Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:15 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 23:51

Άγιος Καλλίνικος: Ο Νέος Άγιος του Απόκουρου της Αιτωλίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένας σύγχρονος  Άγιος  προστέθηκε  στο Αγιολόγιο  της Ορθόδοξης  Εκκλησίας  μας.

Ένας  νέος  βλαστός  της  Αποκουρίτικης  Αιτωλικής  γης, εν έτει  2020, δέχεται  το φωτοστέφανο  της  αγιότητας.

Χαίρει  και  αγάλλεται , ο χορός των  Αγίων  της Εκκλησίας  μας  που δέχτηκε ΄΄επίσημα τον εκλεκτό΄΄  επίσκοπο  των  σύγχρονων  Οσίων  Παισίου  του  Αγιορείτου, Εφραίμ του  Κατουνακιώτου , Σωφρονίου του εν Έσσεξ  και  πολλών  άλλων , στους κόλπους τους.

Σεμνύνεται  η Ι. Σύνοδος  για τον΄΄ασκητή  Επίσκοπο  και  διάφανο  Ιεράρχη΄΄  που πριν 36 χρόνια  αποτελούσε  το  ΄΄κόσμημα  και  το καύχημα΄΄ της Ιεραρχίας  της  Ελλάδος.

Καυχάται  η  γενέτειρα  Μητρόπολη  Αιτωλίας και  Ακαρνανίας, καθώς και  η  επισκοπική  του  Μητρόπολη  Εδέσσης, Πέλλης  και Αλμωπίας  για  τον νέο  Άγιό  τους.

Καμαρώνει η  γενέτειρά  του, η Αποκουρίτικη -Θερμιώτικη γωνιά της  Αιτωλίας, τα  Σιταράλωνα  του  Δήμου  Θέρμου, για  το  τέκνο  της  το Άγιο.

Τον <<Άγιο  Επίσκοπο>>,όπως τον  χαρακτήριζε  ο  Άγιος  Παίσιος  και  <<ΆγιοΙεράρχη>>  κατά  τον Μακαριστό Μητροπολίτη  Πωγωνιανής και Κονίτσηςκυρό  Σεβαστιανό.

Τον  <<ησυχαστή Ιεράρχη>>  κατά  τον  μακαριστό  Ηγούμενο  π. Γεώργιο  Γρηγοριάτη(Καμάση).

Τον  <<άγιο  άνθρωπο>>  και  <<άνθρωπο  του  θεού>>, ο οποίος  <<υπήρξε  υπόδειγμα  ταπεινού φρονήματος , πραότητος , ευγενείας, σεμνότητος, ανεξικακίας, εργατικότητος, αφιλαργυρίας, μια οσιακή  μορφή  της  Εκκλησίας της Ελλάδος>> κατά τον  μακαριστό  Αρχιμ. π.  Επιφάνειο  Θεοδωρόπουλο.

Τον Άγιο  που έλαβε πλήθος χαρακτηρισμών αμέσως  μετά  την κοίμησή του, όπως: ‘Εκλεκτός δούλος του Θεού και άγιος  Επίσκοπος’ , ‘Καλός ποιμήν’, ‘χαρισματικός ηγέτης’, ‘πολυτάλαντος κληρικός’ , ‘ευαίσθητος Αρχιερέας’, ‘ καρτερικός και γλυκύς Μητροπολίτης’, ‘Ιεροπρεπής και Ζηλωτής’, ‘κεκοσμημένος με το αγιοπατερικόν  ήθος’, ‘ένας αθόρυβος Ιεράρχης’, ‘Βυζαντινή αγιογραφία και αγιοπατερική  μεγαλοπρέπεια’, Κόσμημα της Εκκλησίας’ και  άλλα πολλά.

Αποκαλυπτικές είναι και οι μαρτυρίες  Ιεραρχών της εκκλησίας μας που τον έζησαν από κοντά.

<<Χαίρε Ισότιμε Αποστόλων>> και <<Χαίρε ομόηθε των αγγέλων>>, τον χαιρετίζει ο υμνογράφος και πνευματικό του τέκνο, Μητροπολίτης Εδέσσηςκ.Ιωήλ, ο οποίος υπογραμμίζει: <<Κλήρος και λαός ενθουσιάστηκαν με την απόφαση αυτή. Οι πιστοί, εξάλλου, τον θεωρούσαν Άγιο από την πρώτη στιγμή της κοίμησής του. Πολλά σημεία της ζωής του ήταν θαυμαστά. Είχε εκκλησιαστικό φρόνημα και συνείδηση. Ποτέ δεν κατηγόρησε κανέναν. Ήταν αφιλάργυρος. Πέθανε χωρίς να έχει ούτε μία δραχμή στην τσέπη……..Θαυματοργούσε δε ο Άγιος ακόμα και όταν ήταν επί της Γης. Μαζί με την ποιμαντική διακονία του ζούσε ασκητικά και ησυχαστικά. Ήταν ένας ασκητής Επίσκοπος και αντιμετώπιζε όλα τα θέματα με ασκητικό φρόνημα. Αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της ποιμαντικής διακονίας με υπομονή και μαρτυρικό πνεύμα, με προσευχή και πίστη στην Πρόνοια του Θεού>>.

Αλλά και, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως πνευματικό τέκνο του και αυτός ,αναφέρει για τον Άγιο Καλλίνικο: <<Είχε μεγάλα πνευματικά χαρίσματα, είχε εσώτερο βάθος, και κυρίως συνδύαζε ευφυία με έντονη πνευματική ζωή. Ως αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυς παρακολούθησα από κοντά όλη την επισκοπική του διακονία, την προσωπική του ζωή, τη σεμνότητα του, την αφιλαργυρία του, τον πόνο της καρδιάς του από όσα επληροφορείτο, το σύννουν και ευχάριστο του χαρακτήρα του, την προσευχή του,την καθαρότητα του βίου του, το εκκλησιαστικό φρόνημά του…..ήταν ησυχαστής στην καρδιά, ακαταπόνητος ποιμήν λογικών προβάτων και ιεραπόστολος δηλ. ένας δυσεύρετος συνδυασμός….Επίσης, οι θαυματουργικές του επεμβάσεις είναι πολλές. Ακόμη, όσο ζούσε ελευθέρωσε με τις προσευχές του ανθρώπους από τα δαιμόνια που τους είχαν καταλάβει>>.

<<Να γίνεις Ιερεύς….>> και όταν με είδε κληρικό, μου είπε με πολλή αγάπη: <<Πρόσεξε έχεις δύο βαριές κληρονομιές.  Την Ιερωσύνη και το όνομα Κοσμάς που πήρες.  Πρόσεξε να τα τιμήσεις>>.  Αυτά είναι τα λόγια που είπε προς τον δικό μας Επίσκοπο και Ποιμενάρχη κ. Κοσμά,  ο οποίος αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής για τον Άγιο Καλλίνικο:

<<Ως νέος υπήρξε ένας αληθινός «παιδαριογέρων». Σεμνός, ολιγόλογος , πανέξυπνος, δυναμικός, φιλόπονος, σώφρων και «διδακτικός»….. Ζούσε αγγελική ζωή και στο κήρυγμά του προσέφερε λόγο Θεού καθαρό,  ορθόδοξο, ομολογιακό, ελεγκτικό όταν έπρεπε και οικοδομούσε τους ακροατές πιστούς του. Πάντοτε η ομιλία του εσαγήνευε και ωφελούσε. Πάντοτε επιβαλλόταν με το κήρυγμά του, έστω και αν μιλούσε, πολλές φορές, χωρίς  ηχητικά μέσα. Το θείο κήρυγμά του ήταν ο πόθος της ψυχής του…..Ακόμη και σήμερα θυμούνται τα λόγια του και λένε : «Έτσι είχε πει ο Καλλίνικος. Έτσι μας δίδαξε τότε». Και υπογραμμίζει:«Στη Μητρόπολή μας και σήμερα, το άκουσμα και μόνο του ονόματος ΄Καλλίνικος Πούλος΄ αφυπνίζει και διδάσκει. Η ασκητικότητά του , η απλότητά του, η καθαρότητά του, η θυσιαστική του αγάπη, η συνεχής περιοδεία του σε όλη την τοπική Εκκλησία το ακατάπαυστο, χριστοκεντρικό και αγιοπατερικό κήρυγμά του, η άγρυπνη ανησυχία του για τον Ευαγγελισμό των πιστών και τη σωτηρία τους άφησαν ανεξίτηλη σφραγίδα».

Είναι πράγματι ευλογημένοι και χαριτωμένοι οι άνθρωποι εκείνοι που στο διάβα της ζωής του,είχαν τη χαρά και την τιμή, με καθαρά καρδιά, να γνωρίσουν ΄΄εν ζωή΄΄ αγίους, να μιλήσουν και να ζήσουν μαζί τους.

Ακόμα και ο τόπος των Αγίων που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, έζησαν, διακόνησαν, μαρτύρησαν ή οσιακά έφυγαν από τη ζωή είναι ευλογημένος.

Να γιατί είναι χαρά και ευλογία ξεχωριστή και για τη γενέτειρά του, τα Σιταράλωνα που γεννήθηκε, το Θέρμο που πήγαινε Γυμνάσιο και το νομό όλο που περπάτησε και κήρυξε τον λόγο του Θεού.

Μεγάλη και μοναδική δε είναι η χαρά, η τιμή, η ευλογία και για τους απογόνους του που βρίσκονται εν ζωή, για τους χωριανούς του, αλλά και για όσους τον γνώριζαν και συζήτησαν μαζί του.

Και ο γράφων είχε αυτή την τιμή, χαρά και ευλογία την 10ετία του 70, ως ιεροσπουδαστής εκκλησιαστικής Σχολής, με τον αείμνηστο σήμερα φίλο και συνσπουδαστή Παναγιώτη Παπαιωάννου, που ήταν από το ίδιο χωριό, να τον συναντούμε στην πατρική του οικία μαζί με τους αδελφούς του, κυρο Κωνσταντίνο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος και τον π. Ιωάννη εφημέριο Σιταραλώνων.

Οικογένεια ευλογημένη με καρπούς γεμάτους χάρη και ευλογία Θεού, που έγιναν και «τρόπων μέτοχοι και θρόνων διάδοχοι». Έτσι και «πάντα ευσχημόνωςκαι κατά τάξινγενέσθω», ήλθε και η Αγιοκατάταξη εκ μέρους της Εκκλησίας, ενός μέλους αυτής.

Για την ιστορία δε, πρώτος που έλαβε την ευχάριστη είδηση, τηλεφωνικώς στην Ελλάδα, από το Σαμπεζύ της Ελβετίας, την Τρίτη 21 Ιουλίου, όπου συνεδρίαζε το Οικ. Πατριαρχείο, από τον εκεί συντοπίτη μας π. Βασίλειο Κοτρότσιο, Γεν.Γραμματέα, ήταν ο Αρχιερατικός Θέρμου π. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος αμέσως ενημέρωσε τους δύο Μητροπολίτες, Εδέσσης και Αιτωλίας Ακαρνανίας, όπου την άλλη μέρα, ο ήχος της κάθε καμπάνας διέδωσε το ευχάριστο γεγονός σε κάθε γωνιά των Μητροπολεών τους και όχι μόνο.

Μάλιστα δε το ίδιο βράδυ της Τρίτης εκείνης, σε προγραμματισμένη ολονύκτια ακολουθία που έγινε στην Ι. Μονή ΠροδρόμμουΔερβέκιστας, ήταν και ο πρώτος που το ανήγγελε και μνημόνευσε το όνομά του μεταξύ των Αγίων, ως<< ΆγιοςΚαλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης>>.

Εμείς δοξάζουμε το όνομα του Τριαδικού μας Θεού που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, αν και εμείς για <<άλλα μεριμνούμε και  τυρβάζουμε>>   και στέλνει τους Αγίους του ευλογία και στήριγμα γι’αυτούς που πιστεύουν και τους επικαλούνται.

Έτσι και η Αποκουρίτικη γωνιά της Αιτωλίας χαίρει ιδιαιτέρως για τον Άγιό της και επικαλείται τις πρεσβείες του, μετά των άλλων Αγίων της.

Η εκκλησία μας θα τιμά την μνήμη του στις 8 Αυγούστου, ημέρα της Κοίμησής  Του.

Φέτος για πρώτη φορά τιμήθηκε με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στην μεν Έδεσσα με την παρουσία όλων των κληρικών της Ι. Μητρόπολης που είχαν προσκληθεί από τον Μητροπολίτη τους κ. Ιωήλ και δύο ακόμη αρχιερέων, του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο οποίος χοροστάτησε και μίλησε κατά τον πανηγυρικό εσπερινό.

Ιστορική μέρα ήταν και για την γενέτειρά του τα Σιταράλωνα, όπου με κάθε λαμπρότητα και προσέλευση επισήμων του Δήμου Θέρμου και πλήθος πιστών και από τα γύρω χωριά τιμήθηκε ο Άγιός μας.

Κατά την πανηγυρική  Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, προεξήρχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας – Θέρμου Αρχ. Π. Θεόκλητος Ράπτης, με συνλειτουργούς του,τον Αρχ. Π. Ζαχαρία  Σπυρόπουλο της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Μάνδρας και τονπ. Ευάγγελο Παναγιωτόπουλο, εφημέριο Σιταραλώνων.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο, τις αρετές και την αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλινίκου, του δικού μας Αγίου.

Το Απολυτίκιο που ακολουθεί είναι ανασκευή νέα που έχει τύχει τις ευλογίες του Ποιμενάρχη μας και μπορεί να ψάλλεται στις ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Παμφίας – Θέρμου και όχι μόνο.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ

(Εις τους Αιτωλούς Αγίους περιοχής Απόκουρου – Θέρμου)

Ήχος γ (θείας Πίστεως)

Χαίρει έχουσα η Αιτωλία

Εννεάριθμονχορόν αγίων,

του Αποκούρου τα θεία βλαστήματα.

Διονύσιον, Κάλλιστον, Χρύσανθον,

συν δυσίνΙακώβοις , Ευγένιον.

Θεωνάν τε ΚοσμάνΙσαπόστολον

και Καλλίνικον, εσχάτως εκλάμψαντα.

Ιερώτατοι , Χριστόν ικετεύσατε,

Διωρήσασθαιημίν το μέγα έλεος.

Δια πρεσβειών των Αγίων του Αποκούρου

<< Χαίρετε εν Κυρίω>>

Αθανάσιος   Ζέρης

Δάσκαλος  –  Ιεροψάλτης

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 699 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.