Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  10:18 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 18:32

Εκστρατεία για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Ελλάδα ανάμεσα στις 9 χώρες που αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο και χαρακτηρίζεται «περιοχή ανησυχίας».

Η EFSA ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και τη διακοπή της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εκστρατεία απευθύνεται σε χώρες που το 2019 η EFSA αναγνωρίστηκε ως συλλογικά αποτελούμενη «περιοχή ανησυχίας» λόγω της εγγύτητάς τους με χώρες όπου είναι παρούσα η ASF. Αυτές είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Σλοβενία.

Η εκστρατεία θα συμπληρώσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών να εργαστούν για την εξάλειψη της νόσου στην Ευρώπη.

Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων;

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) είναι μια ιογενής ασθένεια που προσβάλλει τους οικόσιτους χοίρους και τον αγριόχοιρο. Ο ιός είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική αναστάτωση σε πολλές χώρες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια για ASF, επομένως η επιδημία μπορεί να απαιτήσει τη σφαγή μεγάλου αριθμού εκτρεφόμενων χοίρων στις πληγείσες περιοχές.

Στόχοι και κοινό

Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την κατανόηση του ASF και στις εννέα χώρες. Απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων και ατόμων που έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους, όπως οι χοιροτρόφοι και οι κυνηγοί. Η EFSA θα συνεργαστεί επίσης με κτηνιατρικούς οργανισμούς, κυνηγετικούς συλλόγους, ομάδες αγροτών, τελωνειακούς υπαλλήλους, αστυνομία συνόρων, τοπικές κυβερνήσεις, τουριστικούς πράκτορες και ταξιδιώτες.

Εντοπισμός, αποτροπή, αναφορά

Επειδή η επιδημία ASF μπορεί να έχει τόσο καταστροφικές επιπτώσεις, η ανίχνευση, η πρόληψη και η αναφορά είναι απαραίτητες για να περιοριστεί αυτή η ασθένεια. Αυτές είναι οι βασικές λέξεις της καμπάνιας.

Διαβάστηκε 889 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία