Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:24 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 18:58

EE: αυξημένες οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρά την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από το COVID-19 και τις αβεβαιότητες σχετικά με το Brexit, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ27 συνέχισε να αυξάνεται τους πρώτους έξι μήνες του 2020.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ27 ανήλθε σε 90,2 δισεκατομμύρια ευρώ ( αύξηση σχεδόν 3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019), ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε σε 62,7 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση σχεδόν 2,5%).

Η ΕΕ απολάμβανε πλεόνασμα γεωργικών προϊόντων διατροφής 27,4 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αύξηση 3% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Αν και οι μηνιαίες αξίες των εξαγωγών της ΕΕ27 αυξήθηκαν τον Ιούνιο μετά από πτώση τον Μάιο, η μηνιαία αξία των εισαγωγών της ΕΕ συνέχισαν να μειώνονται περαιτέρω μετά την πτωτική τάση από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Αυτά είναι από τα κύρια ευρήματα που περιέχονται στη μηνιαία έκθεση εμπορίου για τον Ιανουάριο-Ιούνιο 2020, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ συνέχισαν να αποδίδουν έντονα τόσο στην Κίνα όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA). Οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, λόγω των πωλήσεων χοιρινού κρέατος (των οποίων η εξαγωγική αξία αυξήθηκε κατά 1,74 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου), καθώς και από σιτάρι, παραπροϊόντα σφαγίων και παιδικά τρόφιμα. Στην περιοχή MENA, η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ αυξήθηκε κυρίως στη Σαουδική Αραβία (κατά 484 εκατομμύρια ευρώ), την Αλγερία (385 εκατομμύρια ευρώ) και το Μαρόκο (313 εκατομμύρια ευρώ). Η αύξηση αυτή οφείλεται στην έντονη ζήτηση για κριθάρι και σιτάρι της ΕΕ.

Σε σχέση με το εμπόριο EU27 με το Ηνωμένο Βασίλειο, η αξία των εξαγωγών EU27 στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 521 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, με το κρασί, το κρέας πουλερικών, τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών και το βούτυρο να επηρεαστούν οι κύριες κατηγορίες προϊόντων. Σημαντικές πτώσεις καταγράφηκαν επίσης στις εξαγωγικές αξίες της ΕΕ προς τις ΗΠΑ (πτώση 440 εκατομμυρίων ευρώ, με ηγετικά οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ, κρασί και χυμούς φρούτων), Χονγκ Κονγκ (κατά 245 εκατομμύρια ευρώ) και Σιγκαπούρη (μείωση 219 εκατομμύρια ευρώ).

Το Brexit είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην αξία των εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία μειώθηκε κατά 863 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορίες προϊόντων που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οινοπνευματώδη και λικέρ, ζυμαρικά και ζαχαροπλαστικά και σοκολάτα και ζαχαροπλαστικά. Οι μειώσεις καταγράφηκαν επίσης στην αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ από τις ΗΠΑ (πτώση 304 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης της κατανάλωσης σόγιας στις ΗΠΑ από την ΕΕ), της Ουκρανίας (κάτω από 328 εκατομμύρια ευρώ) και της Ινδίας ( κατά 241 εκατομμύρια ευρώ).

Καταγράφηκαν πιο θετικές εξελίξεις στις συναλλαγές σε σχέση με τις εισαγωγές από την Ινδονησία, τον Καναδά και τη Μαλαισία. Η αύξηση των τιμών εισαγωγής από την Ινδονησία (574 εκατομμύρια ευρώ) και τη Μαλαισία (326 εκατομμύρια ευρώ) οφείλεται στο φοινικέλαιο, ενώ οι υψηλές εισαγωγές κραμβόσπορων και σπόρων σόγιας οδήγησαν σε αύξηση αξίας εισαγωγής 535 εκατομμυρίων ευρώ από τον Καναδά. Υπήρξαν περαιτέρω αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών από τη Βραζιλία (αύξηση 496 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχυμένες από τις εισαγωγές σόγιας) και την Τουρκία (αύξηση 364 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω των εσπεριδοειδών, καθώς και των παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών).

Όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εξαγωγικές αξίες για το σιτάρι (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ) και το χοιρινό κρέας (1,59 δισεκατομμύρια ευρώ), καθώς και για τους χονδροειδείς κόκκους (έως 427 εκατομμύρια ευρώ) και τις τροφές για κατοικίδια (πάνω από 316 εκατομμύρια ευρώ) ). Η εξαγωγή αλκοολούχων ποτών από την ΕΕ υπέστη το πρώτο εξάμηνο του 2020, με σημαντικές πτώσεις στις τιμές εξαγωγής του κρασιού (κάτω από 1,08 δισεκατομμύρια ευρώ) και των οινοπνευματωδών ποτών και των λικέρ (κάτω από 945 εκατομμύρια ευρώ). Άλλες κατηγορίες προϊόντων που αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν τα ακατέργαστα δέρματα (πτώση κατά 516 εκατομμύρια ευρώ) και το βαμβάκι (πτώση 275 εκατομμύρια ευρώ).

Οι τιμές εισαγωγής πολλών προϊόντων αυξήθηκαν, όπως φρέσκα και αποξηραμένα τροπικά φρούτα (έως 768 εκατομμύρια ευρώ), ελαιούχοι σπόροι εκτός από τη σόγια (αύξηση 489 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σπόροι ελαιοκράμβης και ηλίανθου) και φοινικέλαιο και φοινικέλαιο (478 εκατομμύρια ευρώ) . Οι μειώσεις, ωστόσο, καταγράφηκαν στην εισαγωγή χονδροειδών σιτηρών (664 εκατ. Ευρώ), οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ (295 εκατ. Ευρώ) και λαδοπαγιάδες (262 εκατ. Ευρώ).

Διαβάστηκε 696 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία