Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:17 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 23:32

Λίστες για τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανησυχεί το «κοκτέιλ» γρίπης – κορονοϊού

Πριν ξεκινήσει η διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου οι λίστες στα φαρμακεία του Αγρινίου αγγίζουν τριψήφιους αριθμούς και καθημερινά μεγαλώνουν. Τι αναφέρει και τι συμβουλεύει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος

Η φετινή πιθανή συνύπαρξη κορονοϊού και εποχικής γρίπης ήδη χτυπάει πολλαπλά καμπανάκια σε ειδικούς και κυβέρνηση, με αποτέλεσμα στα φαρμακεία να δημιουργούνται λίστες αναμονής.

Μεγάλες είναι οι λίστες που ήδη έχουν δημιουργηθεί και στα φαρμακεία της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγρινίου, λόγω της ζήτησης αντιγριπικών εμβολίων! Ο αντιγριπικός εμβολιασμός φέτος, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός για την αντιμετώπιση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που σε συνδυασμό με την έλευση της εποχικής γρίπης μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια υγειονομική πρόκληση. Η επίσημη ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησηςτων εμβολίων ξεκίνησε από προχθές, ενώ ως είθισται ο αντιγριπικός εμβολισμός θα ξεκινήσει στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου. Ωστόσο, κυρίως στο Αγρίνιο από την περασμένη εβδομάδα οι λίστες μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και ο λόγος είναι διττός, όπως αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοπάνο: «πέρσι υπήρχε πρόβλημα με την προμήθεια αντιγριπικών, δεν είχαν έρθει όλες οι παραγγελίες αμέσως, αλλαήρθαν και σε δόσεις. Συνεπώς υπήρχε φόβος ότι δεν θα έχουν όλοι εμβόλιο, αν και τελικά όλοι εξυπηρετήθηκαν. Φέτος τα πρώτα σημάδια μας δείχνουν πως πάλι θα έχουμε πρόβλημα στον αριθμό των εμβολίων, αλλά λόγω του περσινού προβλήματος που υπήρχε αρχικά και ξεπεράστηκε αργότερα, φέτος εξ’ αρχής προσπαθήσαμε και βάλαμε παραπάνω αριθμό εμβολίων στην προπαραγγελία, για να παραλάβουμε τέτοιο αριθμό αντιγριπικών, ώστε να καλύψουμε πιο σύντομα τις ανάγκες των ασθενών».

Μέχρι να έρθουν όμως τα εμβόλια και να δουν οι φαρμακοποιοί τον αριθμό των παραγγελιών που θα εκτελεστούν, δεν μπορούν να δηλώσουν με ασφάλεια πως η αγορά θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, επεσήμανε ο κ. Κοντοπάνος, ο οποίος συμπλήρωσε: «φέτος τα αντιγριπικά θα έρθουν σε τρις δόσεις. Την πρώτη δηλαδή δόση αντιγριπικών την αναμένουμε μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Η δόση αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη, η επόμενη δόση θα ακολουθήσει 15 με 20 Οκτωβρίου και η τελευταία δόση θα έρθει μεταξύ τέλος Οκτώβρη και αρχές Νοεμβρίου».

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος εξήγησε τι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην χορήγηση αντιγριπικών, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται από τους φαρμακοποιούς ως θετικό μέτρο.

«Φέτος υπάρχει μια βασική αλλαγή, η οποία είναι πολύ βασική και οι φαρμακοποιοί θεωρούμε πως είναι προς θετική κατεύθυνσή. Φέτος δηλαδή για πρώτη φορά χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο. Πλέον δεν θα μπορεί κανείς να έρθει σε ένα φαρμακείο και να ζητήσει να κάνει αντιγριπικό εμβόλιο,χωρίς νωρίτερα να του το έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του. Το θετικό σ’ αυτό είναι πως δεν θα κάνουν εμβόλιο όσοι δεν το έχουν ανάγκη και δεύτερον δεν βάζει τους φαρμακοποιούς να κρίνουν ποιος χρειάζεται και ποιος δεν χρειάζεται εμβόλιο.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος

Παράλληλα, από την Πέμπτη και έπειτα παρατηρούμε οι φαρμακοποιοί της περιοχής αύξηση στην ζήτηση αντιγριπικών. Ήδη έχουν δημιουργηθεί λίστες. Αυτή την στιγμή μια λίστα μπορεί να έχει τουλάχιστον 250 παραγγελίες εμβολίων. Το κακό όμως είναι ότι η αύξηση της λίστας των φαρμακοποιών για τα αντιγριπικά εμβόλια σημειώθηκε σε δύο μέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη και συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ζήτηση ήταν σε φυσιολογικά πλαίσια».

Μεγάλης σημασίας ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Κοντοπάνο, είναι πως ο κόσμος δεν θα πρέπει να βιαστεί να κάνει άμεσα το εμβόλιο. «Ας το κάνουν και στα μέσα Οκτωβρίου που και τότε είναι καλυμμένοι. Το εμβόλιο χρειάζεται να δράσει 10 με 15 ημέρες, συνεπώς μην βιαστούν και μείνουν ακάλυπτοι αργότερα, τον Φεβρουάριο δηλαδή.

Αντιγριπικά εμβόλια: Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

«Ο εμβολιασμός αρχίζει στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας πως η χώρα μας εξασφάλισε 4.200.000 αντιγριπικά εμβόλια για το 2020.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ασθενείς με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και ζήτησε για άλλη μία φορά την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως είναι η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.«Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πρέπει όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος και με την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας: «Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας».

«Υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς. Στη χώρα μας προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που αναφέρονται αναλυτικά στη σχετική εγκύκλιο» σημείωσε και διευκρίνισε «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».

«Με την πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φέτος θα έχουμε δεδομένα για το ποσοστό των εμβολιασμένων και τις ομάδες που εμβολιάζονται» είπε και αναφερόμενη στα παιδιά εξήγησε πως πρέπει να εμβολιάζονται όσα πάσχουν από κάποιο νόσημα, όποια έχουν στο περιβάλλον τους μωρό λίγων μηνών ή άλλο ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κώστας Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 555 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.