη και όχι για το εισόδημα από τα ακίνητα που θα αποκτηθεί φέτος.

Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 15.000 ευρώ από ενοίκια θα επιβαρυνθεί το 2021 με εισφορά αλληλεγγύης μόνο για το τμήμα του εισοδήματός του που αφορά τις μισθωτές υπηρεσίες και θα γλιτώσει την πληρωμή εισφοράς για τα ενοίκια που θα εισπράξει φέτος.

Και νέες ρυθμίσεις για τα χρέη

Οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας και δίνουν δεύτερη ευκαιρία στους φορολογούμενους να επανενταχθούν σε ρυθμίσεις που έχασαν αλλά και να «σπάσουν» τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις θα ενεργοποιηθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί και η δόση του τρέχοντος μήνα από όσους έχασαν τις ρυθμίσεις (100 ή 120 δόσεις) στις οποίες είχαν ενταχθεί.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο με το ξέσπασμα του κοροναϊού οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις «πάγωσαν» για όλους τους πληττόμενους και η περίοδος αναστολής καταβολής τους εκτείνεται έως και τον Απρίλιο 2021.

Φυσικά και νομικά πρόσωπα με αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%.

Επίσης, όσοι φορολογούμενοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.

Οι δόσεις οι οποίες δεν πληρώθηκαν στο μεταξύ προστίθενται στο τέλος ως υπεράριθμες.

Για όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, ανοίγουν οι πύλες ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

in.gr

Διαβάστηκε 638 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία