logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
Τρίτη, 27η Οκτωβρίου 2020, 12:29 πμ
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 20:27

Ευρωβουλή: Πρόγραμμα νέων αγροτών και γεωργίας ψηφίζεται το Δεκέμβριο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την απόφαση τα 8 περίπου δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την Κ.Α.Π. να διατεθούν στα κράτη μέλη πριν από την έναρξη της επόμενης προγραμματικής, πήρε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής, με την πρωτοβουλία να αναμένεται ότι θα ψηφιστεί επίσημα τον ερχόμενο Δεκέμβριο μαζί με το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου της Κ.Α.Π., αφού δηλαδή ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της Ε.Ε. 

Η πρόθεση αυτή είχε διατυπωθεί σαν αίτημα ήδη προτού οι ηγέτες της Ε.Ε. έλθουν σε συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ξεκλειδώνει για την Ελλάδα το ποσό των 370 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2022. Σύμφωνα με το πλαίσιο που αποφάσισε η Ευρωβουλή, το 30% του ποσού θα είναι διαθέσιμο το 2021 και το υπόλοιπο 70% την αμέσως επόμενη χρονιά.

Η ντιρεκτίβα της Ευρωβουλής θέλει το 55% των κονδυλίων να διατεθούν στην εκπόνηση νέου προγράμματος Νέων Αγροτών αλλά και στην διαμόρφωση κινήτρων αντίστοιχων με εκείνων που υπάρχουν στα Σχέδια Βελτίωσης, με σκοπό την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσό φτάνει στα 205 εκατ. ευρώ περίπου για την διετία 2021/22. Επιπλέον, το 37% του συνολικού ποσού θα αφορά σε δράσεις που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.

Επιπλέον, αυξάνεται η επιδότηση για πιστοποίηση των βιολογικών, από τις 3.000 στις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της έγκαιρης αξιοποίησης των κονδυλίων, Ιταλό Ευρωβουλευτή Πάολο Ντε Κάστρο, «είναι σημαντικό να τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης να γίνουν περισσότερο στοχευμένα και να τύχουν μεγαλύτερης απήχησης. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να ανεβάσουμε το ταβάνι της ενίσχυσης από τις 70.000 στις 100.000 χιλιάδες ευρώ.».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής γεωργίας (COMAGRI) αναφέρει:

Η Επιτροπή Γεωργίας θέλει να επιταχύνει την ενίσχυση 8 δισ. ευρώ στους αγρότες

Η Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε την Τρίτη για πακέτο ταχείας, στοχευμένης και βιώσιμης ανάκαμψης για τους αγρότες της ΕΕ, τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές περιοχές, τα οποία θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους.

Οι ευρωβουλευτές ενημέρωσαν το κείμενο που πρότεινε η Επιτροπή για να προκαταβάλουν όλα τα χρήματα που διατέθηκαν για τις αγροτικές κοινότητες από το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ έως τα έτη 2021 και 2022. Ο εκτελεστικός υπάλληλος της ΕΕ αρχικά ήθελε να αποδεσμεύσει τα χρήματα από το 2022 έως το 2024. Περίπου το 30% των € 8,07 δισεκατομμύρια ενισχύσεις (σε τρέχουσες τιμές) θα έπρεπε να καταστούν διαθέσιμες το 2021, ενώ το υπόλοιπο 70% θα αποδεσμευόταν τότε το 2022, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η Επιτροπή Γεωργίας θέλει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 37% της διαθέσιμης χρηματοδότησης ανάκτησης για δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Τουλάχιστον το 55% του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηρίζει προγράμματα Νέων Αγροτών και τις επενδύσεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που συμβάλλουν σε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, λένε οι ευρωβουλευτές.

Υψηλότερη συγχρηματοδότηση και συνεισφορές της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. πρέπει να χρηματοδοτήσει το 90% των επιλέξιμων μέτρων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, επιμένουν οι ευρωβουλευτές. Οι επενδύσεις από αγρότες και μεταποιητές τροφίμων που συμβάλλουν στη βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ συνολικά στο 80% (από 40%). Αυτό θα αυξηθεί έως και 90% σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές (από 50%) και σε εξόχως απόκεντρες περιοχές, σε μικρότερα νησιά του Αιγαίου και σε ορισμένες περιοχές στην Κροατία (από 75%).

Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να αυξήσουν το μέγιστο επίπεδο στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στην παραγωγή τροφίμων που καλύπτεται από συστήματα ποιότητας της ΕΕ από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως. Το ανώτατο όριο για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων από το ΕΓΤΑΑ για τους νέους αγρότες πρέπει να αυξηθεί από 70.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, προσθέτουν.

Η επιτροπή αύξησε επίσης το μέγιστο επίπεδο στήριξης του ΕΓΤΑΑ για την ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών, τα αμοιβαία κεφάλαια για δυσμενή κλιματολογικά συμβάντα και ζωικές και φυτικές ασθένειες και το εργαλείο σταθεροποίησης εισοδήματος από 70% σε 80% του κόστους.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες και ζητά υποστήριξη από τους πολίτες μας, τις αγροτικές κοινότητες και τους αγρότες μας και τους παραγωγούς τροφίμων. Θέλουμε η χρηματοδότηση ανάκαμψης της ΕΕ να αυξήσει την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση του τομέα και όχι μόνο να χρηματοδοτήσει τις επιχειρηματικές λύσεις ως συνήθως. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουμε συγκεκριμένη αλληλεγγύη στην ΕΕ με έναν τομέα που, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας COVID-19, δεν έχει απογοητεύσει ποτέ τους πολίτες της ΕΕ », δήλωσε ο εισηγητής Paolo De Castro.

Επόμενα βήματα

Το κείμενο σχετικά με το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ επόμενης γενιάς, το οποίο εγκρίθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας με 46 ψήφους υπέρ και καμία κατά και δύο αποχές, θα πρέπει τώρα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το ΣυμβούλιοΟι νέοι κανόνες πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθούν στον μεταβατικό κανονισμό της Κ.Α.Π.

agronews.gr

Διαβάστηκε 131 φορές
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

25 SECONDS CAFE

kostopoulou

mpalotis banner

COFFEE SIR

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

agrinio kathariotita 2

agrinio kathariotita 1

ESA AGRINIOY sthrizoyme thn topikh agora

xamogelo Banner 350x200 gamos vaptisi

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Αιτωλοακαρνανία. Ένας τόπος φιλημένος απ'τον Θεό. Ας τον γνωρίσουμε !!!
Γενικά και Αόριστα

Προτεινόμενα

  • 1