Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:40 μμ
 
wm small
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 12:05

Γιώργος Καραμητσόπουλος: "Η απόλυτη απαξίωση και ένδεια των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΠΡΟΣ: τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη

           τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου

 

Η απόλυτη απαξίωση και ένδεια των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Είχαμε και πέρυσι με επιστολή μας αναφερθεί στα τεράστια προβλήματα λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με την ελάχιστη έως ανύπαρκτη χρηματοδότηση που έχουν από την πολιτεία.

Τα σχολεία αυτά πραγματικά βιώνουν την απαξίωση κάτι που είναι σε πλήρη αντίθεση με το σπουδαίο κοινωνικό έργο που προσφέρουν.

Είχαμε αναφερθεί ειδικά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου λέγοντας ότι συνεχίζει να λειτουργεί οριακά σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο χάρη στο φιλότιμο και τον καθημερινό αγώνα των εκπαιδευτικών και την κατανόηση και βοήθεια των μαθητών που βρίσκουν τρόπους να καλύπτουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα από εκδηλώσεις που διοργανώνει το σχολείο όπως χορούς, λαχειοφόρους, bazaar κλπ.

Και είναι πολύ θετικό ότι τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και ο Δήμος Αγρινίου ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που κάναμε και βρήκαν τρόπους να βοηθήσουν.

Δυστυχώς όμως η φετινή χρονιά αρχίζει με ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς στην ένδεια χρημάτων έρχεται να προστεθεί και η ένδεια εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζω ότι τα ΣΔΕ δεν έχουν οργανικές θέσεις και η λειτουργία τους βασίζεται κυρίως στις αποσπάσεις μονίμων εκπαιδευτικών που γίνονται κάθε χρόνο, καθώς και στις προσλήψεις ωρομισθίων.

Η ανακοίνωση των αποσπάσεων στις 28 Αύγουστου μας επεφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη αφού φέτος οι αποσπάσεις πανελλαδικά είναι μειωμένες κατά 100 περίπου ή ποσοστιαία κατά 40% σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές.

Σε όλα σχεδόν τα ΣΔΕ της χώρας αποσπάστηκαν είτε ένας είτε δυο μόνιμοι εκπαιδευτικοί ανάλογα με το μέγεθος του Σχολείου.

Και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου έγιναν μόλις δυο αποσπάσεις από τις πέντε που γίνονταν τις τελευταίες χρονιές.

Δεν γνωρίζω αν πρόκειται να γίνουν άλλες αποσπάσεις ή αν αυτή η εξέλιξη αποτελεί δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την λειτουργία των ΣΔΕ.

Το βέβαιο είναι το ΣΔΕ Αγρινίου ξεκινά μόνο με τον διευθυντή, τον υποδιευθυντή και δυο μονίμους καθηγητές.

Είναι προφανές νομίζω στον καθένα ότι με αυτό το μόνιμο προσωπικό το σχολείο είναι αδύνατον να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί στον ρόλο του, όσοι ωρομίσθιοι και να προσληφθούν, αν και όταν βεβαίως γίνει αυτό.

Κι όλα αυτά με τις αυξημένες απαιτήσεις και υποχρεώσεις για τα σχολεία που δημιουργεί η πανδημία.

Απευθυνόμαστε προς εσάς για να σας ενημερώσουμε αλλά και να σας καλέσουμε να κινητοποιηθείτε και να αναλάβετε πρωτοβουλία απαιτώντας από την κυβέρνηση τα αυτονόητα, να γίνουν άμεσα όλες οι αποσπάσεις που είναι αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου όπως και όλων των ΣΔΕ της χώρας.

Είναι αυτονόητο ότι αυτό μπορεί να γίνει από κοινού και με τους άλλους Δημάρχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου λειτουργούν ΣΔΕ.

Με εκτίμηση

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου

Επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»

Διαβάστηκε 642 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.