Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 13:23

Εκτροπή Αχελώου στη Θεσσαλία – Στο ίδιο έργο θεατές !!!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τη συμμετοχή όλων των μελών της συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αγρινίου η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων του Ν.Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στη Θεσσαλία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  ενημέρωσε διεξοδικά τα μέλη της για τις πρόσφατες  δηλώσεις Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων σχετικά με την επανεκκίνηση της συζήτησης που αφορά στην  εκτροπή του Αχελώου  ποταμού.

Στο διάλογο που ακολούθησε αποφασίστηκε το επόμενο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή, να ζητήσει συνάντηση  με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  Κ. Καραμανλή και τον Υπουργό Περιβάλλοντος  και Ενέργειας  Κ. Χατζηδάκη

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Επιτροπής, καλούν τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας,  τα Πολιτικά Κόμματα και  τα κεντρικά όργανα της   Αυτοδιοίκησης   να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο έγκλημα της εκτροπής.

Με το πέρας της συνεδρίασης τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση, ήτοι:

«Το παρασκήνιο και οι μεθοδεύσεις Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων της Χώρας επαναφέρουν στην επιφάνεια το σενάριο της επανεκκίνησης των καταστροφικών έργων της  εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.

Ένα σενάριο το οποίο έχει καταδικαστεί επανειλημμένως  από την Ελληνική Δικαιοσύνη και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ δεν προβλέπεται ούτε ως εναλλακτική λύση στα νόμιμα ισχύοντα σχέδια διαχείρισης  των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας.

Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια τεχνική παρέμβαση φαραωνικής σύλληψης και μακιαβελικής εκτέλεσης, η όποια έχει ήδη προξενήσει ανυπολόγιστες ζημιές και επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον,στην Εθνική Οικονομία, αλλά και την Ελληνική κοινωνία.

Και όλα αυτά όταν, στα ισχύοντα  σχέδια  διαχείρισης  των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, έχουν θεσμοθετηθεί αποτελεσματικές λύσεις προκειμένου η Θεσσαλία να αποκτήσει επάρκεια υδάτων αλλά και να αντιμετωπίσειτα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες κλπ.

Στον αντίποδα η Περιφέρεια Θεσσαλίας εμμένει και επιμένει  στην εκτροπή του Αχελώου. Η εφαρμογή εκ μέρους της των υφιστάμενων σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων με την κατασκευή μικρών φραγμάτων  θα είχαν συμβάλει στην αύξηση των υδατικών αποθεμάτων της περιοχής αλλά και θα είχαν αποτρέψει τις πρόσφατες πλημύρες.

Ας αφήσει λοιπόν το Αχελώο στο ρου, που η φύση από καταβολής της  όρισε,  και ας αξιοποιήσει όλα τα χρηματοοικονομικά και τα τεχνικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της.

Καλούμε την Κυβέρνηση,να σταματήσει κάθε συζήτηση, κάθε πρωτοβουλία και μεθόδευση, άμεση η έμμεση, η οποία θα επανέφερε στο προσκήνιο την επανέναρξη των καταστροφικών έργων της εκτροπής. Οι διαδοχικές απορριπτικές αποφάσεις του ΣΤΕ κατά της εκτροπής,  δεν αποτελούν ένα απλό νομικό εμπόδιο για τη συνέχιση της αλλά την πεμπτουσία της νομιμότητας και της συνταγματικής έκφρασης της πατρίδας μας».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Αγρινίου  Γεώργιος Παπαναστασίου, εκ μέρους της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος ο Αντιπερειφεριάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, εκ μέρους της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωσταντάρας, ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Αντώνης Αλετράς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας  Παναγιώτης Τσιχριντζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας  Λίνος Μπλέτσας, εκ μέρους  της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου ο Αντιπρόεδρος   Ιωάννης Καλλίμορφος και ο Γραμματέας της Επιτροπής Δημοσθένης Καπώνης.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 492 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.