Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:10 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 18:24

Το Παπαστράτειο Γυμνάσιο στον Ορεινό Βάλτο 20 χρόνια πριν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η πανδημία που βιώνει η χώρα μας έχει αλλάξει πολλές από τις συνήθειες μας και έχει επηρεάσει πολύ τις μετακινήσεις από άλλες χώρες προς την Ελλάδα. Ελπίζομε και ευχόμαστε για το καλύτερο ώστε να μπορέσει η  κόρη μας Νάνση, όπως από καιρό σχεδιάζει, να μας επισκεφθεί τον Οκτώβριο. Μας παρακάλεσε να κάνομε χώρο στο  δωμάτιο της συσκευάζοντας τα βιβλία-τετράδια-και σημειώσεις της από τα μαθητικά και φοιτητικά της χρόνια. Ταξινομώντας σε χαρτόκουτα τα βιβλία της βρήκα τρία φύλλα εφημεριδούλας  οκτασέλιδης από όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου. Στην αρχή δεν έδωσα και πολύ σημασία, αλλά όταν τελείωσε η ταξινόμηση-πακετάρισμα, αυτά τα φύλλα…περίσσεψαν!

Τους έριξα μια γρήγορη ματιά και…κόλλησα διαβάζοντας το «Παπαστράτειο Βήμα» που τα παιδιά και οι καθηγητές τους πριν είκοσι χρόνια-την σχολική χρονιά 1999-2000 είχαν την έμπνευση να συντάξουν και με την  βοήθεια της Εφημερίδας «Παναιτωλική» η Σχολική Επιτροπή του Παπαστρατείου Γυμνασίου πραγματοποίησε την έκδοση 3 φύλλων, ένα κάθε δίμηνο.

Δεν ξέρω αν συνέχισαν και τις επόμενες χρονιές, η κόρη μου ήταν στην Τρίτη τάξη, συνέχισε στο λύκειο και δεν κράτησε άλλα φύλλα παρά μόνο αυτά τα τρία.

Γράφω αυτό το κείμενο σαν αφιέρωμα για  τους άξιους καθηγητές των παιδιών του Παπαστρατείου Γυμνασίου, που εκείνη την χρονιά ήταν 440. Για το Μαθητικό Συμβούλιο-Πρόεδρος Μπαμπάνης Μιχάλης-Αντ/δρος Μπερερής Γιώργος και γραμματέας Φλωροσκούφης Άκης. Και για τους υπεύθυνους μαθητές για την έκδοση της εφημερίδας: Αρβάλη Χρυσάνθη-Αρωνιάδας Κων/νος-Δεληγιάννη Κων/να-Δουργούνογλου Θεοδώρα-Ζάχαρης Χαράλαμπος-Ζώρη Δέσποινα-Καλογερά Παναγιώτα-Καραγιάννη Γεωργία-Κατσαρού Ασπασία-Κολοβός Δήμος-Κούσουλα Κων/να-Κούσουλας Σταύρος-Κοσμά Ειρήνη-Κούτσικος Νικόλαος-Μαρκής Γεώργιος-Μήτσης Θωμάς-Μικέλα Δανάη-Μίκροβα Ειρήνη-Παπακαμμένος Χρήστος-Παπατσίρου Ευτυχία-Πεταρούδα Γεωργία-Σαλαμούρα Ευτυχία-Τσακούμης Αθανάσιος-Τσιτσιβού Μαρία-Φλωροσκούφη Παναγιώτα & Χαραμή Δανάη.

Στο δεύτερο φύλλο αντιπροσωπεία των μαθητών συνοδευόμενοι από δύο καθηγητές τους έκαναν «εορταστική αποστολή» σε απομακρυσμένα χωριά του νομού, στον Ορεινό Βάλτο και δημοσίευσαν το παρακάτω κείμενο.

Το Παπαστράτειο Γυνάσιο στον Ορεινό Βάλτο.

Παραμονές Χριστουγέννων και ήταν επιθυμία όλων να δώσουμε χαρά κυρίως σε μικρά παιδιά. Η ιδέα άνηκε στον διευθυντή μας κ. Καρακώστα: να επισκεφθούμε κάποια χωριά του Ορεινού Βάλτου, το Περδικάκι, τα Βρουβιανά και το Αυλάκι.

Μέρη γνωστά για την εξαιρετική φυσική ομορφιά τους, άγνωστα όμως ως τότε σε μας. Είμασταν έξι παιδιά, μέλη του 15/μελούς συμβουλίου του Παπαστρατείου Γυμνασίου, που είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε σ’ αυτήν την αποστολή, δηλαδή Χαραμή Δανάη, η Φαρμάκη Γεωργία, η Φραγκούλη Θεοδώρα, ο Μπαμπάνης Μιχάλης, ο Μπερερής Γεώργιος, και ο Φλωροσκούφης Νεκτάριος. Όλοι οι υπόλοιποι συμμαθητές μας ταξίδεψαν νοερά μαζί μέσα από τις εμπειρίες που τους περιγράψαμε όταν επιστρέψαμε.

Η διαδρομή αν και κουραστική λόγω των απότομων στροφών, ήταν εξαιρετικά  ευχάριστη. Τα αστεία των μαθητών με τους καθηγητές τους σε συνδυασμό με το εξαιρετικό τοπίο που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε δημιουργούσαν σε όλους μια πολύ ευχάριστη διάθεση.Η θέα των λιμνών με τα πολλά πλατάνια σιγά-σιγά αντικαταστάθηκε από ένα πιο άγριο, πιο ορεινό τοπίο. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε είχαμε φθάσει στο πρώτο χωριό, το Περδικάκι. Η εικόνα μαγευτική: γύρω-γύρω τα γεμάτα έλατα βουνά και στην μέση ένα πανέμορφο χωριό. Κι ο  καθαρός κρύος αέρας.

Είχαμε όλοι μια αίσθηση,  μοναδική, πρωτόγνωρη, μαγευτική. Προχωρήσαμε ως την πλατεία του χωριού όπου μας περίμενε μία ακόμη έκπληξη. Η πλατεία ήταν αυτή που κάθε χωριό θα ήθελε να έχει. Παντού πλακόστρωτη και στη μέση να δεσπόζει ο γέρο – πλάτανος, που το καλοκαίρι προσφέρει δροσιά σε όλους. Πιο πέρα η βρύση, απ’ την οποία παλαιότερα υδροδοτούνταν ολόκληρο το χωριό και τέσσερα πηγάδια. Παρόλο που στο χωριό έχουν χτιστεί πολλά νέα σπίτια, υπάρχουν ακόμη τα παλιά πέτρινα  σπίτια και η πέτρινη εκκλησία που δένουν αρμονικά  με το υπόλοιπο τοπίο.

Δίπλα απ’ την πλατεία βρίσκεται το δημοτικό σχολείο, όπου μας περίμενε μια θερμότατη υποδοχή. Τα μικρά παιδιά του χωριού μας περίμεναν με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά και μας έδειξαν πόσο φιλόξενοι είναι οι άνθρωποι του χωριού. Η χαρά ζωγραφίστηκε στα πρόσωπά τους όταν πήραν τα δώρα που τους προσφέραμε, αλλά και η δική μας ικανοποίηση δεν ήταν μικρότερη. Γιατί είχαμε καταφέρει τον σκοπό μας. Άλλωστε και μόνο τα βλέμματα των παιδιών αυτών ήταν για μας το μεγαλύτερο αντάλλαγμα.

Απ’ τα παιδιά αυτά μάθαμε πως οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και πως στο χωριό ακόμη ζουν άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας. Μήπως τελικά ο καθαρός αέρας είναι το μυστικό τη μακροζωίας; Ανάλογη εικόνα αντιμετωπίσαμε και από τα άλλα χωριά που επισκεφθήκαμε. Ήταν όλα εξίσου όμορφα και τα παιδιά εξίσου υπέροχα.

Όμως απ’ την αποστολή αυτή, δεν ήταν μόνο τα μικρά παιδιά που αποκόμισαν κάτι. Κι εμείς οι ίδιοι ζήσαμε μια πολύτιμη εμπειρία, που θα μας μείνει αξέχαστη. Γιατί ήρθαμε σε επαφή με παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από εμάς. Κι αποκτήσαμε λίγη ακόμη αυτοπεποίθηση, γιατί αποδείξαμε στον εαυτό μας και σε όλους τους συμμαθητές μας, πως αν θέλουμε μπορούμε να προσφέρουμε το χαμόγελο στους συνανθρώπους μας.

Ευχαριστούμε τους καθηγητές μας κύριο Δημήτριο Καρακώστα και τον κύριο Γιάννη Καβαλάρη για την ευκαιρία που μας έδωσαν να ζήσουμε αυτή την εμπειρία.

Ευχαριστήρια επιστολή από το Δημοτικό Σχολείο Περδικακίου προς το Παπαστράτειο Γυμνάσιο.

Κύριε διευθυντά του Παπαστράτειου γυμνασίου Αγρινίου σας ευχόμαστε καλή χρονιά, και σας ευχαριστούμε για τα ωραία δώρα που μας χαρίσατε. Ελπίζουμε και στην επόμενη χρονιά να μην μας ξεχάσετε. Όλο το σχολείο ενθουσιάστηκε με τα δώρα και σας ευχαριστεί θερμά. Επίσης ευχαριστεί και όλα τα παιδιά του Παπαστρατείου Γυμνασίου.

(Ακολουθούν τα ονόματα των μαθητών.)

Βασιλική-Ανδριάννα  Ντάικου

Αθηνά Κοσυφάκη

Δημήτρης Κουτσοδήμος

Νικόλαος Κουτσοδήμος

Χρυσάνθη Κοσυφάκη

Χριστίνα Κοσυφάκη

Γεωργία Γιαννικου

Αθανασία Γιαννίκου

Αφροδίτη Κατσαδούρη

Δημήτρης Τσακνής

Ξανθή Παπαδημητρίου

Κώστας Καπούλας

Ιωάννης Καπούλας

Συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτές,νηπιαγωγούς- δασκάλους και καθηγητές και σε όλα τα παιδιά που τόσα χρόνια σπουδάζουν κοπιαστικά, ώστε στην μετέπειτα ζωή τουςνα είναι σωστοί Άνθρωποι και ακολουθώντας όποιοεπάγγελμα έλαχε του καθενός να είναι ωφέλιμοι στην κοινωνία μας.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1112 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.