Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:58 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 20:35

Νοσοκομείο Αγρινίου: Προβλήματα ή προσχήματα;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπογράφηκαν 4 προσλήψεις γιατρών για το ΤΕΠ!

4 θέσεις (2+2) γιατρών προκηρύσσονται ακόμη για τα Νοσοκομεία Αγρινίου & Μεσολογγίου

Λίγες ώρες μετά την ενημέρωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, την Τρίτη 15/9  για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Τέσσερις μόνιμοι γιατροί το αμέσως προσεχές διάστημα αναλαμβάνουν υπηρεσία στο Νοσοκομείο Αγρινίου, καθώς όπως πληροφορείται η «Σ» η προκήρυξη του 2018 για στελέχωση του αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αγρινίου, αποδίδει καρπούς. Συγκεκριμένα ένας καρδιολόγος (επιμελητής Α), ένας χειρουργός (επιμελητής Α), ένας παθολόγος (επιμελητής Β) και ένας Αναισθησιολόγος (επιμελητής Β) πιάνουν δουλειά τις επόμενες ημέρες και θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το φόρτο εργασίας, που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί των κλινικών. Σημειωτέον ότι όλες αυτές οι προσλήψεις αφορούν τις λεγόμενες ειδικότητες αιχμής, που είναι πάντα απαραίτητες σε ένα νοσοκομείο.

Πέραν τούτου, όπως πληροφορείται η «Σ», στην νέα προκήρυξη που θα βγάλει το Υπουργείο Υγείας για μόνιμες θέσεις γιατρών θα συμπεριλαμβάνονται και τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, που έμειναν εκτός από την τελευταία προκήρυξη. Συγκεκριμένα οι θέσεις ενός Παιδιάτρου και ενός Γυναικολόγου για το Νοσοκομείο Αγρινίου και για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου ενός Καρδιολόγου και ενός Νεφρολόγου, έχουν λάβει όλες τις «ενδιάμεσες» εγκρίσεις και είναι θέμα χρόνου η τελική υπογραφή από το Υπουργείο για την έκδοση της προκήρυξης.

Η ενίσχυση αυτή έρχεται να προστεθεί στις προσλήψεις προσωπικού που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα από την έναρξη της πανδημίας. Όπως κατέγραψε η «Σ» στο χθεσινό της φύλλο το τελευταίο οκτάμηνο στο Νοσοκομείο Αγρινίου έγιναν 73 προσλήψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμός που κάλυψε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κενά, ενώ αναφορικά με τους γιατρούς έγιναν έξι προσλήψεις ορισμένες από αυτές (ένας βιοπαθολόγος, ένας καρδιολόγος και ένας πνευμονολόγος – φυματιολόγος) σε ειδικότητες αιχμής ή που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Σε αυτές τις προσλήψεις έρχονται να προστεθούν οι τέσσερις νέες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, που προαναφέρθηκαν, για το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αγρινίου. Πρόκειται συνολικά για μία ενίσχυση σε προσωπικό που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ακόμη κι αν την υποεκτιμά. Με δεδομένο μάλιστα ότι, όπως έγινε γνωστό κατά την ενημέρωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου, που εξ’ αντικειμένου διαχειρίζεται περιστατικά κορονοϊού (ύποπτα και μη), υπηρετούν ήδη επτά γιατροί και προστίθεται ένας ακόμη παθολόγος, προκύπτουν εύλογες απορίες για το κατά πόσο τελικά ισχύουν όσα ελέχθησαν από την πλευρά των υγειονομικών εξ’ αφορμής του ορισμού του Νοσοκομείου ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό τι ακριβώς πρακτικά σημαίνει Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό και τι είναι αυτό που έχει ζητηθεί από το Νοσοκομείο Αγρινίου να κάνει. Πάντα σύμφωνα με όσα ελέχθησαν κατά την ενημέρωση των φορέων της πόλης από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, αυτό που έχει ζητηθεί από το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι εκτός από το χώρο για τα ύποπτα περιστατικά, που λειτουργεί ήδη, να διατεθούν και δύο θάλαμοι για επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού, που θα παρουσιάζουν συμπτωματολογία που δεν απαιτεί διασωλήνωση και εισαγωγή στη ΜΕΘ. Είναι αδύνατον ή επισφαλές κάτι τέτοιο, όταν υπάρχουν επτά υπηρετούντες παθολόγοι και αύριο – μεθαύριο γίνονται οκτώ;  Ή μήπως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον από χωροταξική άποψη, όταν μιλάμε για ένα από τα πιο καινούργια νοσοκομειακά κτίρια της χώρας, που διαθέτει πολύ ικανοποιητικούς χώρους; Αρκεί βέβαια να γίνεται μια ορθολογική χρήση των επιμέρους χώρων και να μην δημιουργούνται, παραδείγματος χάριν, προθάλαμοι… για ορισμένα γραφεία… Κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου.  Ή μήπως λείπει ο εξοπλισμός των θαλάμων, όταν υπάρχουν κλινικές που στα ετήσια στατιστικά τους έχουν πληρότητα, που κυμαίνεται πέριξ του 50% και εύκολα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εκεί εξοπλισμός;

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που αναδεικνύεται από τους υγειονομικούς είναι αυτό της προμήθειας αναλυτή για τα τεστ κορονοϊού, πράγμα που όπως λέγεται, θα μειώσει έτι περαιτέρω το χρόνο της απάντησης και θα διευκολύνει την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών. Από τη στιγμή όμως που το προσωρινό πρόβλημα, που υπήρξε με τη διενέργεια των τεστ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αποκαταστάθηκε και τα Νοσοκομεία της χώρας μπορούν εκεί εκ νέου να διενεργούν δωρεάν τα τεστ, γιατί καθίσταται τόσο επιτακτική η ανάγκη της προμήθειας αναλυτή, όταν μιλάμε για ένα τόσο μικρό αριθμό ασθενών με κορονοϊό, που θεωρητικά καλείται το νοσοκομείο να περιθάλψει; Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν ανεστάλη μεταξύ άλλων και η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπως πληροφορείται η «Σ», παρατηρήθηκε το φαινόμενο μιας απότομης (τεχνητής ή μη, ίσως να μην έχει σημασία επί του παρόντος) αύξησης των έκτακτων – επειγόντων χειρουργείων, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε αναλυτής στο Αγρίνιο. Τα τεστ γίνονταν κανονικά και τα επείγοντα (εντός ή εκτός εισαγωγικών) χειρουργεία επίσης γίνονταν κανονικά και μάλιστα αυξήθηκαν. Πως λοιπόν τώρα έγινε τόσο απαραίτητη η προμήθεια αναλυτή;

Αυτά είναι μόνο δύο σημεία που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το αν υπάρχουν όντως στο Νοσοκομείο Αγρινίου τόσες πολλές ελλείψεις που να καθιστούν αδύνατη τη νοσηλεία δύο ασθενών με κορονοϊό ή αν κάποια επιμέρους θέματα λειτουργούν ως προσχήματα….

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 911 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.