Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:26 πμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 18:07

«Κόντρες» στη Βουλή για το 5G: Ευρύτατη συναίνεση αλλά και θεωρίες συνωμοσίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε ανθολόγιο απόψεων που οδηγούν σε συγκρούσεις αλλά και με ευρύτατη επί της αρχής συναίνεση, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία δικτύου 5G.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξηγήσει σε όλους τους τόνους τα ευεργετήματα της νέας τεχνολογικής υποδομής, τονίζοντας πως η συχνότητα στην οποία θα εκπέμπει το 5G χρησιμοποιείται ήδη στη χώρα μας και βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση επιμένει και στηλιτεύει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της εταιρείας που ελέγχει το νέο δίκτυο, ή ακόμα επιστρατεύει και θεωρίες συνωμοσίας για τον επιβλαβή στην υγεία χαρακτήρα του νέου δικτύου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ευνοεί τις ολιγοπωλιακές εταιρείες

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάριος Κάτσης, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ευνοεί τις ολιγοπωλιακές εταιρείες, αντί να στρέψει τα κονδύλια για το 5G στην ανάπτυξη μικρομεσαίων καινοτόμων εταιρειών.

«Το υπερταμείο δεν χρειάζεται άλλη δημόσια περιουσία. Κάναμε πρόταση στις επιτροπές να αξιοποιήσετε την αναπτυξιακή τράπεζα. Μην επικαλείστε το μεσοπρόθεσμο του 2011, γιατί οι διατάξεις του δεν έχουν λόγο να υφίστανται», είπε.

Βολές και από το ΚΙΝΑΛ

«Συνεχίζετε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται τώρα υποκριτικά να επιτεθεί στο υπερταμείο», είπε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Λεωνίδα Στολτίδη, να προσθέτει: «Εχετε, κύριοι επιχειρηματικών ομίλων, φορτώσει πολλά G στις πλάτες των εργαζομένων. Είστε μια σφιχτή παλάμη που προσπαθείτε να κρατήσετε την τεχνολογική εξέλιξη σε μια χούφτα επιχειρηματιών».

ΜέΡΑ 25: «Το πρόβλημα είναι η χρεοδουλοπαροικία

«Το πρόβλημα είναι η χρεοδουλοπαροικία», είπε στο γνωστό του ύφος ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, και πρόσθεσε: «Η χώρα μας δεν έχει εξουσία να αποφασίσει πώς θα ξοδέψει τα χρήματα από τις δημοπρασίες για πώληση συχνοτήτων 5G. Σας ακούω, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στις κριτικές σας στην κυβέρνηση, αλλά φωνασκείτε αντιστρόφως ανάλογα με το βάρος όσων λέτε. Μπορείτε να δεσμευτείτε για ρήξη με τρόικα ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες;».

Θεωρίες συνωμοσίας από τον Βελόπουλο

Από τις τοποθετήσεις πάντως ξεχώρισε αυτή του επικεφαλής της Ελλληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος -έστω και κομψά- αναπαρήγαγε τις θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονται. «Είστε καλά; Ακούστε τι είπε η υπουργός Περιβάλλοντος του Βελγίου: Δεν μπορώ να καλωσορίσω αυτή την τεχνολογία, γιατί οι εταιρείες δεν σέβονται τα όρια ακτινοβολίας και οι κάτοικοι των Βρυξελλών δεν είναι ινδικά χοιρίδια για να τους την πουλήσω. Για εσάς όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας είναι πειραματόζωα, όπως τους κάνατε πειραματόζωα με τα μνημόνια και εσχάτως με τον κορωνοϊό», σημείωσε.

Ζαριφόπουλος: Οι συχνότητες δεν θα αλλάξουν

Απαντήσεις στα ερωτήματα έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως οι συχνότητες δεν θα αλλάξουν και πως ήδη χρησιμοποιούνται από την Digea και το αγροτικό δίκτυο. Σημείωσε δε πως η Ελλάδα θα κινηθεί στα χαμηλότερα όρια ακτινοβολίας διεθνώς, προσθέτοντας πως δεν αλλάζει τίποτα στα ζητήματα συχνότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί της αρχής το νομοσχέδιο απολαμβάνει ευρύτατης στήριξης, καθώς πέραν της ΝΔ, «ναι» ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 824 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/