Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:23 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 17:43

Επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις διακοπές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις διακοπές έφτασε και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, η φετινή χρονιά βρήκε πολλούς από εμάς να καταφέρνουμε έστω και μια μικρή απόδραση εκτός εργασίας και να …ξανακάνουμε αποχή από το γυμναστήριο και τις προπονήσεις.

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Χαλκίδα

Η διατροφή μπήκε ξανά σε δεύτερη μοίρα (και λέω ξανά γιατί όλοι είχαμε γίνει masterchefs στην καραντίνα!) ενώ μόλις που πήγαμε να μπούμε σε ρυθμό προπονήσεων έφτασε η άδεια των διακοπών.

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν τα καλά και τα κακά…

Τα…καλά νέα σε αυτή την περίοδο αποχής από το γυμναστήριο και τις προπονήσεις είναι τα εξής:

  • Το σώμα θυμάται

Ότι κι αν του έχεις κάνει θυμάται τα πάντα! Έτσι μετά την επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις διακοπές αν εσύ ήσουν πιστός-η στις προπονήσεις σου ,οι μύες σου είναι εκεί και θυμούνται τι έκανες. Απλά είναι λίγο πιο άτονοι! Με το που θα ξεκινήσεις προπόνηση το σώμα σου θα θυμηθεί τι έκανες κι έτσι θα επανέλθεις πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με κάποιον που δεν έχει ξαναγυμναστεί.

  • Το σώμα σου ξεκουράστηκε

Πολλές φορές πιστεύουμε πως το σώμα μας είναι μια μηχανή που πρέπει να δουλεύει συνεχώς. Κι όμως έχει ανάγκη από ξεκούραση! Με τις διακοπές έδωσες λίγο χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει, να αποκατασταθεί από τυχόν μικροτραυματισμούς και να ανακάμψει.

Υπάρχουν όμως και τα…κακά νέα…:

  • Μην αργείς

Όσο περισσότερο καθυστερείς την επάνοδο σου στις προπονήσεις ,τόσο πιο δύσκολα θα ξαναχτίσεις τη φυσική σου κατάσταση. Ο χρόνος μπορεί να γιατρεύει τις πληγές, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τη φυσική σου κατάσταση.

  • Οι τραυματισμοί απειλούν

Δεδομένου ότι είχες στο μυαλό σου το τι κατάφερνες να κάνεις στις προπονήσεις σου ,πιθανόν να πιστεύεις πως κατά την επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις διακοπές μπαίνοντας σε πρόγραμμα θα μπορείς να κάνεις τα ίδια. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς το σώμα είναι πιο αδύναμο μετά από καιρό αποχής και χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής για να μην τραυματιστεί. Εσύ μπορεί να θυμάσαι τι έκανες, οι μύες σου μπορεί να θυμηθούν σιγά σιγά την ένταση των προπονήσεων και οι αρθρώσεις σου θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να…λαδώσουν και να νιώσουν όπως πριν.

Επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις διακοπές

Τι μπορείς να κάνεις για να επανέλθεις ομαλά;

  • Αρχικά να ξεκινήσεις! Μπες σε πρόγραμμα άμεσα, ξεκινά να κινείσαι και μη το αφήνεις από Δευτέρα σε Δευτέρα.
  • Γυμνάσου με μέτρο! Ξέρω πως θες να επανέλθεις σήμερα, αύριο ή και χθες και να δεις ξανά το σώμα σου όπως είναι αλλά το λέμε και το ξαναλέμε σε όλα τα άρθρα…μαγικά δεν μπορούν να γίνουν! Βάλε ένα πρόγραμμα, γυμνάσου σταδιακά και προοδευτικά χωρίς υπερβολές για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμού που θα σε φέρουν πίσω.
  • Ξεκουράσου! Τώρα θα μου πεις…από ξεκούραση γύρισα! Δεν εννοώ ακριβώς αυτό! Δώσε τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης των μυών σου μετά από κάθε προπόνηση έτσι ώστε να μπορεί να επανέλθει και να μπει δυναμικά στην επόμενη προπόνηση. Η υπερβολή πότε δε βγήκε σε καλό και οι μύες χτίζονται στην ξεκούραση!
  • Σωστή αποκατάσταση! Ένα καλό ζέσταμα, λίγος χρόνος παραπάνω στο τέλος της προπόνησης αφιερωμένος σε διατάσεις και αποκατάσταση, ένα καλό μασάζ είναι μερικά τρικς ώστε να αποφύγεις τους αφόρητους πόνους των πρώτων προπονήσεων που οφείλονται σε μυϊκό πιάσιμο. Όταν αμελούμε την αποκατάσταση του σώματος μας είναι σαν να αφήνεις αφόρτιστο το κινητό σου για μέρες…πιστεύω δε θα το άφηνες ούτε για μια ώρα χωρίς μπαταρία…Γιατί να το κάνεις στο σώμα σου;;;

Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ και είναι ένας καλός μήνας για να θέσουμε καινούριους στόχους, να μπούμε σε πρόγραμμα και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!!! Επέστρεψε άμεσα στις προπονήσεις σου, χρησιμοποίησε τις παραπάνω συμβουλές και…επαναφορά στο γυμναστήριο θα γίνει…παιχνίδι!!!

Καλές προπονήσεις!!!

fmh.gr

Διαβάστηκε 1139 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.