Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:23 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 18:47

Μείωση της παραγωγής κρέατος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η φθινοπωρινή έκδοση της Κομισιόν σχετικά με τις Βραχυπρόθεσμες Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα.

Ανάκαμψη των τιμών σε γαλακτοκομικά και κρέας, αυξανόμενο θετικό εμπορικό ισοζύγιο στο κρέας, αλλά και εκτιμήσεις για αύξηση παραγωγής στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες προβλέπει η φθινοπωρινή έκδοση της Κομισιόν σχετικά με τις Βραχυπρόθεσμες Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα.

Πιο αναλυτικά για την αγορά κρέατος, αναφέρεται ότι:

- Η παραγωγή βοείου κρέατος στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 2,4% το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω των μέτρων αποτροπής της πανδημίας Covid-19 και λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από τον τομέα υπηρεσιών εστίασης. Η ζήτηση έχει ανακάμψει με το άνοιγμα των εστιατορίων και του τουρισμού, οδηγώντας σε 1,4% συνολική εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής βοείου για φέτος, σε σύγκριση με το 2019. Το 2021 αναμένεται περαιτέρω μείωση 1,5% λόγω της μείωσης του μεγέθους του πληθυσμού βοοειδών σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται επίσης να μειωθεί κατά 2,1%, στα 10,4 κιλά το 2020.

- Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο, εν τούτοις μια σειρά παραγόντων όπως οι ευνοϊκές τιμές, η επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης και κάποιες πρόσφατες επενδύσεις, συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγής τους τελευταίους μήνες. Παρ' όλα αυτά, τα κρούσματα αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) στη Γερμανία, η οποία οδήγησε σε εξαγωγικές απαγορεύσεις, θα επηρεάσει τη γερμανική και συνεπώς την ενωσιακή αγορά χοιρινού. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη το 2020 και το 2021, κατά 0,5% και 1% αντιστοίχως. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται για φέτος ότι θα μειωθεί κατά 1,1%, στα 32,8 κιλά.

- Η παραγωγή κρέατος πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1%, εξαιτίας μετατόπιση της ζήτησης από άλλα είδη κρέατος προς τα πουλερικά στη διάρκεια του λοκντάουν. Το άνοιγμα του τομέα εστίασης και η έντονη ζήτηση σε επίπεδο λιανικής συνέβαλαν περαιτέρω σε αυτήν την αύξηση. Ομοίως, προβλέπεται μέτρια αύξηση 1% για το 2021. Η κατανάλωση φαίνεται ότι επίσης θα είναι αυξημένη το 2020, σημειώνοντας άνοδο 1,5%, και φτάνοντας στα 23,7 κιλά κατά κεφαλή.

- Σχετικά με το αιγοπρόβειο κρέας, η παραγωγή της Ε.Ε. μειώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αφενός λόγω της χαμηλότερης ζήτησης που έδειξαν ο τομέας των υπηρεσιών εστίασης και η οικιακή κατανάλωση στη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, και αφετέρου λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού. Συνολικά, η παραγωγή το 2020 και το 2021 θα μειωθεί κατά 3% και 2% αντιστοίχως, αν κρίνουμε από τα μικρότερα μεγέθη του πληθυσμού προβάτων, τα λιγότερα θηλυκά αναπαραγωγής και τη στάσιμη εγχώρια ζήτηση. Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη το 2020 κατά 4%, στα 1,3 κιλά κατά κεφαλή.

Διαβάστηκε 641 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία