Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:02 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 14:29

Συνεργασία Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων με αμκε «Πελαργός» για την προστασία των γυπών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας « Πελαργός»  στο πλαίσιο δράσης για την προστασία των γυπών στην περιοχή ευθύνης του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η λειτουργία του πειραματικού κλωβού ως χώρου υποδοχής, περίθαλψης , εγκλιματισμού και επανένταξης όρνιων με παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και ιδίως των κτηνοτρόφων. Υπογραμμίζεται πως η αναφερόμενη διαδικασία είναι συμπληρωματική και αποτελεί μια ολοκληρωμένη επέκταση της ήδη υπάρχουσας δράσης του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ που χρηματοδοτήθηκε από τους οργανισμούς VCF και MAVA.

Το όρνιο έχει υποστεί σοβαρή μείωση του πληθυσμού του τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα ενώ η περιοχή μας φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους μετά την Κρήτη. Επίσης χαρακτηρίζεται ως «Απειλούμενο»  στην λίστα της IUCNενώ η οικολογική του λειτουργία και η  άμεση χρησιμότητα του ως πτωματοφάγο είδος είναι σημαντική.

Οι επιμέρους δράσεις της συνεργασίας αφορούν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κτηνοτρόφων Αρακύνθου και τη δημιουργία δικτύου κτηνοτρόφων- συνεργατών, την συνεργασία με σφαγεία της γύρω περιοχής για την τροφοληψία των γυπών, την παρακολούθηση μέσω καμερών της διατροφής τους και της συμπεριφοράς τους καθώς επίσης και την καταγραφή και παρακολούθηση των πληθυσμών τους. Ο εμπειρογνώμονας που θα απασχοληθεί με την υλοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι ο κ. Γιάννης Ρουσόπουλος , Ορνιθολόγος , με την στήριξη των αρμόδιων στελεχών του Φορέα Διαχείρισης.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε  εκ μέρους το Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων ο Πρόεδρος του κ. Φώτης Περγαντής κι εκ μέρους της αμκε « Πελαργός» ο Πρόεδρός της κ. Ροδόλφος Ράλλης παρουσία του Ορνιθολόγου -εμπειρογνώμονα κ. Γιαννη Ρουσόπουλου, του Συντονιστή του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ. Γιάννη Σελιμά και του Προϊσταμένου του Τμήματος Εποπτείας-Φύλαξης & Εφαρμογών Διαχείρισης κ. Γιάννη Κασβίκη.\

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 634 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.