Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:09 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 23:28

Για την Εικαστική Παρέμβαση «Εικόνες Ψυχής» μιλά η εμπνευστής της ιδέας Έλλη Χριστοδούλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Έλλη Χριστοδούλου είναι εθελόντρια του φιλανθρωπικού οργανισμού «Σκοπός Ζωής» και εμπνευστής της Εικαστικής Παρέμβασης «Εικόνες Ψυχής» που παρουσιάζεται στον χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου. Επαγγελματικά ασχολείται με το καλλιτεχνικό και θεατρικό μακιγιάζ και γενικά ότι αφορά το make up. Για τον σκοπό της έκθεσης μίλησε στην Χρύσα Σπαή για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

eikones psixis 01

eikones psixis 10

Στον οργανισμό «Σκοπός ζωής» είμαι πάροχος εθελοντικών υπηρεσιών γύρω στα δύο χρόνια. Η παρούσα εικαστική παρέμβαση είναι συνέπεια της ανάγκης να εκφράσω με κάποιο τρόπο ότι έχω μέσα μου για τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Έτσι έχω την ευθύνη της συνολικής επιμέλειας και διοργάνωσης της έκθεσης με την υποστήριξη του φωτογράφου Αντώνη Χαμαλέτσου που και αυτός είναι εθελοντής στον «Σκοπό ζωής». Η ιδέα προέκυψε φέτος το καλοκαίρι. Την επικοινώνησα αρχικά με τον φωτογράφο και στην συνέχεια μιλήσαμε με τον «Σκοπό ζωής». Έτσι προέκυψε και το εκθεσιακό κομμάτι.

eikones psixis 02

Η έκθεση αφορά τις ψυχικές ασθένειες και ασφαλώς έχει συναισθηματική μορφή, είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, την 10 Οκτωβρίου. Είναι ένα θέμα λεπτό, ένα θέμα ευαίσθητο πού απασχολεί δυστυχώς πολλούς από τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον τους, οπότε ο μόνος και αποκλειστικός σκοπός μου ήταν να δείξω την συμπαράσταση και την ευαισθησία που έχω για αυτά τα άτομα. Αν μέσα από όλο αυτό περαστεί και κάποιο μήνυμα, θα ήταν ευχής έργο να ακουστεί ότι οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι ταμπού, αφορούν όλους μας. Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε αισθανθεί τον ψυχικό πόνο και ο μόνος μου σκοπός ήταν η συμπαράσταση ως προς αυτά τα άτομα.

eikones psixis 03

Η έκθεση ξεκίνησε την Παρασκευή 9 και θα διαρκέσει εως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Η προσέλευση και συγκίνηση του κόσμου με εντυπωσίασε καθότι δεν περίμενα να αγκαλιάσει ο κόσμος με τόση θέρμη την εκδήλωση. Πραγματικά μένουν σε κάθε έργο και ποίημα για ώρα με προσοχή και βγαίνοντας από την αίθουσα εκφράζονται με θερμά λόγια για την λεπτή προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος.

eikones psixis 04

Το μήνυμα της Εικαστικής Παρέμβασης που θέλει να περάσει στον κόσμο είναι ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος. Όλοι μα όλοι είμαστε πάνω σε μια τεράστια κλίμακα και ο καθένας στέκεται σε ξεχωριστό σκαλοπάτι. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ότι συμβαίνει στον διπλανό μας μπορεί να συμβεί και σε μας οποιαδήποτε στιγμή.

eikones psixis 05

Τέλος θέλω να αναφέρω με μεγάλη χαρά πως οι "Εικόνες Ψυχής" θα ταξιδέψουν και σε άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα με πρώτο σταθμό Αθήνα, Πειραιά κι έπειτα Θεσσαλονίκη. Έχουμε δεχτεί ήδη προτάσεις από διάφορους χώρους κι αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία επιλογής και εύρεσης ημερομηνιών.

eikones psixis 06

eikones psixis 12

eikones psixis 00

eikastiki eikones psixis 14


 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Αγαπητοί φίλοι

Μία ιδέα, μία σκέψη, ένας σπόρος κάποτε πέφτει σε γόνιμο έδαφος. Κι έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, ο σπόρος θυσιάζεται για να γεννηθεί ο καρπός.

Η 10η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Ιστορίες ανθρώπων, ιστορίες δικές μας, της οικογένειάς μας, των φίλων μας, των γειτόνων μας, ιστορίες ανθρώπων που νομίζουμε πως δεν μας αφορούν, ότι δεν μας αγγίζουν, ιστορίες γραμμένες πίσω από κλειστές πόρτες, ιστορίες με στίγμα, με αποκλεισμούς, σιωπηλές κραυγές χωρίς ευήκοα ώτα. Ιστορίες μόνο για άλλους, όχι για μας, ιστορίες απ' το βιβλίο της ζωής, που έχουν όμως το δικαίωμα να γραφούν μόνο στο περιθώριο.

Δεν μπορεί να είναι έτσι.

Κάθε ημέρα θα 'πρεπε να είναι 10η Οκτωβρίου.

Η μικρή εικαστική παρέμβασή μας, οι τέχνες που με πολύ φροντίδα ενώσαμε μαζί με τον καλό φίλο και συνεργάτη φωτογράφο Αντώνη Χαμαλέτσο, υπηρετούν τρεις στόχους:

- Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος.

- 'Ολη η ανθρωπότητα, ο καθένας μας, όλοι ξεχωριστά, είμαστε πάνω σε μία τεράστια κλίμακα, μία σκάλα με ατέλειωτα σκαλοπάτια. Άλλος πολύ ψηλά, άλλος συντρίβεται με πάταγο, ο καθένας στέκεται σε διαφορετικό σκαλοπάτι, όλοι, μα όλοι όμως, στην ίδια σκάλα.

- Και κάτι ακόμη, οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τους υπέρλαμπρους φάρους, τους μεγάλους φωτοδότες. Χρειάζονται όμως τα μικρά εκείνα φωτεινά σημαδάκια που Θα υπενθυμίζουν συνέχεια στο σκοτάδι ότι δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο.

Σας ευχαριστούμε για την τιμή.

Έλλη Χριστοδούλου


eikastiki eikones psixis 17

eikastiki eikones psixis 01

eikastiki eikones psixis 02

eikastiki eikones psixis 03

eikastiki eikones psixis 04

eikastiki eikones psixis 05

eikastiki eikones psixis 06

eikastiki eikones psixis 07

eikastiki eikones psixis 08

eikastiki eikones psixis 09

eikastiki eikones psixis 10

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr 

Διαβάστηκε 3792 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 23:31
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033