Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 01:41

1943: Η διαδήλωση και ο πετροπόλεμος εφήβων με Γερμανούς μέσα στο κατεχόμενο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο  Λίνος Υφαντής

Δεκέμβριος 1943. Οι Γερμανοί έχουν εγκατασταθεί στο Αγρίνιο, οι Ιταλοί αποχώρησαν λόγω της συνθηκολόγησης και η δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γερμανικής Κατοχής έχει ξεκινήσει.

Το επισιτιστικό πρόβλημα άρχισε με το που μπήκαν οι δυνάμεις κατοχής στην πόλη του Αγρινίου και ήταν έντονο σε όλη την Αιτωλοακαρνάνικη ύπαιθρο. Τα συσσίτια ήταν σε καθημερινή βάση.

Τους πάνοπλους Γερμανούς όμως περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, που δεν την περίμεναν καθόλου. Την κατάσταση πήραν στα χέρια τους οι έφηβοι της εποχής, ο κύριος όγκος των οποίων άνηκε στην περίφημη ομάδα “Αετόπουλα” της ΕΠΟΝ του ΕΑΜ, που είχε δομημένη ιεραρχία και αποτελούνταν από παιδιά και εφήβους ηλικίας  12-15 χρονών.

Η δομή που είχαν τους επέτρεψε  στις 8/12/1943 να πραγματοποιήσουν άρτιας οργάνωσης διαδήλωση μέσα στο κατεχόμενο Αγρίνιο κρατώντας πλακάτ και πετώντας τρικ με αίτημα γάλα-ψωμί-παπούτσια και παιδικά συσσίτια. Η διαδήλωση έφτασε ως το Δημαρχείο και τον Ερυθρό  Σταυρό μπροστά στους εμβρόντητους Γερμανούς και οι μικροί διαδηλωτές , πιτσιρικάδες επί της ουσίας, δεν δίστασαν να πετάξουν πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια δημοσίων κτιρίων. Οι Γερμανοί οπλισμένοι συνέλαβαν πολλούς  από αυτούς και στη συνέχεια τα άφησαν.

Δεν τόλμησαν να ανοίξουν πυρ σε 12χρονους -13χρονους διότι αυτό θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες. Ο αριθμός των παιδιών-εφήβων ανέρχονταν σε 1500. Επίσημα τα μέλη της οργάνωσης “Αετόπουλα” ανέρχονταν σε 621 στην περιοχή του Αγρινίου στο τέλος του 1943.

Οι διαδηλώσεις για το επισιτιστικό συνεχίστηκαν φυσικά και από τους μεγαλύτερους ενώ δημιουργήθηκαν και επιτροπές. Όπως όμως καταγράφει η ιστορία, η ορμητικότητα που επέδειξαν οι έφηβοι και τα παιδιά έναντι των κατακτητών ήταν ανεπανάληπτη.

Το άρθρο βασίζεται σε μαρτυρίες και σε έγγραφα του Αρχείου του Συμβουλίου της ΕΠΟΝ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που διασώζει το Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

πηγή: http://agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2706 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.