Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:53 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 10:37

“Απουσία κοινής στόχευσης με τη δημοτική αρχή”, διαπιστώνει για το κτιριακό ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Tα ζητήματα-και τα προβλήματα- των πανεπιστημιακών τμημάτων απασχολούν την πόλη του Αγρινίου τα τελευταία χρόνια για πολλούς λόγους και αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας και το επόμενο διάστημα καθώς κυοφορείται νέα αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα σε μια συγκυρία που συμπίπτει με την εκλογή νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι μεθοδεύσεις για τη μεταφορά στην Πάτρα δυο τμημάτων του Αγρινίου (Μηχανικών Περιβάλλοντος και Ιστορίας-Αρχαιολογίας) είναι γνωστές και αναμένεται να επανέρθουν στο προσκήνιο ωστόσο επιχειρείται από πανεπιστημιακούς και πολιτικούς κύκλους να προβληθεί ως αντίβαρο η παρουσία στο Νομό της νεοϊδρυθείσας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών.

Μόνο που από τα πέντε λειτουργούντα τμήματα της μόνο ένα εδρεύει στο Αγρίνιο, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ το δεύτερο που προοριζόταν για την πόλη, το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας , ιδρύθηκε μεν αλλά τελεί σε αναστολή λειτουργίας.

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων διανύει πλέον το δεύτερο έτος της λειτουργίας του και είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του. Το κτιριακό είναι ένα από αυτά και είναι η αφορμή της επικοινωνίας του agrinionews.gr με τον προσωρινό πρόεδρο του Τμήματος, τον κ. Γεώργιο Τσιάμη  (Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος).

Ειδικότερα ο κ.Τσιάμης ερωτήθηκε για τις εξελίξεις γύρω από τη στέγαση του Τμήματος Επιστήμης στο κτίριο της Ένωσης Αγρινίου που έχει ενοικιαστεί για το σκοπό αυτό και το οποίο κάλυπτε ανάγκες στέγασης πανεπιστημιακών τμημάτων και στο παρελθόν, μέχρι και το 2017

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο κτίριο το οποίο και θα καλύψει ζωτικές ανάγκες του Τμήματος. Ήδη χρησιμοποιείται από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, τη Γραμματεία ενώ σύντομα θα στεγάσει και τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού.

Το κτίριο διαθέτει δύο μεγάλες αίθουσες χωρητικότητας 100 και πλέον ατόμων οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη εξοπλιστεί με τα απαραίτητα έδρανα. Ωστόσο η συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού προσφέρει χρονικά περιθώρια για την επίλυση του ζητήματος, όταν και η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν θα απαιτείται.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο agrinionews.gr ο κ.Τσιάμης «ένα τμήμα δεν είναι μόνο αίθουσες. Χρειάζονται και εκπαιδευτικά-ερευνητικά εργαστήρια. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα εκπαιδευτικά εργαστήρια υπάρχουν μόλις δύο στα κτίρια του campus και είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί συμφόρηση μελλοντικά, λόγω και της χρήσης τους από άλλα τμήματα. Λύσεις μπορούν να υπάρξουν και είμαστε σε δίαυλο επικοινωνίας με την Περιφέρεια. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει εκφράσει θέληση να βοηθήσει

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσιάμης σημειώνει πως «παρόλα αυτά, δεν υπάρχει και η καλύτερη δυνατή επικοινωνία, δυστυχώς, με τη δημοτική αρχή, εν αντιθέσει με την Περιφέρεια. Στο κτίριο του campus όπου και στεγάζεται το αμφιθέατρο παραδείγματος χάρη θα μπορούσε να αναπτυχθεί πλήρως ένας ακόμη όροφος 800 με 1000 τετραγωνικά, όπου και θα μπορούσαν να στεγαστούν τέτοιου είδους εργαστήρια. Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και μπορούν να βρεθούν οι πόροι».

«Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχουμε κοινή στόχευση με τη δημοτική αρχή για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου», κατέληξε μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ιδρύθηκε ακολουθώντας τις ανάγκες της κοινωνίας για ένα σύγχρονο και πρωτοπόρο Πανεπιστημιακό Τμήμα που θα ασχολείται με την παραγωγή και την επεξεργασία των τροφίμων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της υγείας του ανθρώπου.

Αυτός είναι και ο απώτερος και φιλόδοξος στόχος του Τμήματος Ε.Τ.Τ στα πλαίσια των συνεργιών και διεπιστημονικών ροών μεταξύ και των υπολοίπων τμημάτων που απαρτίζουν τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Πατρών. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός αναμφίβολα απαιτεί τη στήριξη της αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 776 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.