Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 17:43

Όλοι συμφωνούν πως το νοσοκομείο Αγρινίου χρειάζεται ενίσχυση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η απειλητική επιστροφή του κορωνοϊού και το γεγονός πως πλέον το νοσοκομείο Αγρινίου λειτουργεί και ως «νοσοκομείο αναφοράς» αποτέλεσαν τις δύο αφορμές τις σημερινής σύσκεψης που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η συνάντηση με τη συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης αποτέλεσε πρωτοβουλία των νοσοκομειακών γιατρών και του προσωπικού με σκοπό να υπάρξει ευρεία συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας γύρω από το αίτημα της ενίσχυσης του νοσοκομείου.Ένα αίτημα βέβαια διαχρονικό που σε αυτή τη συγκυρία προβάλλεται με μεγαλύτερη έμφαση λόγω της πανδημίας

«Το ζητούμενο δεν είναι το Νοσοκομείο Αγρινίου να είναι νοσοκομείο αναφοράς ανάγκης ή να προφασιστεί τις ελλείψεις του για να αποποιηθεί τον ρόλο του. Είναι να γίνει νοσοκομείο αναφοράς ουσίας και να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως , καλύπτοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο του στην λοιπή νοσηρότητα», είχε αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε μια σφαιρική παρέμβαση της και σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κώστας Μπακόπουλος.

Τα αιτήματα βέβαια στηρίχθηκαν απ όλους όσους πήραν το λόγο στη συνάντηση η οποία πάντως πέραν της ανταλλαγής απόψεων δεν κατέληξε σε κάποιο συγκείμενο πλαίσιο ενεργειών αν και προτάθηκε από το Εργατικό Κέντρο η διοργάνωση κινητοποίησης έξω από το νοσοκομείο.

«Το νοσοκομείο με τη στελέχωση που έχει δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στο ρόλο του σαν νοσοκομείο διαλογής. Πώς να ανταποκριθεί ως νοσοκομείο αναφοράς;  Δηλαδή να φιλοξενήσει άτομα από οποιαδήποτε περιοχή με covid 19. Με αυτή τη στελέχωση αδυνατούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και ασφάλεια σε αυτόν τον καινούργιο ρόλο. Σε καμία περίπτωση δεν αρνηθήκαμε το ρόλο. Δε θέλουμε να σκοτώνουμε το πρόβλημα. Ωστόσο αυτά τονίσαμε αυτά ζητήσαμε. Δεν επιδοθήκαμε σε τεχνάσματα με φουσκωμένα νούμερα. Θέλουμε όμως να ληφθούν υπόψιν οι αιτιάσεις μας», ανέφερε ο κ. Μπακόπουλος εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια για το γεγονός πως τα αιτήματα δεν έγιναν αποδεκτά από τους αρμοδίους.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο κ. Μπακόπουλος την κατάσταση σε γενικό αλλά και τοπικό επίπεδο αναφέροντας τα εξής: «  Ερχόμαστε λοιπόν στο τώρα και κοιτάμε τι πραγματικά έγινε και σαν γενικότερο σύστημα υγείας και σαν νοσοκομείο. Λίγοι αριθμοί ενδεικτικά. Πάρθηκαν 4.500 άτομα ως επικουρικό προσωπικό, έκλεισαν κάποιες τρύπες και στοιχειωδώς βοηθούν. Στον εξοπλισμό είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από την αρχή που υπήρχε οδηγία “δεν είναι παντού απαραίτητα τα γάντια πλύντε τα χέρια σας”. Όμως υπάρχουν ακόμη ελλείψεις. Τι θα γίνει σε μια πραγματική δεύτερη έξαρση; Εταιρείες αισχροκερδούν. Έχει μειωθεί ο χρόνος για τα τεστ αλλά ο αριθμός τους δεν επαρκεί. Οι υγειονομικοί εξετάζονται με το σταγονόμετρο. Είναι πολύ λιγότερα τα τεστ από όσα θα χρειαζόντουσαν όταν άνοιξε ο τουρισμός. Είναι σημαντικό να έχουμε τεστ για την ιχνηλάτηση σε περίπτωση δεύτερου κύματος. Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Ακούγεται ότι το ΕΣΥ είναι θωρακισμένο από επίσημα χείλη. Ακούστε τα νούμερα. Πάρθηκαν μόνο 460 επικουρικοί ιατροί για τον κορωνοϊό για τους οποίος υπήρξε και επίσημη δήλωση ότι δεν είναι απαραίτητοι. 82 οργανικές θέσεις προκηρύχθηκαν προ ολίγου καιρού και τρέχουν κάποιες παλιές προκηρύξεις και ορισμένες των ΤΕΠ. Οι ελλείψεις είναι γύρω στις 5.000. Δεν αντιμετωπίζεται ο κορωνοιος έτσι. Με αυτές τις ελλείψεις θα λειτουργούσαν τα νοσοκομεία στοιχειωδώς. Κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Πρέπει να καλυφθούν οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία. Ο θεσμός του επικουρικού έχει τελειώσει. Καμία πρόσληψη λοιπόν στο νοσοκομείο Αγρινίου. Οργανική θέση παθολόγου που προκηρύχθηκε προ οκτώ μηνών για το νοσοκομείο μας τώρα είναι έτοιμη να εγκριθεί. Ψάχνουμε τους επικουρικούς με το… τουφέκι»

Πρόσθεσε εξάλλου τα εξής ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών: «Από την παθολογική φεύγουν κάποιοι ειδικευόμενοι. Χωρίς τμήμα κορωνοΐου αυτή τη στιγμή αδυνατεί να καλύψει με ασφαλείς τις εφημερίες. Τη στιγμή που νοσηλεύονται πενήντα με εξήντα άτομα και άλλα τόσα έρχονται στα επείγοντα. Τι θα γίνει αν υπάρξει κύμα κορωνοΐου; Πώς θα υπάρξει αυτόνομο τμήμα κορωνοΐου που θα θέλει ξεχωριστό γιατρό για να παρακολουθεί;  Προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η παιδιατρική κλινική. Λειτουργεί με τέσσερις παιδιάτρους και με έναν από τις ΤΟΜΥ. Από μέσα ατομικής προστασίας σε δεύτερο κύμα δεν φτάνουν ούτε για δέκα μέρες. Κάποια μόνιτορ που ζητήσαμε δεν έχουν παρθεί και το σημαντικότερο είναι το τεστ μοριακού ελέγχου που ζητήσαμε. Δεν έχουμε πάρει ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση. Η ύπαρξη του είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τη διαχείριση των περιστατικών. Δίχως αυτόν ο χειρουργικός τομέας πρέπει να κλείσει. Είναι θέμα διακίνησης. Ας μη μιλήσουμε για θαλάμους αρνητικής πίεσης και λοιμωξιολόγους. Είναι πολυτέλειες…» .

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του  Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παναγιώτη Κανελλόπουλου που ανέφερε πως «η ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή. Ο αριθμός ιατρών στον παθολογικό τομέα είναι τόσο οριακός που η εφημερευση του νοσοκομείου είναι ανασφαλής. Η εφημερευση παθολόγου με ελάχιστους ειδικευόμενους σε τρεις ορόφους είναι ανέφικτη με την παρουσία του κορωνοϊού. Οι χώροι που έχουν επιλεγεί για τη νοσηλεία πιθανών περιστατικών συμφορίζονται. Η προκήρυξη θέσης επικουρικού ιατρού σε αυτές τις συγκυρίες είναι πολύ δύσκολη. Πώς να εργαστεί σε προβληματικά τμήματα; Είναι μη ελκυστικό. Δεν θα έρθει κανένας. Δεν επιλέγουν κάτι που είναι πάρα πολύ κακό εργασιακά».

Τη συζήτηση συντόνισε ο ιατρός-ακτινολόγος Βασίλης Κωστάρας ενώ το λόγο πήραν ο αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής (καθώς ο δήμαρχος απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων της ΚΕΔΕ), εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων όπως η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Χριστίνα Σταρακά , ο Τίμος Παπανικολάου της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο Γιώργος Καραμητσόπουλος της «Συμμαχίας Πολιτών», εκπρόσωποι φορέων όπως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν.Κατσιγιάννης και η αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαρία Γκάτση, ο πρόεδρος του  Ιατρικού Συλλόγου Παντελής Παπαθανάσης και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γιάννης Τσιτσέλης. Μίλησαν εξάλλου εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομείου και ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Αγρινίου Βασίλης  Σκόρδας.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 721 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.