Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:28 πμ
 
wm small
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 21:26

Βιώσιμη αιγοπροβατοτροφία: Ένα νέο γνωστικό αντικείμενο για παιδιά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ταξίδι γνώσης για παιδιά, με την ....υπογραφή της φύσης που διοργάνωσε η ΕΔΟΚ σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature ήταν κάτι πρωτότυπο και πρωτόγνωρο, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά μετά την ολοκλήρωση της εμπειρίας αυτής.

Από τις 24/8 έως τις 4/9, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, περίπου 200 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών από όλη τη Θεσσαλονίκη διδάχθηκαν με απλό και κατανοητό τρόπο, μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες,τις βασικές έννοιες του Signed by Nature για την αειφόρο ανάπτυξη και την βιώσιμη παραγωγή κρέατος.

Το πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα «Εκτροφή αιγοπροβάτων, μια επιλογή για αειφορικής εκτροφή και υγιεινή διατροφή», που σχεδιάστηκε με την πολύτιμη συνδρομή του SPMO της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, χρησιμοποίησε δημιουργικούς τρόπους για να διδάξει σύνθετους, άλλα άκρως επίκαιρους όρους όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η αειφορία και η εκτατική κτηνοτροφία.

Όπως εξηγεί ο κ.Νίκος Κυριακίδης, Βιολόγος, υπεύθυνος βιωματικής εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων του SPMO της ΑΓΣ τα παιδιά έδειξαν αυθεντικό ενδιαφέρον, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο.

«Συνήθως σε ανάλογα προγράμματα προτεραιότητα έχει η αγελάδα και το γάλα. Πρώτη φορά, λοιπόν, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την αιγοπροβατοτροφία. Τα πρόβατα και τα κατσικάκια είναι οικεία σαν φιγούρες και φέρουν και μια συναισθηματική φόρτιση, αλλά ήταν άγνωστα σαν γνωστικό αντικείμενο» σημειώνει ο κ. Κυριακίδης, που και ο ίδιος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τις προοπτικές που ανοίγονται μετά από αυτή την πρώτη δράση.

«Τόσο τα παιδιά όσο και οι εμψυχωτές στάθηκαν στην ποικιλία θεμάτων γύρω από την αιογοπροβατοτροφία, δηλαδή την υφαντική, τη διατροφή, την παράδοση, το περιβάλλον, είναι τόσα τα θέματα που προκύπτουν» τονίζει ο κ. Κυριακίδης, που υπογραμμίζει και την εκπαιδευτική ιδιαιτερότητας της θεματολογίας. «Ταιριάζει με τη νέα εκπαιδευτική προσέγγιση, που αντιμετωπίζει τα θέματα ως συστήματα, ως ολότητες. Μιλήσαμε για την αειφορία, για την παράδοση, για γλωσσολογικές παραπομπές. Ήταν κάτι που έκανε "κλικ" και στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά» εξηγεί.

Η δράση στο πλαίσιο του Signed by Nature ήταν μόνο η αρχή.

«Είναι βέβαιο, ότι υπάρχει μεγάλο εύρος θεμάτων, από τη λαϊκή παράδοση και τη γλωσσολογία μέχρι τη διατροφή, την αειφορία και το περιβάλλον, που αφήνουν περιθώριο για να σχεδιαστούν και πιο εκτενή προγράμματα» επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης.

Η σωστή ενημέρωση της νέας γενιάς είναι κάτι στο οποίο επενδύει η ΕΔΟΚ, μέσα από το πρόγραμμα Signed by Nature και τις δράσεις του, όπως είχε πράξει και με το ενημερωτικό βίντεο animation, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς για να βοηθήσουν τα παιδιά στην κατανόηση της αξίας της βιώσιμης παραγωγής κρέατος και να προσεγγίσουν τις έννοιες της κτηνοτροφίας και της αειφορίας, έτσι ώστε να μην παρασύρονται σε εύκολα συμπεράσματα.

Στόχος της ΕΔΟΚ, μέσω αυτής της πτυχής του Signed by Nature, είναι τα παιδιά, οι αυριανοί πολίτες που κρατούν τις αποφάσεις του μέλλοντος στα χέρια τους, να έχουν εγκαίρως ολοκληρωμένη ενημέρωση για τη διασύνδεση ανάμεσα στη βιώσιμη αιγοπροβατοτροφία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, όπως επίσης και την υγιεινή, φυσική διατροφή.

Διαβάστηκε 648 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία