Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:02 πμ
 
wm small
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 10:15

Συνδυασμός "ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ": "Επιτέλους, και στο Θέρμο οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων στην Ο.Ε. (όπως ορίζει ο Κλεισθένης)"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για να ξεπεραστούν οι αβελτηρίες, οι αδυναμίες και τα προβλήματα που επέφερε στην λειτουργία των Δήμων ο ισχύων εκλογικός Νόμος, προέκυψαν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που ανέδειξαν την Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.)  ως το κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων στον κάθε Δήμο.

H διοίκηση του Δήμου Θέρμου, εξέλαβε ως ευκαιρία τις αδυναμίες αυτές, κι αγνόησε ετσιθελικά και πεισματικά τις διατάξεις λειτουργίας της Ο.Ε. και παρά τις εκκλήσεις και υποδείξεις μας, απέκλειε απ΄ αυτήν επί σειρά αρκετών συνεδριάσεων τους Προέδρους των Κοινοτήτων, κι όντας αρνητική στις όποιες προτάσεις μας δεν κάλεσε ποτέ κανέναν απ΄ τους Προέδρους των Κοινοτήτων, σε καμία συνεδρίαση της Ο.Ε.

Η συμμετοχή λοιπόν των Προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου Θέρμου στην Ο.Ε., όχι μόνο δεν ήταν εφικτή μέχρι χθές, αλλά ούτε κι επιθυμητή και δεν εφαρμόστηκαν απ΄ τη διοίκηση του Δήμου για πάνω από ένα χρόνο, οι διατάξεις που ο Ν.4555/2018, άρθρο 77, παρ. 8, που ορίζει: «Στις συνεδριάσεις των επιτροπών, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν κοινότητα ή κοινότητες του δήμου, προσκαλούνται υποχρεωτικά και οι πρόεδροι των συμβουλίων ή οι πρόεδροι των αντίστοιχων κοινοτήτων, οι οποίοι δικαιούνται να λαμβάνουν το λόγο.».

Μετά από μεγάλη και συνεχή προσπάθεια του Συνδυασμού μας - ήταν ο μόνος που και το θέμα έθεσε και προέβη σε ενέργειες - αναγκάστηκε η μέχρι χθές αρνητική στο θέμα αυτό διοίκηση του Δήμου, να δεχθεί και να εφαρμόσει .... τα αυτονόητα, τα εκ του Νόμου δηλαδή προβλεπόμενα.

  • Κατ΄ αρχάς, ενημερώσαμε όλα τα μέλη της Ο.Ε. που δεν εγνώριζαν, του κ. Κ. Κουβαρά συμπεριλαμβανομένου, για το τι επακριβώς ορίζει ο Νόμος.
  • Ενημερώσαμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), που επίσης δεν εγνώριζαν. Στις αιτιάσεις και προτροπές μας για την άμεση εφαρμογή του Νόμου, παροιμοιώδης η στάση του κ. δημάρχου που δίκην Καίσαρος απευθυνομένου στη σύγκλητο έδωσε την επική απάντηση: «.....ξέρετε ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

 

  • Προτείναμε στην διοίκηση του Δήμου να καλεί τους Προέδρους στην Ο.Ε., καμία αντίδραση.
  • Καταψηφίσαμε αποφάσεις που λαμβάνονταν ερήμην των Προέδρων για να αναγκαστεί η διοίκηση να τους καλέσει, καμία αντίδραση.
  • Ακολούθησαν προσφυγές στην ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ.

Μετά από αρκετές κωλυσιεργίες εξυπηρέτησης εμμονών και σκοπιμοτήτων, μετά από επιδεικτική αγνόηση των νομοθετικών διατάξεων, όταν ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, άρχισε να λειτουργεί και να ζητάει εξηγήσεις, στην πρώτη συνεδρία της Ο.Ε. ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ !!!

Προσκλήθηκαν σ΄ αυτήν και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων

που σχετίζονται με τη συζήτηση της προς ψήφιση μελέτης.

Έτσι πλέον οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου μας θα μπορούν πλέον μεταξύ πολλών άλλων:

  • Να είναι παρόντες και να γνωρίζουν επακριβώς αυτά που τους αφορούν, συμμετέχοντες σ΄ όλες στις συζητήσεις, από την ψήφιση της μελέτης, μέχρι το τέλος.
  • Θα μπορούν να γνωρίζουν την πηγή χρηματοδότησης, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η επικρατούσα αντίληψη για την ΣΑΤΑ ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης δεν ισχύει, υπάρχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης.
  • Οι Πρόεδροι θα έχουν γνώμη και λόγο, για το κάθε έργο που πρόκειται να γίνει και θα κρίνουν αν το έργο είναι ενταγμένο στις αναγκαιότητες ή προτεραιότητες της Κοινότητάς τους.
  • Επειδή στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων υπάρχουν Τοπικά Συμβούλια, θα μπορούν πλέον οι Πρόεδροι να ενημερώνουν τα Τοπικά Συμβούλιά τους, κι έτσι ο προγραμματισμός τους να υλοποιείται ευκολότερα.

Χαιρετίζουμε το αποτέλεσμα, γιατί βλέπουμε πως μπορούν πλέον οι τύποι να συμβαδίζουν με την ουσία, κι έτσι να πορευόμαστε με ελπίδα προς το μέλλον.

Εκ του Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ

Διαβάστηκε 397 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.