Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:19 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 22:06

Αιτωλοακαρνανία – Φοιτητική στέγη στα δύο…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Που κυμαίνονται τα ενοίκια σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Οι φοιτητές μοιράζονται τα έξοδα και επιλέγουν συγκατοίκηση

Του Κωνσταντίνου Χονδρού

Ξεκίνησαν σιγά – σιγά οι νέοι φοιτητές να έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στο Αγρίνιο και αφού πρώτα πραγματοποίησαν την ηλεκτρονική τους εγγραφή στο Υπουργείο Παιδείας, προχωρούν στη δεύτερη φάση, στην εγγραφή τους στα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης και στην εύρεση στέγης.

Ακόμη πάντως, σύμφωνα με τον Αγρινιώτη μεσίτη Στράτο Καλύβα, δεν έχουν έρθει πολλοί φοιτητές, ωστόσο σε έντονο βαθμό φέτος διαπιστώνεται η ενοικίαση στέγης από δύο φοιτητές μαζί, όπως γίνονταν δεκαετίες πριν ανά την Ελλάδα και κυρίως στη Αθήνα. Ο λόγος που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι η οικονομική κρίση.

«Η προτίμηση των φοιτητών επί το πλείστον όλα τα χρόνια είναι για διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης και εν συνεχεία κοντά στη σχολή. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούσαν και επιθυμούν επιπλωμένα διαμερίσματα, αλλά στο Αγρίνιο δεν υπάρχουν πολλά τέτοια. Όσο ο καιρός περνάει έρχονται περισσότεροι φοιτητές. Αυτές τις μέρες ήρθαν οι πρώτοι και αναμένεται το επόμενο διάστημα το όποιο «κύμα» υπάρχει για τις σχολές του Αγρινίου» ανέφερε ο κ. Καλύβας.

Ο Στράτος Καλύβας – Μεσίτης

Σε γενικότερο επίπεδο είναι ευκολότερη η αναζήτηση φοιτητικής στέγης τη φετινή χρονιά, αλλά με αυξητικές τάσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας πλην της Αιτωλοακαρνανίας! Εξαίρεση στο «ράλι των τιμών» καταγράφεται πέραν του νομού, στην Ξάνθη, στα Ιωάννινα, στον Πύργο, στη Σητεία – Ιεράπετρα, στη Σπάρτη, στην Καρδίτσα, στην Καβάλα και στη Φλώρινα. Οι τιμές στις άνωθεν περιοχές, παραμένουν σταθερές ή και καταγράφουν μικρές απώλειες στην ανώτατη ζητούμενη τιμή. Στο Αγρίνιο οι τιμές έχουν παραμείνει οι ίδιες σε σχέση με πέρσι!

Στο Αγρίνιο, τα δεδομένα στην εύρεση φοιτητικής στέγης δεν έχουν αλλάξει, αν και οι φοιτητές έχουν περιοριστεί στη μίσθωση γκαρσονιερών μέχρι και 40 τ.μ. Ο περιορισμός αυτός, όπως σημειώνει ο μεσίτης Στράτος Καλύβας, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 ετών στο Αγρίνιο η ανοικοδόμηση είναι απολύτως μηδενική, με μόνη εξαίρεση την περσινή  χρονιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια να έχουν «πιάσει» σχεδόν όλα τα δυάρια και τριάρια, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια αναζητούσαν και φοιτητές προφανώς για συγκατοίκηση. Σχετικά με τις τιμές ο κ. Καλύβας αναφέρει στη «Σ»: «οι τιμές δεν έχουν αλλάξει. Οι ιδιοκτήτες φοβούνται μήπως φύγουν οι σχολές από το Αγρίνιο και διατηρούν σταθερές τις τιμές. Αυτή τη στιγμή οι φοιτητές αναζητούν γκαρσονιέρες μέχρι 40 τ.μ. των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από 200 έως 250 ευρώ ανάλογα αν είναι στο κέντρο και σε καλή κατάσταση. Οι ακριβές γκαρσονιέρες είναι αυτές που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, στο κέντρο του Αγρινίου και σχετικά καινούριες. Αναγκαστικά πλέον οι φοιτητές θα μοιραστούν ένα σπίτι στην περιοχή μας, τόσο για τα έξοδα, όσο και για την έλλειψη σπιτιών – φοιτητικής στέγης.

Στο Μεσολόγγι, σε σχέση με το παρελθόν που οι φοιτητές στο ΤΕΙ ήταν πολλαπλάσιοι, υπάρχει κατάρρευση. Οι τιμές είχαν ξεφύγει και είχαν κατασκευαστεί πολλές γκαρσονιέρες με αποτέλεσμα τώρα η ζήτηση να είναι συγκριτικά μικρότερη από την προσφορά. Ως προς τις τιμές στο Μεσολόγγι για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονται μέχρι 200 ευρώ. Στη Ναύπακτο υπάρχει πρόβλημα λόγω Airbnb, όμως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Από την Παρασκευή ξεκίνησαν οι φοιτητές να ψάχνουν σπίτια στο Αγρίνιο. Ταυτόχρονα όταν ξεκινήσει το «μεγάλο κύμα» για εύρεση  οικίας υπάρχει προβληματισμός που θα βρεθούν τόσα σπίτια ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των φοιτητών, δεδομένου όπως προαναφέραμε ελάχιστες είναι οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια – τριάρια που ήταν η αμέσως επόμενη επιλογή των φοιτητών έχουν εκλείψει από την «αγορά» του Αγρινίου λόγω του ότι τα επιλέγουν τα νέα ζευγάρια».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι λίγοι οι γονείς φοιτητών που δεν βιάζονται να μισθώσουν άμεσα φοιτητική κατοικία για τον νέο φοιτητή, επικοινωνούν με μεσιτικά γραφεία με στόχο την έρευνα των τιμών μίσθωσης, κρατούν ουσιαστικά στάση αναμονής για τυχόν νέα δεδομένα (τηλεκπαίδευση – εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ενώ, αρκετοί γονείς προσπαθούν να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν, δηλαδή, οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν να προβούν σε μίσθωση της φοιτητικής στέγης μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές και στις αρχές – έναρξης των μαθημάτων, δηλαδή τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

Στοχεύουν δηλαδή να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια, αλλά και να φύγει το πρώτο μεγάλο «κύμα» αναζήτησης που συνήθως πληρώνουν και τα μεγαλύτερα ενοίκια!

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 770 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.