Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 14:14

“Ο έπαινος στο Αγρίνιο” για το αθλητικό μουσείο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έπαινο στο Αγρίνιο αποδίδει το «Βήμα της Κυριακής» σε πρόσφατο δημοσίευμα στην ενότητα αθλητισμός της εφημερίδας.

Πρόκειται για άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος και επί σειρά ετών πρόεδρος του Π.Σ.Α.Τ. Πέτρος Λινάρδος που επαινεί τη σοβαρή και αξιέπαινη προσπάθεια της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου και του Διονύση Μπαμπαρούτση ως ιδρυτή για τη λειτουργία Αθλητικού Μουσείου στο Αγρίνιο.

Έιναι μουσείο-ίσως άγνωστο στο ευρύ κοινό – που λειτουργεί κατα διαστήματα  με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα από τα σχολεία του Αγρινίου.

Το άρθρο φιλοξενείται στη στήλη «ενστάσεις και προτάσεις» του κ. Λινάδρου και έχει ως εξής:

Ο ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Οι ρίζες του Αθλητισμού του Αγρινίου ανάγονται στην πρωτοπορία των συλλόγων που ιδρύθηκαν στον αστερισμό των Ολυμπιακών Αγώνων πριν και μετά το 1896. Ένα από τα σωματεία που συνέπηξαν τον Σ.Ε.Α.Γ.Σ. (αργότερα Σ.Ε.Γ.Α.Σ.) ήταν και του Αγρινίου. Η πράξη αυτή έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στον Ε ελληνικό αθλητισμό καθώς όλα τα αθλήματα είχαν στέγη τον Σ.Ε.Α.Γ.Σ. επί τρεις περίπου δεκαετίες και πολλά χρόνια αργότερα. Ένα από τα ιδρυτικά σωματεία είναι ο Ηρακλής Αγρινίου, και μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί περισσότεροι των πενήντα συλλόγων με ενδεικτική αναφορά στον Παναιτωλικό και τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου (Γ.Ε.Α.). Αυτά αναφέρονται ως υπόβαθρο του αθλητικού προφίλ μιας σημαντικής πόλης της Δυτικής Ελλάδας. Αξιόλογο δείγμα η δημιουργία και η συνεχής ανάπτυξη ενός μουσείου, γεγονός που δεν συναντάται συχνά.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αυτή πρωτοβουλία ανήκει σε έναν διακεκριμένο αθλητή στίβου στις μεσαίες αποστάσεις κατά την δεκαετία 1962-1972 τον Διονύση Μπαμπαρούτση, καθηγητή Φυσικής Αγωγής , ο οποίος έχει δημιουργήσει με πάθος και υπομονή ένα-παράδειγμα προς μίμηση-Αθλητικό Μουσείο, ευρύτατου θεματικού φάσματος. Στεγάζεται στο κτίριο της ιστορικής Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου(κληροδότημα Παπαστράτου) σε χώρο 350τ.μ., με αυτοτελείς αίθουσες και κατάλληλες προθήκες. Αρκεί να αναφερθεί ότι το Μουσείο επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 5000 παιδιά των σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα το Μουσείο οργανώνει ειδικές θεματικές εκθέσεις. Το εκθεσιακό υλικό έχει ως βάση τον Ολυμπισμό ( η τελευταία αφορούσε τους σύγχρονους Ολυμπιονίκες αλλά και γενικότερα τους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γνωστούς και ως (OLYMPIANS).

Σημασία έχει ότι το Αθλητικό Μουσείο Αγρινίου πέραν των βασικών τεκμηρίων προσφέρει και αρχειακό υλικό πρόσφορο σε ερευνητικό ενδιαφέρον υλικό π.χ. σώματα αθλητικών εφημερίδων που έχουν καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1980 μέχρι το 2016( ακόμη και φιλοτελιστές θα ικανοποιηθούν με τις ελληνικές εκδόσεις γραμματοσήμων με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν χρήζει βέβαια περαιτέρω παρότρυνσης το γεγονός ότι αυτής της μορφής επιτεύγματα πρέπει να έχουν πολύπλευρη στήριξη από κάθε πλευρά για την ανιδιοτελή προσφορά στη σύνδεση της άθλησης με την κοινωνία και τη Γνώση ως στοιχείο Πολιτισμού και Παιδείας.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 939 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.