Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:47 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 18:58

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην προώθηση των γεωργικών προϊόντων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ συμβάλλουν αποτελεσματικά στον γενικό της στόχο, έχουν εφαρμοστεί σχετικά αποτελεσματικά, είναι γενικά συνεπείς με άλλες πολιτικές της ΕΕ και έχουν σαφή προστιθέμενη αξία στην ΕΕ.

Αυτά είναι από τα βασικά ευρήματα της μελέτης στήριξης της αξιολόγησης σχετικά με τον αντίκτυπο της πολιτικής γεωργικής προώθησης της ΕΕ - εσωτερικές αγορές και αγορές τρίτων χωρών 2016 έως 2019, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέρος της αξιολόγησης της τρέχουσας πολιτικής, ο στόχος της μελέτης υποστήριξης είναι να παρέχει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνάφειας, της συνοχής και της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ των μέτρων πολιτικής προώθησης που εφαρμόστηκαν από το 2016.

Τα πορίσματα της μελέτης υποστήριξης, μαζί με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το θέμα, θα αποτελέσουν τη βάση για μια έκθεση της Επιτροπής που θα ολοκληρώνει την αξιολόγηση της πολιτικής, η οποία θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

  • Επιπλέον, θα τροφοδοτήσει συνολική αναθεώρηση της πολιτικής που σχεδιάστηκε για το 2021, με στόχο την ενίσχυση της συμβολής της στη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής «Farm to fork» της Επιτροπής.

Ο στόχος της πολιτικής προώθησης της ΕΕ για τα γεωργικά και τα τρόφιμα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης των προϊόντων της ΕΕ εντός και εκτός της ΕΕ.

Τα μέτρα προώθησης συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα των γεωργικών προϊόντων και των μεθόδων παραγωγής της ΕΕ, καθώς και την ευαισθητοποίηση και αναγνώριση των συστημάτων ποιότητας και βιολογικής γεωργίας της ΕΕ .

  • Οι κύριες δραστηριότητες περιλαμβάνουν δραστηριότητες προβολής και προώθησης που πραγματοποιούνται από παραγωγούς και εμπορικούς οργανισμούς, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις εντός και εκτός της ΕΕ, αποστολές υψηλού επιπέδου με συμμετοχή παραγωγών της ΕΕ και εκστρατείες μέσων ενημέρωσης.

Η μελέτη υποστήριξης διαπίστωσε ότι τα προγράμματα προώθησης, που εκτελούνται από τους δικαιούχους, είναι αποτελεσματικά στην υποστήριξη των συγκεκριμένων στόχων της πολιτικής και συμβάλλουν στον γενικό της στόχο. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέσω των πρωτοβουλιών της Επιτροπής (εκθέσεις και αποστολές υψηλού επιπέδου) κρίθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά για την πρόσβαση στις αγορές τρίτων χωρών.

Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης της πολιτικής.

Η μελέτη υποστήριξης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική προώθησης έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά, με κάποιες διαφορές ανάλογα με τον τύπο του προγράμματος. Για παράδειγμα, η άμεση διαχείριση ήταν γενικά πιο αποτελεσματική. Υπάρχει περιθώριο απλούστευσης και εναρμόνισης της διαχείρισης απλών και πολλαπλών προγραμμάτων και η αυξημένη ανταλλαγή γνώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αποτελεσματικότητας.

  • Η πολιτική προώθησης κρίθηκε πολύ συναφής και θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς έναν πράσινο και βιώσιμο γεωργικό τομέα της ΕΕ.

Η μελέτη υποστήριξης διαπίστωσε επίσης ότι η πολιτική είναι συνεπής με συγκρίσιμα μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και δεν διαπίστωσε σημαντική ασυνέπεια μεταξύ της πολιτικής της ΕΕ για την προώθηση των γεωργικών τροφίμων και άλλων πολιτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών για την υγεία, το κλίμα, το περιβάλλον και την ανάπτυξη.

Τέλος, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική προώθησης φέρνει σαφή προστιθέμενη αξία στην ΕΕ, ειδικά για τις δραστηριότητες που σχεδιάζονται και διαχειρίζονται σε επίπεδο ΕΕ. Αυτές οι δραστηριότητες παρέχουν μια ευρωπαϊκή διάσταση συνεργασίας και συνεργασίας μεταξύ των εμπορικών οργανώσεων της ΕΕ που υποστηρίζει τον γενικό πολιτικό στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ. 

Διαβάστηκε 581 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία