Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:03 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 17:53

Σχολεία: Τι θα συμβαίνει όταν ένας μαθητής δεν φοράει μάσκα – Ποιοι εξαιρούνται

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Αναλυτικές πληροφορίες για τις μάσκες και τον κανονισμό που θα ισχύει στα σχολεία περιλαμβάνει η ΚΥΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας. Με την ΚΥΑ ρυθμίζονται όλες οι παράμετροι όπως, μεταξύ άλλων, οι μετακινήσεις μαθητών και οι εκδηλώσεις, τα κυλικεία, τα αντισηπτικά και τα γενικότερα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται στα σχολεία.

Το δεύτερο άρθρο της ΚΥΑ εστιάζει στις μάσκες στα σχολεία. Σύμφωνα με την απόφαση «η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων».

Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού τονίζεται ότι «ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας».

Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,
γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,
δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Διευκρινίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης. Η ΚΥΑ ορίζει ότι από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Τι θα συμβαίνει όταν ένας μαθητής δεν φοράει μάσκα

Στην ΚΥΑ για τα σχολεία υπάρχει ειδική παράγραφος που εξηγεί τη διαδικασία που θα ακολουθείται από τη διοίκηση του σχολείου όταν ένας μαθητής δεν τηρεί τα μέτρα και, συγκεκριμένα, δεν φορά μάσκα.

Στην παρ. 7 του άρθρου 2 σημειώνεται ότι «σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.»

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 560 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.