Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:42 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 18:28

Επενδύσεις σε νέες ενεργειακές υποδομές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πράσινο φως για επιχορηγήσεις της ΕΕ αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν χθες επί πρότασης της Επιτροπής για την επένδυση 998 εκατ. ευρώ σε βασικά ευρωπαϊκά έργα ενεργειακών υποδομών στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ). Η θετική ψήφος παρέχει οικονομική ενίσχυση σε εργασίες και μελέτες για δέκα έργα.

Το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης διατίθεται στο έργο συγχρονισμού των δικτύων των χωρών της Βαλτικής (720 εκατ. ευρώ), για την καλύτερη ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Άλλα έργα περιλαμβάνουν ένα έξυπνο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει την Ουγγαρία με τη Σλοβακία (102 εκατ. ευρώ) και την πρώτη επιχορήγηση του ΜΣΕ για έργα σχετικά με τη μεταφορά CO2 για λιμένες στο Βέλγιο και στις Κάτω Χώρες. 

Η κ. Κάντρι Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε: Αυτά τα δέκα έργα θα συμβάλουν σε ένα πιο σύγχρονο, ασφαλές και έξυπνο σύστημα ενεργειακών υποδομών, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για το κλίμα με ορίζοντα το 2030. Η χθεσινή απόφαση αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα στη διαδικασία συγχρονισμού των δικτύων της Βαλτικής, που αποτελεί ένα εγχείρημα ευρωπαϊκού στρατηγικού ενδιαφέροντος. Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν στη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.»

Η κατανομή των κονδυλίων συνάδει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με το 84 % των κονδυλίων να διοχετεύεται σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας ή έξυπνων δικτύων. Η χθεσινή ψηφοφορία χορηγεί οικονομική ενίσχυση σε δέκα έργα: δύο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, ένα για τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, έξι για τη μεταφορά CO2 (συμπεριλαμβανομένων πέντε μελετών) και ένα για φυσικό αέριο.

Στα έργα που πήραν το πράσινο φως περιλαμβάνονται:

Το έργο συγχρονισμού των δικτύων των χωρών της Βαλτικής, Φάση II (720 εκατ. ευρώ): Μετά από προηγούμενη επένδυση, η νέα αυτή χρηματοδότηση θα διατεθεί για την κατασκευή του Harmony Link — ενός ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Πολωνία με τη Λιθουανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Το καλώδιο θα αποτελέσει δομικό στοιχείο του μελλοντικού υπεράκτιου δικτύου της Βαλτικής Θάλασσας. Η χρηματοδότηση αυτή θα καλύψει επίσης επενδύσεις όπως οι σύγχρονοι πυκνωτές στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Danube Ingrid (102 εκατ. ευρώ): το εν λόγω έργο έξυπνου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία και τη Σλοβακική Δημοκρατία θα βελτιώσει τη διαχείριση του δικτύου και θα αυξήσει την ποιότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. Θα στηρίξει επίσης την αποτελεσματική ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το έργο Πόρθος για δίκτυο μεταφοράς CO2 (102 εκατ. ευρώ): με το εν λόγω έργο μεταξύ των Κάτω Χωρών και του Βελγίου θα αναπτυχθεί ένα ανοικτής πρόσβασης δίκτυο μεταφοράς CO2 σε τρεις από τους κύριους λιμένες της Ευρώπης (Ρότερνταμ, Αμβέρσα και Λιμένας Βόρειας Θάλασσας) που θα οδηγεί σε υπεράκτιο χώρο αποθήκευσης στη Βόρεια Θάλασσα.

Η γραμμή διασύνδεσης Βουλγαρίας – Σερβίας (28 εκατ. ευρώ): αυτό το έργο προτεραιότητας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της ομάδας υψηλού επιπέδου CESEC θα βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο αιολικός κόμβος της Βόρειας Θάλασσας (14 εκατ. ευρώ): μελέτη για την υποστήριξη της εγκατάστασης ενός σημαντικού έργου για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα.

Ιστορικό

Για να μπορέσει η Ευρώπη να μεταβεί σε μια καθαρή και σύγχρονη οικονομία, είναι αναγκαίο να προσαρμοστούν οι ευρωπαϊκές υποδομές στις μελλοντικές ανάγκες του ενεργειακού συστήματος. Οι διασυνδέσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας ενοποιημένης αγοράς ενέργειας της ΕΕ, χάρη στην θα βελτιωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, θα μειωθεί η εξάρτηση από αποκλειστικούς προμηθευτές και θα προσφέρονται στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές. Η προσαρμογή αυτή είναι επίσης σημαντική προκειμένου να ευδοκιμήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να υλοποιήσει η ΕΕ τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και τη φιλοδοξία της να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως τα μέσα του αιώνα.

Επιλέξιμα για επιχορήγηση στο πλαίσιο του ΜΣΕ είναι μόνο έργα κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο που εγκρίνεται από την Επιτροπή. Ο πλέον πρόσφατος κατάλογος ΕΚΕ δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και ο επόμενος κατάλογος ΕΚΕ –ο 5ος– αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021. Ο ΜΣΕ-Ενέργεια έχει ήδη χορηγήσει, από το 2014, σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, με το 65 % να διατίθεται σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων δικτύων.

Η μελλοντική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΜΣΕ-Ενέργεια υπόκειται στην τελική συμφωνία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. Οι μελλοντικές επιχορηγήσεις θα συνάδουν με την προγραμματισμένη αναθεώρηση του κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε). Η Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει την πρότασή της για τα ΔΕΔ-Ε πριν από το τέλος του 2020, ώστε να εξασφαλιστεί ένα μακρόπνοο πλαίσιο που θα επιτρέψει στην ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που απαιτούνται για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Κατάλογος όλων των έργων που λαμβάνουν χρηματοδότηση ΕΕ στο πλαίσιο της παρούσας προκήρυξης 

Επισκόπηση των έργων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» - Ενέργεια την περίοδο 2014-2019

Τρέχων κατάλογος «έργων κοινού ενδιαφέροντος»

Εκτελεστικός Οργανισμός Καινοτομίας και Δικτύων (INEA)

Διαβάστηκε 636 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία